Ce cred liderii partidelor politice reprezentate în Consiliul Local despre situația actuală a cinematografului din Câmpina
Actualitate (Categoria articolului)
În ultimii mulți ani, Cinematograful din Câmpina a reprezentat o adevărată problemă. Din patru în patru ani, unii spun că dețin soluțiile miraculoase, dar acestea întârzie să apară... după alegeri. Iar în vreme ce câmpineanul nu are privilegiul unui cinematograf decent în mileniul III, clădirea vechiului cinematograf se degradează, ajungând nu numai o ruină, dar și un real pericol. Ce-i de făcut în această situație? Am încercat să aflăm răspunsuri de la liderii partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina.
Astfel, le-am adresat liderilor politici locali două întrebări:
1. Ce părere aveți despre starea actuala a clădirii fostului cinematograf?
2. Ce credeți ca ar trebui făcut pentru reintroducerea ei în circuitul public?
Iată și răspunsurile primite, cu precizarea că dacă vom mai primi răspunsuri pe această temă, le vom publica:
Marian Nistor, președinte PNL Câmpina:
1. Consiliul Local a dorit preluarea Cinematografului încă din anul 2009, drept pentru care a și adoptat o hotărâre în acest sens, Hotărârea 39/2009, prin care, în baza prevederilor Legii 303/2008, a luat act de trecerea cinematografului ”Central” din municipiul Câmpina, B-dul Carol I, nr.67A, împreună cu terenul şi bunurile mobile aferente, din domeniul privat al statului şi din administrarea RADEF ”România – Film”, în domeniul public al municipiului Câmpina şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Câmpina. În anii care au urmat, RADEF ”România-Film” a tot amânat finalizarea procedurii și semnarea protocolului de predare-primire. În tot acest timp, clădirea Cinematografului s-a degradat și a juns în starea pe care o vedem astăzi.
2. Preluarea Cinematografului se face în condițiile legii de mai sus, autoritățile administrației publice locale având obligația să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic. De asemenea, Consiliul Local este obligat ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor de spectacol cinematografic preluate. Ca să revenim la prezent, încă de anul trecut, RADEF „România-Film” insistă să predea efectiv Cinematograful, iar Primăria să semneze procesul-verbal de predare-primire, ajungându-se inclusiv la notificarea Primăriei prin executor judecătoresc. Ca urmare, solicităm Primăriei să semneze cât mai rapid procesul-verbal de predare-primire și să preia efectiv Cinematograful. PNL Câmpina susține demararea tuturor demersurilor necesare pentru a veni în întâmpinarea câmpinenilor cu un proiect în vederea realizării în acea locație a unui centru cultural modern, care să includă și un cinematograf (de dimensiuni mai mici, adaptat nevoilor actuale) și unde să se desfășoare evenimente culturale, expoziții, simpozioane, conferințe, mici concerte etc. Acest lucru se poate realiza prin reabilitarea clădirii actuale sau, dacă nu este posibil, prin construirea unui imobil nou. Finanțarea se poate realiza prin programele naționale de investiții sau prin accesarea de fonduri europene. Nu dorim ca această clădire să fie dărâmată, iar terenul să fie vândut sau cedat, sub orice formă, unor persoane private sau să îi fie schimbată destinația. În concluzie, solicităm semnarea de urgență a protocolului, asigurarea imobilului și monitorizarea zonei de către Poliția Locală.
Liviu Dumitrache, președinte USR Câmpina:
1. Încă din anul 2009, Cinematograful Central ar fi trebuit să intre în administrarea Consiliului Local Câmpina. Acest lucru se pare că urmează să se întâmple abia acum, în anul 2022, întrucât R.A.D.E.F ”RomâniaFilm" a transmis către Primăria Câmpina ”Proiectul protocolului de predare-primire" a clădirii și terenului aferent. Referitor la clădirea în sine (construită în anul 1959), se poate observa starea evidentă de degradare.
2. Este necesară o expertiză tehnică care va stabili ce se poate face mai departe.
Dan Mușat, președinte PSD Câmpina:
1. Din păcate, clădirea în care a funcționat Cinematograful Central, așa cum arată astăzi, reprezintă o pată negră pentru imaginea orașului nostru. La acest moment, probabil că înainte de a găsi vinovații pentru starea în care se află clădirea, autoritățile locale ar trebui să colaboreze pentru a găsi soluția la această problemă.
2. Pentru reintroducerea cinematografului în circuitul public, ar trebui ca Primăria Câmpina, prin primar, să accepte să preia imobilul, așa cum RADEF i-a solicitat în mai multe rânduri. După ce domnul primar își face timp și va semna protocolul de predare - primire, așa cum i s-a solicitat în repetate rânduri de către detentorul precar - RADEF, se vor putea continua demersurile pentru reintroducerea cinematografului în circuitul public.
Adrian Pițigoi, președinte PMP Câmpina:
1. Întrucât construcția este într-o stare avansată de degradare, cred că este imperativ să fie notificat proprietarul RADEF în vederea punerii clădirii în siguranță, în regim de urgență.
2. Concomitent trebuie deschis un dialog instituțional cu RADEF, astfel încât un cel mai scurt timp să existe informații pe masa Consiliului Local, în vederea identificării soluției optime.
Acestea au fost punctele de vedere primite până acum din partea liderilor politici locali, la solicitarea CâmpinaTV.ro. Când va fi cinematograful un subiect și pentru Consiliul Local, vom vedea...
Comentarii
- 19.03.2022 12:52 Ar fi ideal sa colaboreze cei decidenți ai acestui mun !
- 19.03.2022 16:04 Clădirea nu a fost închiriată când era sediu de partid pt Pițigoi și Jenica. Și Cătălin Roman nu era coleg cu Pițigoi. Sa numai vb de Marius Iurașcu fost director Radef și condamnat la închisoare. Asa ca grija mare pe cine mai punem stampila
Actualitate

Fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Faptele s-au prescris...
Ceea ce era de așteptat, iată că s-a întâmplat. Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Era de așteptat să se ajungă la acest lucru în condițiile în care vorbim de un proces început în toamna lui 2017, deci în urmă cu șase ani, care a avut zeci de amânări ale cauzei, care a fost reluat de la administrarea probelor după promovarea judecătorului și care a avut, anul acesta, nu mai puțin de zece amânări ale pronunțării sentinței.

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...
După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.
Alte stiri recente

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”
În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina
Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.