Ce cred liderii partidelor politice reprezentate în Consiliul Local despre situația actuală a cinematografului din Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

În ultimii mulți ani, Cinematograful din Câmpina a reprezentat o adevărată problemă. Din patru în patru ani, unii spun că dețin soluțiile miraculoase, dar acestea întârzie să apară... după alegeri. Iar în vreme ce câmpineanul nu are privilegiul unui cinematograf decent în mileniul III, clădirea vechiului cinematograf se degradează, ajungând nu numai o ruină, dar și un real pericol. Ce-i de făcut în această situație? Am încercat să aflăm răspunsuri de la liderii partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina.

Astfel, le-am adresat liderilor politici locali două întrebări:
1. Ce părere aveți despre starea actuala a clădirii fostului cinematograf?
2. Ce credeți ca ar trebui făcut pentru reintroducerea ei în circuitul public?
Iată și răspunsurile primite, cu precizarea că dacă vom mai primi răspunsuri pe această temă, le vom publica:
Marian Nistor, președinte PNL Câmpina:
1. Consiliul Local a dorit preluarea Cinematografului încă din anul 2009, drept pentru care a și adoptat o hotărâre în acest sens, Hotărârea 39/2009, prin care, în baza prevederilor Legii 303/2008, a luat act de trecerea cinematografului ”Central” din municipiul Câmpina, B-dul Carol I, nr.67A, împreună cu terenul şi bunurile mobile aferente, din domeniul privat al statului şi din administrarea RADEF ”România – Film”, în domeniul public al municipiului Câmpina şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Câmpina. În anii care au urmat, RADEF ”România-Film” a tot amânat finalizarea procedurii și semnarea protocolului de predare-primire. În tot acest timp, clădirea Cinematografului s-a degradat și a juns în starea pe care o vedem astăzi.
2. Preluarea Cinematografului se face în condițiile legii de mai sus, autoritățile administrației publice locale având obligația să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic. De asemenea, Consiliul Local este obligat ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor de spectacol cinematografic preluate. Ca să revenim la prezent, încă de anul trecut, RADEF „România-Film” insistă să predea efectiv Cinematograful, iar Primăria să semneze procesul-verbal de predare-primire, ajungându-se inclusiv la notificarea Primăriei prin executor judecătoresc. Ca urmare, solicităm Primăriei să semneze cât mai rapid procesul-verbal de predare-primire și să preia efectiv Cinematograful. PNL Câmpina susține demararea tuturor demersurilor necesare pentru a veni în întâmpinarea câmpinenilor cu un proiect în vederea realizării în acea locație a unui centru cultural modern, care să includă și un cinematograf (de dimensiuni mai mici, adaptat nevoilor actuale) și unde să se desfășoare evenimente culturale, expoziții, simpozioane, conferințe, mici concerte etc. Acest lucru se poate realiza prin reabilitarea clădirii actuale sau, dacă nu este posibil, prin construirea unui imobil nou. Finanțarea se poate realiza prin programele naționale de investiții sau prin accesarea de fonduri europene. Nu dorim ca această clădire să fie dărâmată, iar terenul să fie vândut sau cedat, sub orice formă, unor persoane private sau să îi fie schimbată destinația. În concluzie, solicităm semnarea de urgență a protocolului, asigurarea imobilului și monitorizarea zonei de către Poliția Locală.
Liviu Dumitrache, președinte USR Câmpina:
1. Încă din anul 2009, Cinematograful Central ar fi trebuit să intre în administrarea Consiliului Local Câmpina. Acest lucru se pare că urmează să se întâmple abia acum, în anul 2022, întrucât R.A.D.E.F ”RomâniaFilm" a transmis către Primăria Câmpina ”Proiectul protocolului de predare-primire" a clădirii și terenului aferent. Referitor la clădirea în sine (construită în anul 1959), se poate observa starea evidentă de degradare.
2. Este necesară o expertiză tehnică care va stabili ce se poate face mai departe.
Dan Mușat, președinte PSD Câmpina:
1. Din păcate, clădirea în care a funcționat Cinematograful Central, așa cum arată astăzi, reprezintă o pată negră pentru imaginea orașului nostru. La acest moment, probabil că înainte de a găsi vinovații pentru starea în care se află clădirea, autoritățile locale ar trebui să colaboreze pentru a găsi soluția la această problemă.
2. Pentru reintroducerea cinematografului în circuitul public, ar trebui ca Primăria Câmpina, prin primar, să accepte să preia imobilul, așa cum RADEF i-a solicitat în mai multe rânduri. După ce domnul primar își face timp și va semna protocolul de predare - primire, așa cum i s-a solicitat în repetate rânduri de către detentorul precar - RADEF, se vor putea continua demersurile pentru reintroducerea cinematografului în circuitul public.
Adrian Pițigoi, președinte PMP Câmpina:
1. Întrucât construcția este într-o stare avansată de degradare, cred că este imperativ să fie notificat proprietarul RADEF în vederea punerii clădirii în siguranță, în regim de urgență.
2. Concomitent trebuie deschis un dialog instituțional cu RADEF, astfel încât un cel mai scurt timp să existe informații pe masa Consiliului Local, în vederea identificării soluției optime.
Acestea au fost punctele de vedere primite până acum din partea liderilor politici locali, la solicitarea CâmpinaTV.ro. Când va fi cinematograful un subiect și pentru Consiliul Local, vom vedea...

3256 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Petrescu iulian 19.03.2022 12:52 Ar fi ideal sa colaboreze cei decidenți ai acestui mun !
  • Vio 19.03.2022 16:04 Clădirea nu a fost închiriată când era sediu de partid pt Pițigoi și Jenica. Și Cătălin Roman nu era coleg cu Pițigoi. Sa numai vb de Marius Iurașcu fost director Radef și condamnat la închisoare. Asa ca grija mare pe cine mai punem stampila

Actualitate

2332 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

2343 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

1 comentarii

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

98 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

239 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.