În urmă cu 105 ani, la 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu s-a prăbușit cu avionul său la Bănești, în apropierea locului unde astăzi se află monumentul ridicat în memoria sa. A vrut să-și îndeplinească un vis, acela de a zbura peste Carpați. Dar a fost zborul către eternitate. Avea doar 30 de ani.
Inventatorul român Aurel Vlaicu, un pionier al aviației române și mondiale, a început construcția primului său avion (Vlaicu I) în toamna lui 1909. În iunie 1910, Vlaicu și-a împlinit marele vis și a zburat pe câmpul de la Cotroceni cu aparatul realizat chiar de el. România devenea atunci a treia țară din lume, după Statele Unite ale Americii și Franța, pe teritoriul căreia s-a zburat cu un aparat original, inventat, construit și pilotat de un fiu al țării respective. În 1911, Aurel Vlaicu a construit Vlaicu II, aparatul cu care, în 1912, a câștigat cinci premii la mitingul aerian de la Aspern, din Austria. Cu Vlaicu II a încercat să traverseze Carpații, în fatidica zi de 13 septembrie 1913.
În fiecare an, pe 13 septembrie, la monumentul de la Bănești, au loc manifestări prin care i se aduce un omagiu lui Aurel Vlaicu. S-a întâmplat și astăzi când, acolo, sub aripile vulturului care parcă își ia zborul spre Carpați, au venit zeci de oameni pentru a-l comemora pe marele inventator. Au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean - Ludmila Sfârloagă, primarul municipiului Câmpina - Horia Tiseanu, primarul comunei Cornu - Cornel Nanu, membri ai Asociației Române pentru Propaganda Aviației (ARPA), membri ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere din MApN și MAI, președintele Asociației Române pentru Istoria și Promovarea Aviației - general de brigadă Iosif Rus, președintele Autorității Aeronautice Civile - Constantin Voicu. Și, bineînțeles, primarul comunei Bănești - George Stoica, viceprimarul Valentin Nichitoiu și mai mulți consilieri locali. Iar invitați de onoare au fost, ca în fiecare an, reprezentanți ai orașului Geoagiu (județul Hunedoara), de care aparține satul Binținți (în prezent Aurel Vlaicu), localitatea natală a marelui aviator. Este vorba despre primarul Vasile Cărăguț, împreună cu părintele Daniel Avram (preotul din Binținți) și Vlaicu Popescu, stră stră nepotul lui Aurel Vlaicu.
S-au rostit discursuri despre viața lui Aurel Vlaicu, despre locul și rolul său în istoria aviației române și mondiale, despre avioanele sale. A fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Aurel Vlaicu. Au fost și momente artistice susținute de interpreta Adriana Deaș și Ansamblul Folcloric "Floare de Cireș" din Bănești. (video) La finalul manifestărilor a avut loc și o demonstrație aviatică a "Iacărilor Acrobați", cei care l-au onorat în felul lor, acolo sus, pe cer, pe Aurel Vlaicu.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.