Ca în fiecare an, pe 13 septembrie, la Bănești, se comemorează moartea inginerului și pilotului român Aurel Vlaicu, cel care s-a prăbușit cu avionul inventat chiar de el la marginea comunei Bănești, în temerara încercare - pentru acele vremuri - de a traversa Munții Carpați.
Anul acesta, când s-au împlinit 110 ani de la acel moment dramatic, Primăria comunei Bănești a organizat manifestările de comemorare împreună cu Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc, județul Buzău, cea care poartă chiar numele lui Aurel Vlaicu și care este condusă de generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan. Și a fost o întreagă desfășurare de forțe - de la fanfară, la numeroși elevi și cursanți ai acestei școli, de la maiștri militari și ofițeri la invitatul de onoare - generalul locotenent cosmonaut Dumitru Prunariu.
Și autoritățile locale au fost bine reprezentate la acest eveniment - subprefectul Marius Soare, vicepreședintele Consiliului Județean - Dumitru Tudone, consilierul județean Mădălina Lupea, primarul municipiului Câmpina - Alin Moldoveanu, gazda tuturor fiind primarul comunei Bănești, George Stoica. De asemenea, la eveniment a fost prezentă o delegație din comuna natală a lui Aurel Vlaicu, astăzi aparținând din punct de vedere administrativ de localitatea Geoagiu, delegație condusă de primarul Vasile Cărăguț. Cu toții au depus coroane și jerbe de flori.
Un moment extrem de apreciat de public și invitați a fost cel al salutului aerian, mai multe elicoptere și avioane de mici dimenisuni survolând platoul de la marginea comunei Bănești, unde se află monumentul dedicat memoriei lui Aurel Vlaicu.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program artistic, oferit de copii, cel mai apreciat fiind Tudor Florin Limbean, care a impresionat asistența cu cântecele sale patriotice ardelenești.
Pe 13 septembrie 2024 se împlinesc 111 ani de la temerara încercare a lui Aurel Vlaicu de a zbura peste Carpați, cu un aparat de zbor construit chiar de el.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.