Gripa spaniolă, una dintre cele mai mari pandemii din istoria umanității

Social (Categoria articolului)

În condițiile în care numărul victimelor coronavisusului plecat de la Wuhan, din China, crește de la o zi la alta - cea mai recentă raportare ajungând la 910 de morți, dintre care 908 din China și câte unul din Hong Kong și Filipine - tot mai mulți cercetători caută în istoria umanității alte pandemii similare, cauzele generatoare și posibile soluții. Astfel s-a ajuns să se amintească tot mai des despre gripa spaniolă, cea mai devastatoare pandemie din istorie, care s-a declanșat în 1918 și a ucis, potrivit diferitelor estimări, între 50 și 100 milioane oameni, una dintre victime fiind și un ilustru general român - Eremia Grigorescu.

Gripa spaniolă a apărut în ultima parte a primului război mondial, în anii 1918-1919, odată cu întoarcerea de pe front a militarilor implicați în prima conflagrație mondială. A fost observată prima dată la Fort Riley, în Kansas - Statele Unite ale Americii, pe 11 martie 1918. Aliații au numit-o gripa spaniolă, pentru că în presa din Spania au fost alocate cele mai generoase spații acestei pandemii, în condițiile în carte Spania nu fusese implicată în război, iar presa de aici nu era cenzurată. Se apreciază că a fost una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanității, murind între 50 și 100 milioane de oameni în întreaga lume, iar diferit față de alte pandemii era faptul că boala ataca persoane tinere și sănătoase, nu copii, bătrâni sau persoane care să aibă deja alte probleme de sănătate. Oamenii de știință au afirmat că gripa spaniolă a fost foarte asemănătoare cu gripa aviară din urmă cu câțiva ani, diferența esențială fiind că atunci mijloacele de tratament erau extrem de reduse. În plus, sistemul imunitar al militarilor era slăbit din cauza tensiunii luptelor, atacurilor chimice, hranei proaste, iar mișcările masive de trupe și întoarcerea acasă a ostașilor a dus la propagarea facilă a virusului.
Această gripă neobişnuit de gravă s-a răspândit incredibil de rapid în întreaga lume, profitând de distrugerile şi mizeria rămase după primul război mondial. Gripa spaniolă a băgat în carantină Europa şi SUA, a copleşit India şi a ajuns chiar până în Australia, dar şi în unele insule izolate din Pacific. În doar 18 luni, cel puţin o treime din populaţia planetei a fost infectată. Dacă valoarea cea mai mare a estimărilor privind mortalitatea este cea adevărată, atunci gripa spaniolă a ucis mai mulţi oameni decât cele două războaie mondiale la un loc.
În România de acum 100 de ani nu se știau prea multe despre gripa spaniol. Nici astăzi nu se știe cu precizie câți oameni au suferit de această boală și câți au murit din cauza ei, dar se cunoaște numele unei victime celebre a acestei pandemii - generalul Eremia Grigorescu, unul dintre eroii armatei române, comandatul trupelor române în grelele și decisivele bătălii de la Oituz și Mărășești. A murit în iulie 1919 și a fost înmormântat la Mărășești. Ulterior, osemintele sale au fost mutate într-un sarcofag în Mausoleul de la Mărășești.

Pandemia de gripă spaniolă s-a încheiat oficial în decembrie 1920. Acoperise aproape toată planeta, de la Arctica la insulele izolate din Pacific. O altă pandemie de gripă de proporţii, mult mai modeste, avea să lovească omenirea între anii 1957-1958. A secerat 2 milioane de vieţi omeneşti în întreaga lume, dintre care 70.000 în Statele Unite. Ultima pandemie de gripă a secolului XX a avut loc în sezonul de iarnă dintre anii 1968-1969 şi a ucis circa un  milion de oameni. Astăzi, când căile de propagare a unui virus pandemic mortal sunt mult mai eficiente decât cele din anul 1918, spectrul apariţiei şi răspândirii unei tulpini virale capabile de efectele devastatoare ale gripei spaniole dă fiori nu doar miliardelor de oameni din prezent, ci şi experţilor, care studiază şi caută continuu noi şi noi metode de contracarare a celor mai periculoase virusuri.
(Sursă foto - Descoperă.ro)

4309 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1598 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

807 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1296 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1001 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.