Ultima săptămână de școală din anul 2023 a însemnat pentru unitățile de învățământ gimnazial din Câmpina ”Săptămâna altfel”, care cuprinde organizarea de activități educaționale din afara ariei curriculare, o modalitate prin care copiii pot deprinde și alte noțiuni, unele poate chiar mai utile în viață decât cele din materiile propriu-zise.
Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât această săptămână se transformă într-o adevărată joacă, dar una din care copiii pot asimila foarte multe noțiuni, fără a se afla sub stresul cotidian al unei zile de curs. Astfel, la una dintre clasele pregătitoare de la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu” din Câmpina, cea a profesorului de învățământ primar Delia Moldoveanu, copiii au avut ocazia de-a lungul întregii săptămâni să experimenteze tot felul de lucruri, pe cele mai multe dintre ele privindu-le cu o curiozitate specifică acestei vârste.
Astfel, mai întâi au fost la Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati”, unde copiii au putut lua contact cu o astfel de instituție, au aflat ce înseamnă o bibliotecă, care este rolul unei biblioteci publice într-o comunitate, cum funcționează sistemul de a împrumuta cărți, iar la final au avut posibilitatea să se joace într-un spațiu special amenajat în sala de lectură, ”joaca” însemnând accesul la cărți de colorat, cărți potrivite pentru vârsta lor.
Apoi, la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu” a venit un reprezentant al Poliției municipiului Câmpina, inspectorul Cătălin Grancea, care - în cadrul unei activități interactive - le-a explicat copiilor, pe înțelesul lor, cum trebuie să se comporte ca participanți în trafic, fie că este vorba de statutul de pieton, fie de cel de pasager într-un autoturism. Copiii au fost încântați de partea practică, atunci când s-au putut urca într-o autospecială a Poliției Rutiere.
De asemenea, o altă zi a fost rezervată activităților copil - părinte. A fost prilejul ca fiecare copil, împreună cu unul sau ambii părinți, să desfășoare diverse activități, sub îndrumarea profesorului lor, Delia Moldoveanu. Spre bucuria copiilor, părinții s-au angrenat în această provocare, rezultând încă o zi frumoasă, din care copiii au avut ce învăța.
”Săptămâna altfel” s-a încheiat cu o serbare în care Moș Crăciun a fost eroul principal, acesta oferind daruri tuturor copiilor, care l-au ”recompensat” pe Moș cu câte o poezioară sau chiar un cântecel.
Activitățile desfășurate de-a lungul săptămânii la această clasă pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” demonstrează că acolo unde există implicare se pot crea lucruri frumoase, amintiri dragi pentru copii și părinții lor.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.