Comitetul Local pentru Situații de Urgență Câmpina s-a întrunit seara trecută pentru analizarea situației cauzate de identificarea, în apa potabilă, la ieșirea din Stația de Tratare Muscel-Voila, a unor compuși chimici (tetracloretenă și tricloretenă), peste concentrația maximă admisă. Rezultatul probei de apă a fost comunicat de DSP Prahova în cursul zilei de joi, 25 ianuarie 2024. Astăzi, vineri, Hidro Prahova a recomandat ca locuitorii municipiului Câmpina să folosească apa doar pentru uz menajer, până va fi repetată analiza și apa se va încadra în parametrii de potabilitate. Iată comunicatul Primăriei Câmpina.
“La 25.01.2024, Direcția de Sănătate Publică Prahova a informat Primăria Municipiului Câmpina, operatorul Hidro Prahova S.A. și cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu privire la faptul că o probă de apă prelevată în cursul anului 2023, mai exact la 26.06.2023, neconfirmată de o a doua probă recoltată, conform procedurii, până la data prezentă, a evidențiat neconformități în privința a doi compuși chimici - tetracloretenă și tricloretenă, peste concentrația maximă admisă.
Cu acestă ocazie, informarea Direcției de Sănătate Publică Prahova a subliniat că există efecte potențiale asupra sănătății în urma expunerii de lungă durată prin consumul de apă în concentrații peste concentrația maximă admisă, o perioadă lungă de timp.
În acest context, la 25.01.2024, Ioan Alin MOLDOVEANU, primarul municipiului, a dispus convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență care a hotărât ca Primăria Municipiului Câmpina să solicite operatorului Hidro Prahova S.A., în regim de urgență, efectuarea diligențelor necesare pentru îndeplinirea măsurilor stabilite/impuse de către Direcția de Sănătate Publică Prahova și informarea populației cu privire la neîncadrarea apei în parametrii de potabilitate. Printre primele măsuri se numără dezinfecția apei, dar și a conductelor aferente producției și transportului de apă potabilă.
Până la prelevarea celei de-a doua probe în vederea confirmării/infirmării concentrației celor doi produși chimici, Direcția de Sănătate Publică Prahova a recomandat evitarea consumului de apă pentru băut, gătit și spălat.
De asemenea, pentru stabilirea cu certitudine a potențialului risc la calitatea apei, Primăria Municipiului Câmpina a solicitat Direcției de Sănătate Publică Prahova să asigure URGENT prelevarea celei de-a doua probe, conform procedurii legale în vigoare, iar rezultatul va fi adus la cunoștința cetățenilor municipiului Câmpina în cel mai scurt timp, după comunicarea acestuia de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin Direcția de Sănătate Publică Prahova.” - este comunicatul de presă al Primăriei Câmpina
În acest moment nu se cunoaște cauza apariției acestor neconformități în calitatea apei, motiv pentru care Hidro Prahova va efectua o igienizare generală. Rețelele din municipiu sunt vechi și uzate, ca, de altfel, aproape toată infrastructura de producere, transport și alimentare cu apă potabilă. În proiectul cu finanțare europeană care se implementează prin Hidro Prahova, Câmpina figurează cu schimbarea conductelor de apă pe 178 de străzi și alei (în total, 92 km rețea), precum și cu modernizarea Stației de Tratare a Apei Voila și a Stației de Pompare Doftana.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.