13 septembrie 2023. 110 ani de la moartea lui Aurel Vlaicu, la Bănești

Eveniment (Categoria articolului)

Ca în fiecare an, pe 13 septembrie, la Bănești, se comemorează moartea inginerului și pilotului român Aurel Vlaicu, cel care s-a prăbușit cu avionul inventat chiar de el la marginea comunei Bănești, în temerara încercare - pentru acele vremuri - de a traversa Munții Carpați.

Anul acesta, când s-au împlinit 110 ani de la acel moment dramatic, Primăria comunei Bănești a organizat manifestările de comemorare împreună cu Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc, județul Buzău, cea care poartă chiar numele lui Aurel Vlaicu și care este condusă de generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan. Și a fost o întreagă desfășurare de forțe - de la fanfară, la numeroși elevi și cursanți ai acestei școli, de la maiștri militari și ofițeri la invitatul de onoare - generalul locotenent cosmonaut Dumitru Prunariu.
Și autoritățile locale au fost bine reprezentate la acest eveniment - subprefectul Marius Soare, vicepreședintele Consiliului Județean - Dumitru Tudone, consilierul județean Mădălina Lupea, primarul municipiului Câmpina - Alin Moldoveanu, gazda tuturor fiind primarul comunei Bănești, George Stoica. De asemenea, la eveniment a fost prezentă o delegație din comuna natală a lui Aurel Vlaicu, astăzi aparținând din punct de vedere administrativ de localitatea Geoagiu, delegație condusă de primarul Vasile Cărăguț. Cu toții au depus coroane și jerbe de flori.
Un moment extrem de apreciat de public și invitați a fost cel al salutului aerian, mai multe elicoptere și avioane de mici dimenisuni survolând platoul de la marginea comunei Bănești, unde se află monumentul dedicat memoriei lui Aurel Vlaicu.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program artistic, oferit de copii, cel mai apreciat fiind Tudor Florin Limbean, care a impresionat asistența cu cântecele sale patriotice ardelenești.

2854 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

215 vizualizari
03 mar. 2024 11:24

Proiect româno-moldovean pe tema Mărțișorului la Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

După cum v-am informat deja, pe 1 Martie 2024, Grădinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina a derulat o activitate foarte frumoasă - ”Mărțișorul, între tradiție, creativitate și Patrimoniul UNESCO”, în cadrul proiectului transfrontalier ”Grădinițele prieteniei”, la care participă unități de învățământ preșcolar din România și Republica Moldova. 

1679 vizualizari
29 feb. 2024 20:38

Spectacol de revistă la Casa de Cultură din Câmpina, susținut de artiștii Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, la Casa de Cultură “Geo Bogza” din Câmpina va avea loc spectacolul “Dă, Doamne, cântec!”, susținut de artiștii Secției de Revistă a Teatrului “Toma Caragiu”din Ploiești. Evenimentul va avea loc marți, 12 martie 2024, de la ora 19.00.

Alte stiri recente

1212 vizualizari
03 mar. 2024 13:04

Liga A Prahova, etapa a 18-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă, 2 martie, a început returul Ligii A Prahova. Sâmbătă dimineață au avut loc primele două meciuri, alte două după-amiază, iar etapa s-a încheiat duminică dimineață. Iată rezultatele complete, clasamentul la zi și programul etapei viitoare:

135 vizualizari
03 mar. 2024 12:24

Baschetbalistele de la CS Câmpina, locul 8 la turneul final sub 15 ani

Calificate la turneul final, fetele de la echipa de baschet juniori sub 15 ani a CS Câmpina au participat în aceste zile la competiția găzduită de Sala Sporturilor din Alexandria.