Cu o zi mai devreme, Câmpina a spus "La mulți ani!" Armatei Române

Eveniment (Categoria articolului)

O adevărată desfășurare de forțe cum rar se vede în Câmpina la un astfel de eveniment. Așa fost sărbătorită Ziua Armatei Române, în centrul municipiului, în Parcul Trandafirilor, acolo unde a fost amplasat Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (soldatul). Administrația locală a dorit ca manifestările să fie deosebite de anii precedenți, motiv pentru care aceste manifestări au avut loc pe 24 octombrie și nu pe 25 octombrie - chiar de Ziua Armatei Române. Așa a fost posibilă prezența la Câmpina a mai multor efective militare venite de la Ghimbav-Brașov și de la Ploiești, dar și prezența Fanfarei Centrului Cultural Județean Prahova și a mai multor oficialități militare.

Au venit la Câmpina, la Ziua Armatei Române, militari de la Batalionul 96 LAROM Ploiești și de la Batalionul 206 Artilerie "General Mihai Lăcătușu"Ghimbav - Brașov, alături de elevi de la Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, elevi de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", jandarmi de la Detașamentul 7 și pompieri militari din cadrul Detașamentului Câmpina, aparținând Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova. De asemenea, a fost prezent colonel Sorin Milimigă - comandantul Bazei 2 Logistică "Valahia", comandant al Garnizoanei Ploiești, alături de el aflându-se ofițeri de la Ploiești și Ghimbav, comandanți ai plutoanelor de la unitățile și instituțiile menționate, ofițeri în rezervă și retragere, reprezentanți ai administrației locale, ai partidelor politice, instituțiilor publice din Câmpina, ai unor asociații și firme private.
Invitat de onoare putem spune că a fost Gheorghe Enache, veteran de război, avansat la gradul de maior prin ordin al ministrului Apărării Naționale. Tot prin ordin al ministrului a fost avansat în gradul de colonel în retragere Viorel Ioan Velicu, unul dintre membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina.

După salutul drapelului de luptă, a urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic, a fost sfințit Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (pe noua locație), au fost rostite scurte alocuțiuni de către primarul Horia Tiseanu, sculptorul Alfred Dumitriu și secretarul de stat Mihaela Voicilă, despre semnificația zilei de 25 octombrie, despre importanța Armatei Române în tumultoasa istorie națională și despre monumentul soldatului, statuie realizată în anul 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor, din Breaza, noul soclu fiind opera artistului plastic Alfred Dumitriu. Iar doi elevi de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" au citit numele tuturor eroilor câmpineni, nume înscrise pe soclul monumentului. (video) Au fost depuse coroane de flori la monument, apoi a urmat un program artistic susținut de interpretul de muzică populară Nicolae Vicol și Corul "Lira" format din elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (coordonator prof. Dănuț Andrei). 
La finalul festivităților a urmat momentul cel mai așteptat, parada militară, aplaudată de cei prezenți (în număr nu foarte mare, din păcate) la eveniment. (video) Ar mai trebui precizat faptul că principalul coordonator al acestor manifestări a fost col (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina. La evenimentul de joi, 24 octombrie, a fost adusă și o replică a drapelului României din primul război mondial, drapel purtat de doi membri ai Asociației "Cultul Eroilor" îmbrăcați în uniformele soldaților români din urmă cu un secol.

5029 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 25.10.2019 12:29 Cei doi reenactori in uniforme de epoca nu sunt membri ai Asociatiei ''Cultul Eroilor'', ci ai Asociatiei ''Traditii Ostasesti''. Ei doar au fost adusi la Campina (fiind din Ploiesti) de catre un membru al Asociatiei ''Cultul Eroilor''(subsemnatul).

Eveniment

2303 vizualizari
13 nov. 2019 17:14

Spectacol al micilor artiști de la Clubul Copiilor în prologul celei de-a doua ediții a Festivalului de Arte de la Câmpina

Pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 16.30, un spectacol deosebit, susținut de copii de la Clubul Copiilor și știm bine cu toții cât de talentați și pasionați de muzică sunt acești mici artiști. De altfel, spectacolul chiar așa se numește - "Micii artiști", iar pe scenă vor urca elevii profesoarelor Alice Botoacă și Ruxandra Brezeanu, dar și elevi de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București, acompaniați la pian de profesor doctor Diana Spânu Dănilă, directorul artistic al Festivalului de Arte.

3549 vizualizari
09 nov. 2019 23:40

Școala din Poiana Câmpina, la ceas aniversar. Întâlnire emoționantă a cadrelor didactice și elevilor de ieri și de azi

Este greu de descris în cuvinte ce a însemnat, anul acesta, aniversarea Școlii Gimnaziale "Învățător Ion Mateescu" din comuna Poiana Câmpina. Au fost câteva ore de emoție copleșitoare, au fost și zâmbete, au fost și lacrimi. Lacrimile revederii pentru fostele cadre didactice care și-au desfășurat aici ani întregi de activitate, lacrimile tristeții pentru cei care nu mai sunt, dar care au pus o cărămidă la temelia învățământului din Poiana Câmpina. Școala “Învățător Ion Mateescu” este inima comunității locale, este locul de unde pleci pentru a-ți construi o viață, este locul unde te întorci pentru a-ți retrăi copilăria, tinerețea, cariera, în unele cazuri.

Alte stiri recente

66 vizualizari
14 nov. 2019 22:18

Primăria Câmpina a solicitat 400.000 lei Guvernului României pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare

”400.000 de lei este suma pe care am solicitat-o Guvernului României pentru o viitoare rectificare bugetară. Am solicitat această sumă pentru cheltuieli de funcționare, chiar dacă probabil vom încheia anul cu un ușor excedent, pentru că este foarte greu să închei un buget pe zero. Totuși, în cazul în care nu vom primi acești bani, noi mai avem niște mici rezerve pe la investiții, de 100.000, 200.000, 300.000 lei pe la câteva poziții, la care putem apela la sfârșitul anului, astfel încât să asigurăm total cheltuielile de funcționare”, a afirmat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL. (video)

388 vizualizari
14 nov. 2019 21:50

Deputatul Răzvan Prișcă și președintele PNL Câmpina, Horia Tiseanu, au mulțumit electoratului pentru votul din primul tur al prezidențialelor

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, președintele în exercițiu, a câștigat detașat primul tur al scrutinului electoral atât la nivelul județului Prahova, cât și în Câmpina - în toate cele 23 secții de vot. La Câmpina, Iohannis a obținut 36,95% din voturi, iar în Prahova - 38,70%. Astăzi, liberalii câmpineni au organizat o conferință de presă pentru a vorbi despre rezultatele primului tur al prezidențialelor, la conferință participând, alături de președintele PNL Câmpina, Horia Tiseanu, deputatul PNL Răzvan Prișcă.