Învăţământul profesional din Câmpina, departe de ceea ce se dorește a fi

Social (Categoria articolului)

Despre învăţământul profesional se vorbeşte puţin și se face și mai puțin. În Câmpina, trei dintre cele cinci instituţii de învăţământ liceal au şi clase de învăţământ profesional, iar una dintre instituții - Liceul Tehnologic Mecanic - nu mai are deloc învățământ liceal de zi, ci doar învățământ profesional cu durata de trei ani.

Din păcate, lucrurile se mişcă greoi, există destulă reticienţă din partea elevilor şi părinţilor, se preferă liceul la zi, chiar dacă mediile de admitere sunt foarte mici, chiar dacă șansele de a se termina liceul cu diplomă de bacalaureat sunt reduse sau chiar dacă nici nu se mai ajunge la susținerea bacalaureatului. Asta, în condițiile în care multă lume vorbește despre necesitatea învățământului profesional. Nu mai vorbim de faptul că sunt destui elevi care, odată cu terminarea gimnaziului, renunță definitiv la școală. 
Concret, iată care este situația în Câmpina:
- La Liceul Tehnologic Energetic este o singură clasă de învățământ profesional, cu specializarea "electrician exploatare joasă tensiune". O clasă a IX-a, o clasă a X-a, o clasă a XI-a, cu câte 25 de elevi în fiecare clasă.
- La Colegiul Tehnic "Constantin Istrati", pentru anul şcolar viitor sunt prevăzute două clase (una de electrician exploatare joasă tensiune, alta de industrie alimentară - bucătar, patiser, preparator produse făinoase), cu câte 28 de elevi fiecare. În continuare, la nivelul clasei a X-a sunt două clase, iar la clasa a XI-a, una singură.
- La Colegiul Tehnic Forestier se păstrează o singură clasă de învățământ profesional, cu specializarea tâmplar universal (28 locuri).
- Cel mai bine din acest punct de vedere stă Liceul Tehnologic Mecanic, unde sunt mai multe specializări - mecanic auto, tinichigiu și vopsitor auto, confecționer produse textile. Față de anul anterior, s-a renunțat la specializarea "sudor" pentru că nu erau elevi interesați.
Acum, admiterea pentru clasele de învățământ profesional se face cam în aceleaşi condiţii cu admiterea în învățământul liceal de zi. Astfel, într-o primă etapă, finalizată la acest moment pentru anul şcolar viitor, s-au înscris absolvenţii şcolilor gimnaziale care au completat ca opţiune şcoala profesională. Apoi, într-o a doua etapă, care va avea loc în perioada 29 august - 7 septembrie, se vor putea înscrie la clasele de profesională elevii care nu au fost admişi în altă parte şi pot opta pentru profesională, dar şi cei care au avut corigenţe, le-au trecut şi acum pot opta pentru locurile rămase libere.
Cererea nu este foarte mare pentru aceste clase. La niciunul dintre cele trei licee nu s-a completat vreo clasă pentru învăţământul profesional, grosul elevilor venind oricum în etapa a doua a înscrierilor. Directorii liceelor cu învăţământ profesional ne-au mărturist că nici în rândul părinţilor, nici în rândul elevilor nu există un entuziasm prea mare când vine vorba de profesională, chiar dacă, din punct de vedere educaţional, doar la aceste clase s-ar încadra unii elevi. Toate cele trei licee au acorduri de parteneriat cu diverse unităţi economice din Câmpina pentru orele de practică, fiecare în funcţie de specializările sale.
În ultimii ani s-a tot discutat despre varianta unui învăţământ dual, care ar presupune ca totul să se desfăşoare pe scheletul învăţământului profesional, singura diferenţă fiind că ar trebui să existe agenţi economici care să suporte mare parte din cheltuielile de învăţământ pentru fiecare elev în parte. Numai că, agenţii economici nu au încă niciun avantaj prevăzut de legislație, nicio facilitate şi nicio garanţie că, după ce ar investi într-un elev timp de trei ani, după absolvire elevul respectiv va accepta să lucreze pentru acel agent economic. 

(Foto cu caracter ilustrativ)

5584 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • nae 24.07.2017 10:12 Exista neseriozitate atat din pdv al elevilor care practica e o simpla taiere a frunzei la caini,cat si a angajatorului care il pune sa dea cu matura prin fabrica ii tine o ora-doua si ii trimite acasa.Normal angajatorul trebuie sa faca contract pe cel putin 3 ani,sa asigure elevului niste banuti(un minim pe economie,iar elevul sa invete notiunea banului muncit), pe perioada practicii,sa ofere masa + sa il tina 8 ore pe zi iar scoala sa se intereseze la maistrul ,inginerul care ii vegheaza ce fac copii acolo,daca invata ceva

Social

1097 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4752 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

305 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

900 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.