Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.
23 octombrie...
1422 – În perioada domniei lui Dan al II-lea se amintește într-un document de Vama Prahovei, fără a i se specifica exact locul (ulterior, au apărut documente că vama era la Câmpina). Chiar dacă nu amintește concret despre această așezare cu numele Câmpina, se poate considera că aceasta este una dintre cele mai vechi atestări a unei așezări umane în jurul vămii de atunci.
1895 – Pictorul Nicolae Grigorescu cumpără pentru 1.400 lei noi, de la câmpineanul Vasile Petru, un teren, pe care își va construi viitoarea casă-atelier, pe locul muzeului de astăzi.
1961 – În cadrul campionatului republican de box, Mihai Nicolau (Energia Câmpina) îl învingea la puncte pe maestrul sportului Petre Zaharia, de la Rapid București.
1999 – Meci în Divizia B, Sportul Studențesc – Poiana Câmpina 2-0. Antrenorul echipei era Viorel Turcu, iar jocul a fost arbitrat de Nicu Neagoe, din Craiova.
2002 – O delegație a Poliției din Olanda, condusă de șeful Poliției din Amsterdam, Jelle Kuiper, vizita Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” de la Câmpina.
2004 – Avea loc inaugurarea sălii de sport a clubului AIKO, situată la parterul Casei Tineretului. La momentul respectiv era una dintre cele mai moderne săli de arte marțiale din România și a rămas în top până în zilele noastre. La evenimentul de atunci au participat, în afara unor nume importante din artele marțiale românești, primarul Horia Tiseanu și viceprimarul Eduard Milu. (foto)
2011 – Derby câmpinean în campionatul județean de fotbal, CSM Câmpina – Unirea Câmpina 0-0.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.