CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Administrația locală câmpineană începe demersurile pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric

- Actualitate -

Administrația locală câmpineană începe demersurile pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric

La ședința Consiliului Local din 31 octombrie 2019, în cadrul rectificării bugetare s-a aprobat alocarea a 30.000 lei pentru realizarea unui studiu istoric arhitectural și a fișei analitice de inventariere pentru Capela Hernea. Aceste documente vor sta la baza declarării acestui obiectiv monument istoric, ceea ce va putea aduce posibilitatea accesării de fonduri europene pentru reabilitare.

Capela Hernea a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernea, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernea, peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernea l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată. 
Capela Hernea este unică în peisajul arhitectonic câmpinean, îmbinând trei stiluri arhitectonice – baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhitect din Viena, după cum a prezentat public, în mai multe rânduri, istoricul Alin Ciupală. Din păcate, de foarte mulți ani, practic dinainte de 1989, capela zace într-o stare de degradare continuă, accentuată odată cu construirea, în imediata ei vecinătate, a unor ziduri de către noul proprietar al fostului ștrand acoperit.
La un moment dat, prin 2008, capela a fost cedată Parohiei ”Sf. Parascheva și Sf. Mc Dimitrie” pentru administrare, perioadă în care preotul paroh Grigore Melnic, actualul protoiereu al Câmpinei, a căutat soluții pentru reabilitarea capelei, însă orice demers a fost sistat după ce s-a realizat un studiu din care reieșea că o reabilitare completă ar costa jumătate de milion de euro. În anul 2015, Capela Hernea a revenit în administrarea Primăriei Câmpina și de foarte multe ori s-a vorbit despre reabilitarea acesteia și includerea ei în circuitul turistic. O reabilitare cu fonduri locale este imposibilă, fondurile europene fiind o soluție viabilă. Însă apare o problemă, Capela Hernea nu este înregistrată ca fiind monument istoric, iar administrația locală câmpineană încearcă acum să rezolve această situație. Astfel că, la ultima ședință a Consiliului Local s-a aprobat alocarea sumei de 30.000 lei pentru întocmirea unui studiu istoric arhitectural și a fișei analitice de inventariere pentru Capela Hernea. Cu alte cuvinte, s-a făcut un prim pas pentru ca această capelă să fie declarată monument istoric.
”În viitorul program de finanțare europeană 2021-2027 va apărea o nouă axă și pentru reabilitarea monumentelor istorice, iar acest studiu ne va ajuta la declararea capelei ca monument istoric, așa cum avem acum un contract semnat pentru reabilitarea Castelului Hasdeu, de asemenea monument istoric”, a spus primarul Horia Tiseanu în plenul Consiliului Local.


03 Nov 2019 08:48 4856 vizualizari


Comentarii






  • 06.11.2019 15:57 gheorghe radu Taiati macar copacul de pe marginea acoperisului ca sa va cred...
  • 04.11.2019 17:00 Eugenia Capela Hernea nu e monument istoric ??? Adica abia acum s/au gandit sa o declare monument istoric pentru a o reabilita ??? Doamne !!! Mi se pare strigator la cer, cata indolenta si nepasare din partea autoritatilor !!!
4396 vizualizari 01 Jul 2025 18:44 Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.

citeste mai mult
383 vizualizari 01 Jul 2025 12:54 ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.

citeste mai mult
1079 vizualizari 30 Jun 2025 20:11 Câmpina primește un milion de lei de la Consiliul Județean pentru investiții

Câmpina primește un milion de lei de la Consiliul Județean pentru investiții

Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.

citeste mai mult
866 vizualizari 30 Jun 2025 20:10 Zilele următoare, restricții de circulație pe DN1

Zilele următoare, restricții de circulație pe DN1

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV