Cu o zi mai devreme, Câmpina a spus "La mulți ani!" Armatei Române

Eveniment (Categoria articolului)

O adevărată desfășurare de forțe cum rar se vede în Câmpina la un astfel de eveniment. Așa fost sărbătorită Ziua Armatei Române, în centrul municipiului, în Parcul Trandafirilor, acolo unde a fost amplasat Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (soldatul). Administrația locală a dorit ca manifestările să fie deosebite de anii precedenți, motiv pentru care aceste manifestări au avut loc pe 24 octombrie și nu pe 25 octombrie - chiar de Ziua Armatei Române. Așa a fost posibilă prezența la Câmpina a mai multor efective militare venite de la Ghimbav-Brașov și de la Ploiești, dar și prezența Fanfarei Centrului Cultural Județean Prahova și a mai multor oficialități militare.

Au venit la Câmpina, la Ziua Armatei Române, militari de la Batalionul 96 LAROM Ploiești și de la Batalionul 206 Artilerie "General Mihai Lăcătușu"Ghimbav - Brașov, alături de elevi de la Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, elevi de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", jandarmi de la Detașamentul 7 și pompieri militari din cadrul Detașamentului Câmpina, aparținând Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova. De asemenea, a fost prezent colonel Sorin Milimigă - comandantul Bazei 2 Logistică "Valahia", comandant al Garnizoanei Ploiești, alături de el aflându-se ofițeri de la Ploiești și Ghimbav, comandanți ai plutoanelor de la unitățile și instituțiile menționate, ofițeri în rezervă și retragere, reprezentanți ai administrației locale, ai partidelor politice, instituțiilor publice din Câmpina, ai unor asociații și firme private.
Invitat de onoare putem spune că a fost Gheorghe Enache, veteran de război, avansat la gradul de maior prin ordin al ministrului Apărării Naționale. Tot prin ordin al ministrului a fost avansat în gradul de colonel în retragere Viorel Ioan Velicu, unul dintre membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina.

După salutul drapelului de luptă, a urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic, a fost sfințit Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (pe noua locație), au fost rostite scurte alocuțiuni de către primarul Horia Tiseanu, sculptorul Alfred Dumitriu și secretarul de stat Mihaela Voicilă, despre semnificația zilei de 25 octombrie, despre importanța Armatei Române în tumultoasa istorie națională și despre monumentul soldatului, statuie realizată în anul 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor, din Breaza, noul soclu fiind opera artistului plastic Alfred Dumitriu. Iar doi elevi de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" au citit numele tuturor eroilor câmpineni, nume înscrise pe soclul monumentului. (video) Au fost depuse coroane de flori la monument, apoi a urmat un program artistic susținut de interpretul de muzică populară Nicolae Vicol și Corul "Lira" format din elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (coordonator prof. Dănuț Andrei). 
La finalul festivităților a urmat momentul cel mai așteptat, parada militară, aplaudată de cei prezenți (în număr nu foarte mare, din păcate) la eveniment. (video) Ar mai trebui precizat faptul că principalul coordonator al acestor manifestări a fost col (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina. La evenimentul de joi, 24 octombrie, a fost adusă și o replică a drapelului României din primul război mondial, drapel purtat de doi membri ai Asociației "Cultul Eroilor" îmbrăcați în uniformele soldaților români din urmă cu un secol.

6552 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 25.10.2019 12:29 Cei doi reenactori in uniforme de epoca nu sunt membri ai Asociatiei ''Cultul Eroilor'', ci ai Asociatiei ''Traditii Ostasesti''. Ei doar au fost adusi la Campina (fiind din Ploiesti) de catre un membru al Asociatiei ''Cultul Eroilor''(subsemnatul).

Eveniment

2506 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

3363 vizualizari
13 iul. 2020 22:07

Emoții la festivitatea de absolvire pentru a VIII-a promoție de asistenți de farmacie de la Școala ”Louis Pasteur” Câmpina

”Generația zâmbetului învingător” este denumirea oficială acordată de Roxana Veliche, dirigintele clasei de farmacie de la Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute, într-un cadru mai restrâns decât de obicei, cadru impus și de măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost festivitatea de absolvire a celei de-a opta promoții de asistenți de farmacie.

Alte stiri recente

480 vizualizari
15 aug. 2020 10:03

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 15 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1768 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

1 comentarii

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.