Școala Centrală Câmpina organizează și în acest an concursul "ZEN - Zâmbește, Educă-te, fii Nonviolent" pentru promovarea respectului, toleranței, solidarității

Social (Categoria articolului)

Ziua Internațională a Non-violenței și Păcii a fost marcată la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina sub sloganul Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent!”. Elevii au realizat afişe tematice, picturi și desene pe care le-au expus apoi în curtea interioară a unităţii şcolare. Aceasta este o acţiune de promovare a evenimentului în cadrul Concursului Judeţean Interdisciplinar „ZEN - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent”, ediția a-II-a, înscris în Calendarul activităţilor educative judeţene.

Interesul sporit al elevilor, familiilor acestora şi cadrelor didactice de la Școala Centrală, de implicare concretă pentru înlăturarea fenomenelor nedorite pe tema violenţei, bullying-ului, cyberbullying-ului, a reprezentat punctul de plecare în implementarea proiectului şi în acest an şcolar. De asemenea, se doreşte antrenarea unui număr cât mai mare de elevi şi cadre didactice la nivel local, judeţean, chiar naţional, privind cooperare în combaterea violenței în școli, mizându-se și pe implicarea societăţii civile. "Cu siguranţă, prin intermediul tinerei generaţii vom reuşi să creăm un viitor mai bun și mai sigur", este convingerea directorului Școlii Centrale, prof. Florentina Dumitrașcu. Persoanele interesate să se alăture demersului acestei instituții pot obţine relaţii suplimentare consultând regulamentul concursului pe site-ul școlii - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent!”
Până la data de 28 februarie sunt aşteptate, din partea elevilor şi cadrelor didactice din instituţiile partenere şi colaboratoare, lucrările de creaţie literară, iar până la data de 5 iunie lucrările tematice de pictură. Tot pe 5 iunie 2020, când sărbătorim Ziua Învăţătorului, se va desfăşura, la sediul școlii noastre, etapa privind desenul tematic, prin participarea directă a elevilor. Toate lucrările participante la concurs - afiş tematic, pictură şi desen - vor fi aranjate în cadrul unei expoziţii, apoi jurizate de comisia de evaluare din care fac parte reprezentanţi ai instituţiilor şcolare partenere, ai Poliţiei Municipale Câmpina - Compartimentul de Proximitate, ai Asociaţiei Părinţilor de la Școala Centrală, ai sponsorilor, ne-a declarat prof. Florentina Dumitrașcu.

Scopul Zilei Internaţionale a Nonviolenţei şi Păcii este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind “Iubire necondiţionată, non-violenţă şi pace. Iubirea necondiţionată este mai bună decît egoismul, non-violenţa este mai bună decât violenţa, pacea este mai bună decât războiul”. Ziua Internaţională pentru non-violenţă în şcoli este marcată pe 30 ianuarie, aceasta fiind ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „non-violenţa este arma celor puternici.” Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, non-violenţă şi pace. Ziua de Şcoală a Non-violenţei şi Păcii, fondată în 1964, cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Non-violenţei şi Păcii, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru non-violenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi de toate nivelurile din toate ţările.
Chiar dacă Ziua Internaţională pentru Non-violenţă în Şcoală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi. Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli - de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale - trebuie să dispară, iar relaţiile interumane elev-elev, elev-profesor, elev-părinte, părinte-profesor trebuie dezvoltate având ca bază sentimente pozitive, empatie, bunăvoinţă şi acceptare, în care binele comun trebuie să primeze înaintea binelui individual. În acest context, considerăm foarte importantă conştientizarea acestui fenomen şi necesitatea unei preocupări crescute faţă de măsurile ce trebuie luate pentru diminuarea sa”, ne-a mai declarat directorul Școlii Centrale, prof. Florentina Dumitrașcu.

8599 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1343 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

641 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

435 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

358 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.