Podul de piatră dintre Câmpina și Bănești, construit în vremea lui Cuza, s-a prăbușit în apele Doftanei

Actualitate (Categoria articolului)

În aprilie 1861, în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începea construcția podului de piatră de peste râul Doftana, care asigura legătura dintre Câmpina și Bănești, pe drumul modern la acea vreme dintre capitala București și Brașov, via Valea Prahovei. Vineri, 8 ianuarie 2021, în jurul prânzului, în urma ploilor puternice din ultimele zile și a debitului mare de apă al râului Doftana, podul s-a prăbușit aproape complet.

De altfel, podul nu mai era funcțional din aprilie 2014, când a fost afectat de o viitură puternică în urma căreia stabilitatea sa a fost serios afectată și s-a dărâmat parțial. Autoritățile au luat atunci decizia de a închide traficul de orice fel pe acest pod.
Podul de piatră cioplită a fost construit în perioada 1861-1864 și a rezistat 150 de ani. Oare câte lucrări realizate în România, în ultimii 30 de ani, vor ajunge la o asemenea performanță?! Podul avea nouă arcade și o lungime de aproximativ 152 metri și pe aici s-a desfășurat traficul rutier între București și Brașov până la construirea actualului drum național. 
După cum bine știți, din septembrie 2020, între Câmpina și Bănești, la câțiva metri de "podul lui Cuza", a devenit funcțională o punte metalică pentru pietoni și bicicliști, construită în baza unui parteneriat între Consiliul Local Câmpina, Consiliul Local Bănești și Consiliul Județean Prahova. Autoritățile locale și județene au renunțat de ani buni la ideea refacerii și consolidării "podului lui Cuza" dintre Câmpina și Bănești, invocând lipsa de fonduri pentru o asemenea lucrare. Podul a intrat în patrimoniul public al Câmpinei în anul 1874 și NU este clasificat în categoria monumentelor istorice sau de arhitectură, nu este inventariat în lista monumentelor istorice din județul Prahova înscrise în patrimoniul cultural național. Practic, deși noi toți îl consideram monument istoric, podul nu a obținut niciodată, oficial, acest statut.

7468 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Calin 09.01.2021 16:27 Păcat. Putea fi refăcut și inclus in lista obiectivelor istorice.
  • Costel Dascalescu 09.01.2021 17:36 Imi pare rau ca sa daramat am fost si l-am vazut .Trebuia sa recunosc ca mi-au dat lacrimile . De refacut nu se putea , ar fi costat mult si nu se putea da in circulatie decat pietonal .
  • Capatina Ilie 09.01.2021 20:30 Eu stiu ca podul a fost construit de suedezi pe vremea regelui Carol pe la 1870!

Actualitate

2760 vizualizari
13 apr. 2021 21:00

Participare record a societății civile la o acțiune de plantare de arbori organizată de Ocolul Silvic Câmpina

1 comentarii

În ultimii 20 de ani, nu credem să fi existat vreo acțiune de plantare de arbori a Ocolului Silvic Câmpina, care să se bucure de un asemenea succes și la care să vină un număr atât de mare de persoane, copii și adulți, deopotrivă. Au fost aproximativ 150 persoane. De fapt, dincolo de plantarea în sine, acesta a fost marele câștig al acțiunii desfășurată marți, 13 aprilie, în pădurea din apropierea Spitalului de Psihiatrie Voila.

2552 vizualizari
13 apr. 2021 12:20

O lume a frumuseții la Salonul Cleopatra din Câmpina

Salonul CLEOPATRA este o apariție nouă pe piața de profil din Câmpina, dar o apariție de senzație, care face cinste numelui pe care îl poartă. Până la urmă, de la Cleopatra, remarcabila regină a Egiptului, a pornit totul, pentru că ea nu a fost doar o figură istorică legendară, ci și un simbol al frumuseții. Istoria machiajului și a întreținerii corporale începe cu ea și ajunge până în zilele noastre, iată, la noul salon din Câmpina.

Alte stiri recente

4551 vizualizari
12 apr. 2021 21:46

O doamnă venerabilă - Ileana Goșman, din Câmpina, sărbătorită la împlinirea a 101 ani

12 Aprilie este o zi extrem de importantă în familia Goșman, din Câmpina. ”Capul familiei”, Ileana Goșman, a împlinit în acest an venerabila vârstă de 101 ani. A fost un moment emoționant, pentru că dincolo de rude și de prieteni, Ileana Goșman a primit vizita primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.

3022 vizualizari
12 apr. 2021 20:45

Mesajul antidrog al elevilor de la Școala Gimnazială Centrală Câmpina

Școala Centrală Câmpina participă la Proiectul Național “Mesajul meu antidrog”, iar una dintre acțiunile din acest proiect s-a derulat în perioada  februarie-aprilie 2021, atunci când cursurile şcolare s-au desfăşurat cu prezenţă fizică a elevilor în unitatea de învățământ.