Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

Social (Categoria articolului)

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmerie Prahova, cea mai dificilă intervenție a fost sâmbătă seara, în jurul orei 21.30, pentru recuperarea a două persoane care se aflau pe traseul montan Bușteni-Cascada Urlătoarea și care s-au speriat de apariția unui urs și au sunat la 112. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar cei doi turiști au fost aduși fără probleme în Bușteni de jandarmii montani de la Detașamentul Sinaia. Jandarmii atrag atenția turiștilor care merg în drumeții să evite să rămână pe trasee după lăsarea întunericului, pentru că atunci își fac apariția urșii, în căutare de hrană. 
În ultimii ani, a devenit o obișnuință ca urșii să fie văzuți prin localitățile montane, ajungând să fie denumiți urși-gunoieri sau urși de oraș. O situație cu care România a ajuns "vedetă" la CNN ori BBC și care, să recunoaștem, nu ne face cinste. Să mergi în vacanță și să dai nas în nas cu ursul pe străzile unei stațiuni, nu e tocmai o experiență plăcută. În cazul celorlalte localități menționate, urșii creează panică printre localnici, care se tem pentru animalele din gospodărie, dar și pentru viața lor.
Cum s-a ajuns la această situație? Principalele cauze sunt schimbările climaterice și mai ales intervenția omului în habitatul natural al urșilor. Urșii nu mai găsesc mâncare în pădure, iar în unele zone nu mai găsesc nici... pădurea. În munte, ursul ar avea, în mod normal, destule surse de hrană, dar defrișările masive din ultimii ani au distrus cadrul natural al animalului. Și este cunoscut faptul că ursul are nevoie de un areal mare de unde să-și procure hrana. În plus, urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalele caută mâncare oriunde e posibil. În alte județe ale țării, urșii au făcut ravagii în gospodăriile oamenilor și sunt localități unde, de teama urșilor, oamenii nu mai ies din casă după ce se înserează. Un lucru este cert, viața omului este mai importantă, trebuie să fie mai importantă decât viața ursului!
Care sunt soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme ce pare a deveni tot mai gravă? Pădurea nu crește la loc peste noapte, hrana nu este suficientă, țintele urșilor sunt acum tomberoanele de gunoi sau animalele din gospodării. Deci, ce facem? 
Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un act normativ care prevede uciderea a 140 de urși și 94 de lupi pe teritoriul României, "în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante". Deci uciderea animalelor ar fi o soluție, în opinia guvernanților. Soluții neletale? S-a vorbit destulă vreme de garduri electrificate în unele zone, câini specializați, tomberoane anti-urs, dar nu s-a făcut nimic. Nici măcar un recensământ al populației de urși din România, să se știe câți sunt, unde, să se poată face un plan de relocare. În condițiile în care urșii s-au înmulțit considerabil în ultimii ani, stabilirea unor cote de ucidere va rezolva situația? Probabil că nu, deci problema ar trebui gândită serios și rezolvată într-un timp cât mai scurt, pentru că deja pare scăpată de sub control. 

(Foto cu caracter ilustrativ, sursă Adevărul)

7553 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Duțu Florentina 16.06.2019 23:27 Duminică seară in jurul orei 19 30 a fost pe strada podul lui cocoș eu cu copii mergând pe strada spre casă într-o curbă am dat cu ochi de urs a traversat strada dintr-o parte in alta nici acum nu ne-am revenit
  • Stefan Costan 17.06.2019 05:43 Pe timpul lui Ceasescu,se punea in locuri special amenajate ptr.animale,hrana necesara lor.Era mai simplu,mai eficient si mai ieftin,iar animalele nu mai coborau in localitati
  • Stefan 17.06.2019 13:37 1. Oprirea defrisarilor prin lege timp de 20 de ani si obligarea celor care folosesc lemnul (a tuturor companiilor) sa porneasca programe de reimpaduriri masive. 2. Până una alta s-ar putea căuta zone de pe mapamond care ar accepta să fie trimiși urșii în zona lor, căci prin alte părți e penurie de animale sălbatice. Să se tranchilizeze, să se urce într-un avion și duși acolo, până una alta. 3. Să se construiască mai multe rezervații naturale pentru urși , cum este cea de la Zărnești. Există așa de mult exces de hrană ce se aruncă de la supermarketuri ...
  • Ardeleanu Teodor 19.06.2019 21:11 Ursi sunt si ei suflete gasiti alte solutii

Social

1571 vizualizari
15 oct. 2019 11:47

Campanii de prevenție și informare ale Poliției Județene și ANIP cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Traficul de persoane continuă să fie un fenomen în plină evoluţie atât din punct de vedere al interesului manifestat de traficanţi, aflaţi într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogăţire rapidă şi ilegală, cât şi, într-o manieră firească şi proporțională, al interesului manifestat de marile organisme internaţionale angrenate în contracararea acestui fenomen. Pe 18 octombrie este Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, ocazie cu care Poliția Prahova, dar și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANIP) - Centrul Regional Ploiești derulează o serie de acțiuni.

2837 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.

Alte stiri recente

4147 vizualizari
15 oct. 2019 08:48

Echipa Delice Câmpina va reprezenta România la Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie de la Milano

În perioada 21-22 octombrie 2019, la Milano, în Italia, va avea loc prestigiosul concurs The World Trophy of Pastry Ice Cream and Chocolate, adică Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie, eveniment destinat specialiștilor din domeniu. Este o competiție senzațională, de anvergură, la care participă patiseri - cofetari din întreaga lume, miza fiind trofeul și, bineînțeles, tilul de campion mondial. Tema ediției din acest an este "Artă și tradiție națională", iar România va fi reprezentată la Milano de o echipă de la Cofetăriile Delice Internațional Câmpina.

2196 vizualizari
14 oct. 2019 20:16

Trafic deviat și stații desființate temporar în Câmpina, pe Bd. Carol I, pentru executarea lucrărilor de canalizare. Marți se asfaltează și Strada Golești

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi, 14 octombrie 2019, Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Fibec și Biserica de la Brazi, pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate cu fonduri europene prin HidroPrahova. Avizul de închidere a circulației este valabil până pe 8 noiembrie 2019, iar în toată această perioadă traficul rutier va fi deviat pe străzile Frații Golești și B.P. Hasdeu.