13 septembrie 2023. 110 ani de la moartea lui Aurel Vlaicu, la Bănești

Eveniment (Categoria articolului)

Ca în fiecare an, pe 13 septembrie, la Bănești, se comemorează moartea inginerului și pilotului român Aurel Vlaicu, cel care s-a prăbușit cu avionul inventat chiar de el la marginea comunei Bănești, în temerara încercare - pentru acele vremuri - de a traversa Munții Carpați.

Anul acesta, când s-au împlinit 110 ani de la acel moment dramatic, Primăria comunei Bănești a organizat manifestările de comemorare împreună cu Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc, județul Buzău, cea care poartă chiar numele lui Aurel Vlaicu și care este condusă de generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan. Și a fost o întreagă desfășurare de forțe - de la fanfară, la numeroși elevi și cursanți ai acestei școli, de la maiștri militari și ofițeri la invitatul de onoare - generalul locotenent cosmonaut Dumitru Prunariu.
Și autoritățile locale au fost bine reprezentate la acest eveniment - subprefectul Marius Soare, vicepreședintele Consiliului Județean - Dumitru Tudone, consilierul județean Mădălina Lupea, primarul municipiului Câmpina - Alin Moldoveanu, gazda tuturor fiind primarul comunei Bănești, George Stoica. De asemenea, la eveniment a fost prezentă o delegație din comuna natală a lui Aurel Vlaicu, astăzi aparținând din punct de vedere administrativ de localitatea Geoagiu, delegație condusă de primarul Vasile Cărăguț. Cu toții au depus coroane și jerbe de flori.
Un moment extrem de apreciat de public și invitați a fost cel al salutului aerian, mai multe elicoptere și avioane de mici dimenisuni survolând platoul de la marginea comunei Bănești, unde se află monumentul dedicat memoriei lui Aurel Vlaicu.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program artistic, oferit de copii, cel mai apreciat fiind Tudor Florin Limbean, care a impresionat asistența cu cântecele sale patriotice ardelenești.

2464 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

501 vizualizari
01 oct. 2023 17:18

Ziua Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la Câmpina în avans

1 Octombrie este Ziua Persoanelor Vâstnice, iar la Câmpina aceasta a fost sărbătorită în avans, vineri, 29 septembrie, printr-un șir de evenimente găzduite de Casa Tineretului și organizate de CAR Pensionari Câmpina, în colaborare cu Primăria municipiului Câmpina.

276 vizualizari
01 oct. 2023 15:16

”Invitație la lectură”, atelier de creație la Școala ”Ion Câmpineanu” în cadrul Festivalului CâmpinArtelor și Sporturilor

În cadrul Festivalului CâmpinArtelor și Sporturilor, Școala ”Ion Câmpineanu” a fost gazda unui atelier de creație intitulat ”Invitație la lectură”.

Alte stiri recente

483 vizualizari
01 oct. 2023 16:40

La Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a fost creat Hub-ul educațional Științescu

Fondul Științescu ediția 4.0 continuă să facă științele distractive, iar Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a participat cu un proiect, declarat câștigător, prin care se creează la unitatea de învățământ un hub educațional.

1376 vizualizari
01 oct. 2023 13:41

Liga A Prahova, etapa a 9-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă și duminică au avut loc jocurile din cadrul etapei a 9-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele întregistrate, clasamentul la zi și programul etapei viitoare