Ministerul Finanțelor a pus în transparență decizională Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu (PFSTM) pentru perioada 2025-2031, imaginea unui adevărat dezatru pentru cei mai mulți dintre români. În vreme ce, în plină campanie electorală, politicienii se întrec în promisiuni care mai de care mai fantasmagorice, acest plan prezentat deja la Comisia Europeană redă mult mai fidel realitatea economică a țării noastre.
Practic, pentru cei șapte ani ai acestui plan, principala țintă este ajustarea deficitului bugetar de la 7,9% din PIB până la 2,5%. Iar ajustarea deficitului se face pe spinarea angajaților și a agenților economici.
Planul Guvernului conține zece tipuri de reformă, care va include - printre altele - eliminarea facilităților fiscale acordate diverselor categorii profesionale sau companiilor, schimbări în ceea ce privește TVA-ul și creșterea accizelor.
De asemenea, PFSTM mai prevede reforma impozitării microîntreprinderilor (se preconizează scăderea pragului cifrei de afaceri pentru încadrarea la impozitul pe venitul microîntreprinderilor de la 500.000 euro la 88.500 euro), reforma administrării impozitelor și taxelor (prin digitalizarea administrațiilor, actualizarea cadrului legal specific insolvenței), eficientizarea sistemului de cheltuieli al operatorilor economici de stat și locali, introducerea normativelor de cheltuieli, extinderea sistemului de achiziții centralizate, reforme ale salariului minim, sistemului de salarizare în sectorul public, pensiilor, reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, creșteri ale TVA și ale celor mai multe dintre accize. În privința TVA-ului, mai mulți analiști economici estimează că fie va fi vorba de o creștere generalizată de la 19 la 21%, fie de creșterea unor cote - de la 9 la 14,5 sau chiar la 19%.
De asemenea, documentul supus dezbaterii publice de către MInisterul Finanțelor mai prevede creșterea datoriei publice a României la peste 60% din PIB până la finalul celor șapte ani. Nu în ultimul rând, vor fi aduse modificări Codului Fiscal în sensul eliminării facilităților fiscale acordate unor anumite categorii profesionale (IT, construcții, agricultură, industrie alimentară), creșterii cote unice de impozitare a veniturilor de la 10% la 16% și introducerea de noi impozite.
Oricum, poate și pentru că din 2025 nu vor mai fi niciun fel de alegeri în România până în 2028, oricine va ajunga la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului, atât pentru angajați - indiferent că sunt din sectorul public sau privat - , cât și pentru pensionari sau agenți economici se anunță un adevărat dezastru economic și ni se va cere să strângem cureaua până la sau poate chiar dincolo de limita suportabilității.
Am reunit oferte privind meniul zilei la restaurante din Câmpina pentru a vă oferi posibilitatea să găsiți tot ceea ce contează într-un singur loc.
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar Restaurantul Catering Azafran din Câmpina vine cu o ofertă foarte interesantă. O sumedenie de produse tradiționale, dintre cele mai gustoase, pentru Crăciun și Revelion.
Luna decembrie, sărbători, brad, cadouri. Dar decembrie este și luna amintirilor frumoase din copilărie, adolescență, din orice perioadă a vieții. Luna amintirilor de neprețuit.
De la 1 ianuarie 2025, conform legislației în vigoare, alocațiile de stat pentru copii vor fi majorate cu 10,4%.