A fost una dintre cele mai dure declarații ale Elenei Albu, președintele Consiliului de Administrație al Grupului de firme Soceram - Neptun, din care face parte și Ecogen Power, actualul proprietar al Rafinăriei ”Steaua Română”. O declarație făcută în cadrul unei emisiuni la CâmpinaTV.ro, la care a fost invitată alături de Gheorghe Constantinescu, fost director al Petrom, actualmente consultant al Ecogen Power.
Discuția cu cei doi invitați a avut loc la numai câteva zile după lansarea petiției publice ”Opriți blocajele care împiedică dezvoltarea zonei Rafinăriei!” a Asociației ”Câmpina Curată”, sprijinită de Grupul de firme Soceram - Neptun.
”Necesitatea acestei petiții este dată de faptul că, din anul 2021, de când Ecogen a devenit proprietarul rafinăriei, dezvoltarea oricărui proiect pe acest amplasament este blocată. După numai o lună de la preluare, Direcția de Cultură Prahova, la solicitarea unui ONG din Ploiești, înființat la începtul anului 2021, a declanșat procedura de clasare a rafinăriei ca monument”, a spus Elena Albu.
Rafinăria "Steaua Română" nu a mai funcționat din anul 2010. Din 2013 a intrat în insolvență. "De atunci, nimeni, nicio instituție, nicio persoană, niciun ONG, nu a fost interesat de această paltformă industrială. Brusc, a devenit de interes, după ce Ecogen Power a devenit proprietar. Înainte, deși lichidatorul a vândut parte din rafinărie, nu a interesat pe nimeni”, a mai spus Elena Albu.
Șirul ”coincidențelor” a continuat, inclusiv Primăria Câmpina fiind implicată în unele dintre aceste acțiuni. Nu a fost ocolit nici subiectul studiilor efectuate de un geograf local: ”Putem înțelege pasiunea, dar nu înțelegem obsesia”, a spus ironic Elena Albu. Nici administrația nu a fost ocolită: ”S-a tot vorbit de regenerare urbană... Proiectul de dezvoltare a acestui spațiu ar fi cu adevărat o regenerare urbană, nu să pui dale de beton într-o piață!”
De asemenea, proprietarul Rafinăriei își propune ca zona Răcitor s-o doneze administrației locale pentru realizarea unui sens giratoriu și amenajarea unei stații de transport persoane. Și calea ferată industrială va fi donată pentru realizarea unor piste de biciclete.
”Rafinăria nu va mai funcționa niciodată! Tehnologia folosită este total depășită, nu se pune problema. Prin proiectul care se va dezvolta pe acest teren, nu se va șterge istoria locului - clădiri, instalații, muzeu”, a mai subliniat Elena Albu.
”În cadrul negocierilor cu cel de la care am cumpărat, am aflat că s-au făcut presiuni, inclusiv de la nivelul Primăriei Câmpina, în favoarea unui anume cumpărător, numele său fiind Vlad Papuc. Efectiv s-au speriat având în vedere ce ar fi vrut acești oameni să facă, ajungând inclusiv să ne spună că la oferte egale sau chiar mai mare din partea lor într-o anumită limită, noi am fi fost cei cărora ar fi preferat să vândă”, a mai spus Elena Albu, care a explicat în detaliu și care ar fi putut fi ”intervențiile” Primăriei Câmpina, miza fiind 100 milioane euro și ”afaceri imobiliare”.
”Rafinăria, progresiv, a dezvoltat orașul. A dat de muncă unor oameni. Dar, în timp, comunitatea a închis rafinăria, datorită și evoluției tehnologiei. În plus, rafinăria era supraevaluată pentru ceea ce putea oferi România. Așa că, soarta ei, inevitabil, nu putea fi alta...”, a explicat Gheorghe Constantinescu, fost director Petrom și actual consultant al Ecogen Power.
Ce s-ar întâmpla dacă mâine s-ar rezolva toate problemele?
”E vorba de 17 hectare de teren. Depinde și de finanțare, dar în trei ani ar putea fi terenul curățat, proiectul măcar în linii mari stabilit. Dar, uitați, trei ani deja au trecut...”, a afirmat Elena Albu.
Urmăriți întreaga emisiune, pentru că veți afla lucruri foarte interesante de la cei doi invitați, care cu siguranță trebuie cunoscute!
În urmă cu puțin timp, pe 27 septembrie, Ofelia Hărănguș a împlinit 72 ani. La această frumoasă bornă a vieții, am purtat o discuție despre cariera ei, despre începuturile sale, despre mândria cu care reprezintă Câmpina și folclorul românesc oriunde este invitată, dar și despre supărările de pe plan local.
Președintele PSD Câmpina, Ioan Mușat, a fost invitatul nostru la o emisiune în cadrul căreia am vorbit despre momentul actual, de după alegerile din 9 iunie, din politica locală, dar și despre ce va urma din octombrie, odată cu preluarea mandatelor de către noii aleși locali.
Afirmația îi aparține directorului medical al Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni la CâmpinaTV.ro, la care invitat a fost și actualul manager al Spitalului Municipal Câmpina - Marius Niculescu.
Adrian Pițigoi a fost invitatul unei emisiuni la CâmpinaTV.ro, în care am analizat rezultatele scrutinului din 9 iunie.