Câmpina, România 100. Farmacia Voiculescu de ieri, Parcul Regele Mihai I de azi

Social (Categoria articolului)

Una dintre clădirile impozante situate pe bulevardul central al Câmpinai şi datând încă din perioada interbelică era Farmacia Voiculescu. Astăzi, întreaga latură a bulevardului de atunci a devenit una dintre laturile Parcului Regele Mihai I.

Farmacia Voiculescu era una dintre cele mai cunoscute din oraş, rivalizând cu cea a lui Kessler. Din punct de vedere arhitectural, clădirea creată de arhitectul Toma T. Socolescu se distingea prin liniile sale aparte, unice în peisajul urbanistic al vremii. Câmpinenii mai în vârstă poate își mai amintesc clădirea aceea elegantă, care avea în interior mobilier și lambriuri din lemn de stejar. Era un așa-numit imobil de raport, adică un imobil constuit pentru a fi închiriat, parterul fiind ocupat de spații comerciale. După sistematizarea de la începutul anilor '80, toată latura aceea a bulevardului central a dispărut, perspectiva fiind lărgită şi apărând astfel parcul, cunoscut multă vreme sub numele "Milia", dar de câteva luni purtând oficial numele "Regele Mihai I", așa cum a aprobat Consiliul Local Câmpina. Faţă de arhitectura de azi a zonei, Farmacia Voiculescu se afla puţin mai sus de actuala fântână arteziană din parc, realizată, la rândul ei, pe locul pe care s-a aflat bustul savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu.

 "Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Direcția Tehnică "Astra Română" de ieri, Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice de astăzi
Câmpina, România 100. Podurile dintre Câmpina și Poiana Câmpina, în perioada interbelică și în zilele noastre
Câmpina, România 100. Bulevardul Elisabeta de ieri, Bulevardul Culturii de azi

 

2679 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1369 vizualizari
19 mai. 2019 07:26

Profesorul Cristian Spulber, la 93 de ani. "Respectul oamenilor este cea mai mare bucurie pe care o poți avea"

Luni, 20 mai 2019, unul dintre cei mai iubiți și respectați dascăli ai Câmpinei, profesorul Cristian Spulber, împlinește 93 de ani. Jovial, chiar dacă viața i-a pus destule piedici, mereu dispus să stea de vorbă despre aproape orice și cu oricine, cu pasul său vioi și mintea la fel de sclipitoare, venerabilul profesor poate fi văzut aproape zilnic pe străzile Câmpinei și ori de câte ori iese din casă întâlnește zeci, poate chiar sute de oameni, care îl salută cu deosebit respect. Aproape toți sunt foștii săi elevi... Și ce satisfacție mai mare poate avea un om, la 93 de ani, un profesor de mult pensionat, decât respectul celor cu care s-a intersectat de-a lungul vieții.

1770 vizualizari
18 mai. 2019 07:13

În Câmpina există un grup de Tai Chi Chuan, care adună tot mai mulți adepți

Tai Chi Chuan este una dintre cele mai eficiente arte marțiale interne, recunoscută în același timp pentru efectele sale benefice asupra sănătății și longevității practicanților. Este și o formă de meditație în mișcare, practicantul încercând să fie mereu conștient de corpul său și de mediul înconjurător, conducând mișcarea cu mâna într-o stare de relaxare.

Alte stiri recente

479 vizualizari
17 mai. 2019 06:18

Circuit în Peloponez, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Atât de aproape de noi, Grecia înseamnă, pentru majoritatea turiștilor, Atena sau insulele cu ape turcoaz, cu nisip fin, cu plaje generoase și cu o viață de noapte trepidantă. Dar dincolo de această față, la sud de Atena, puteți regăsi un tărâm vrăjit, desprins parcă din vechile cronici bizantine, un adevărat leagăn al civilizației - Peloponez. Agenția Teron Intertur Câmpina vă propune un circuit în Peloponez, unde veți descoperi trei orașe fabuloase - Kalamata, Navarino și Nafplio, dar și locuri încărcate de istorie, locuri unde efectiv simțiți că deveniți părtași la unele dintre cele mai importante evenimente din istoria omenirii.

769 vizualizari
16 mai. 2019 07:01

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară: "PMP poate fi o voce puternică pentru o Europă mai unită"

Lista Partidului Mișcarea Populară pentru alegerile europarlamentare din 26 mai este deschisă de fostul președinte al României, Traian Băsescu, urmat de președintele acestei formațiuni politice, Eugen Tomac. În vârstă de 35 de ani, Eugen Tomac este la al doilea mandat de parlamentar, a îndeplinit mai multe funcții importante în administrația centrală și are mai multe proiecte pentru Parlamentul European, pe care ni le-a prezentat în următorul dialog.