Poiana Câmpina a fost una dintre localitățile afectate miercuri, 6 iunie 2023, de potopul din cursul dimineții. A fost Cod Roșu de averse torențiale și descărcări electrice, cantitatea de precipitații ajungând la 40-50 l/mp. Din fericire, nu s-au mai înregistrat problemele grave din anii precedenți, datorită investițiilor făcute în două puncte cheie ale comunei - canalizarea de la subtraversarea de cale ferată și canalul colector din satul Pietrișu. Din nefericire, pârâul Tulburea continuă să creeze probleme în unele zone, în pârâu ajungând și apa de pe versanți, cu tot ce adună în cale - crengi, pământ, pietriș, bolovani.
Sistemul de colectare a apelor pluviale (canalul colector, video) realizat în satul Pietrișu în anul 2021 și-a demonstrat din nou eficiența. A preluat o mare cantitate de apă, care, dacă nu ar fi existat acest sistem de colectare și evacuare a apelor pluviale, ar fi ajuns în gospodăriile oamenilor și pe drumul județean 101P. Practic, în timpul averselor de ieri, canalul s-a umplut și a durat ceva timp până s-a revenit la normal, pentru că apa continua să vină și după ce ploaia s-a oprit. Au existat, totuși, probleme și s-a intervenit cu oameni, motopompe și utilaje în zonele adiacente pârâului Tulburea, în special în satul Pietrișu, pentru că, după cum spuneam, în acest pârâu ajung apele scurse de pe dealul Pițigaia, iar pârâul se "umflă" și se revarsă pe căile de acces și în curți. Primarul Sergiu Constanda, viceprimarul Ionuț Goran, alți angajați din Primărie, consilierul local Mihai Nițescu, reprezentanți ai unor firme din localitate (cu utilajele necesare), persoanele care beneficiază de ajutor social, cu toții au intervenit pentru degajarea aluviunilor și eliberarea căilor de acces. A fost utilizată și motopompa din dotarea Primăriei Poiana, iar în sprijinul autorităților locale a venit și un echipaj de pompieri de la ISU Prahova cu motopompa din dotare. S-a intervenit ieri, dar se va interveni și astăzi pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, curățarea șanțurilor și rigolelor.
Precizăm faptul că la subtraversarea de cale ferată din centrul comunei nu s-au mai produs inundații și drumul nu a mai fost blocat așa cum se întâmpla în anii precedenți. A existat o problemă generată de apa scursă din Lacul Curiacul de pe strada Pictor Grigorescu din Câmpina, apă care a inundat podul rutier și care a ajuns dincolo de pod, în... Poiana Câmpina. Și aici s-a apelat la sprijinul unor firme pentru curățarea carosabilului după evacuarea apelor. Probleme au fost și pe drumul județean care face legătura cu Breaza, în zona adiacentă căii ferate, unde șanțurile nu au făcut față cantității mari de precipitații, iar apa a inundat carosabilul.
Prahovenii au primit și în această dimineață mesaj RO-ALERT privind codul roșu de caniculă instituit de Administrația Națională de Meteorologie.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere, ploaie - în unele locuri torențială, în alte locuri din Câmpina... deloc!