S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 23 octombrie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

23 octombrie...
1422 – În perioada domniei lui Dan al II-lea se amintește într-un document de Vama Prahovei, fără a i se specifica exact locul (ulterior, au apărut documente că vama era la Câmpina). Chiar dacă nu amintește concret despre această așezare cu numele Câmpina, se poate considera că aceasta este una dintre cele mai vechi atestări a unei așezări umane în jurul vămii de atunci.
1895 – Pictorul Nicolae Grigorescu cumpără pentru 1.400 lei noi, de la câmpineanul Vasile Petru, un teren, pe care își va construi viitoarea casă-atelier, pe locul muzeului de astăzi.
1961 – În cadrul campionatului republican de box, Mihai Nicolau (Energia Câmpina) îl învingea la puncte pe maestrul sportului Petre Zaharia, de la Rapid București.
1999 – Meci în Divizia B, Sportul Studențesc – Poiana Câmpina 2-0. Antrenorul echipei era Viorel Turcu, iar jocul a fost arbitrat de Nicu Neagoe, din Craiova.
2002 – O delegație a Poliției din Olanda, condusă de șeful Poliției din Amsterdam, Jelle Kuiper, vizita Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” de la Câmpina.
2004 – Avea loc inaugurarea sălii de sport a clubului AIKO, situată la parterul Casei Tineretului. La momentul respectiv era una dintre cele mai moderne săli de arte marțiale din România și a rămas în top până în zilele noastre. La evenimentul de atunci au participat, în afara unor nume importante din artele marțiale românești, primarul Horia Tiseanu și viceprimarul Eduard Milu. (foto) 
2011 – Derby câmpinean în campionatul județean de fotbal, CSM Câmpina – Unirea Câmpina 0-0.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

3736 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1444 vizualizari
22 iun. 2021 21:44

3 iulie 2021 – o nouă etapă a campaniei CÂMPINA CURATĂ. Un proiect despre oameni cărora le pasă

Asociațiile neguvernamentale care au inițiat proiectul CÂMPINA CURATĂ, desfășurat în parteneriat cu Primăria Câmpina, Floricon Salub și Ocolul Silvic Câmpina, se pregătesc pentru cea de-a treia etapă a acestui proiect, care va avea loc pe 3 iulie 2021. Este vorba despre o nouă acțiune de ecologizare a unor zone din municipiu, iar astăzi s-a dat startul înscrierilor atât prin intermediul unui formular online, cât și telefonic sau prin e-mail. După finalizarea etapei de înscriere, urmează formarea grupelor și distribuirea zonelor adecvate profilului fiecărei grupe (grupe de adulți, grupe de copii însoțiți, grupe formate din membri experimentați).

8113 vizualizari
21 iun. 2021 17:20

O tânără din Valea Doftanei a ales să se întoarcă la tradiții. Va deschide un magazin cu obiecte tradiționale lucrate manual chiar de ea

2 comentarii

În superba comună Valea Doftanei din județul Prahova, un loc unde sunt promovate tradițiile și se păstrează spiritul românesc autentic, se întâmplă multe lucruri frumoase. Unul dintre aceste lucruri este deschiderea unui magazin, un fel de muzeu cu... vânzare, dacă vreți, unde veți găsi doar obiecte cu specific tradițional, lucrate de mâinile dibace ale Loredanei Clinci.

Alte stiri recente

2614 vizualizari
23 iun. 2021 12:56

Accident pe DN1. Două mașini s-au ciocnit pe sensul Ploiești - Câmpina

UPDATE - Conform purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, în accident au fost implicate un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani și un altul condus de un bărbat de 46 de ani. Conducătorul auto în vârstă de 46 de ani a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto de 44 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultat negativ. Se efectuează cercetări în vederea stabilirii circumstanțelor și cauzelor producerii evenimentului rutier.
Pe DN1, la km 80+500, în apropiere de Paralela 45, pe raza localității Băicoi, a avut loc un accident de circulație.

1404 vizualizari
22 iun. 2021 22:02

Evenimente dedicate iei tradiționale românești, în acest week-end, la Breaza

Pe 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei, element de identitate națională românească și prilej pentru organizarea unor manifestări așteptate cu bucurie odată cu relaxarea măsurilor de protecție sanitară stabilite de autorități din cauza pandemiei de COVID-19.