Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

Social (Categoria articolului)

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmerie Prahova, cea mai dificilă intervenție a fost sâmbătă seara, în jurul orei 21.30, pentru recuperarea a două persoane care se aflau pe traseul montan Bușteni-Cascada Urlătoarea și care s-au speriat de apariția unui urs și au sunat la 112. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar cei doi turiști au fost aduși fără probleme în Bușteni de jandarmii montani de la Detașamentul Sinaia. Jandarmii atrag atenția turiștilor care merg în drumeții să evite să rămână pe trasee după lăsarea întunericului, pentru că atunci își fac apariția urșii, în căutare de hrană. 
În ultimii ani, a devenit o obișnuință ca urșii să fie văzuți prin localitățile montane, ajungând să fie denumiți urși-gunoieri sau urși de oraș. O situație cu care România a ajuns "vedetă" la CNN ori BBC și care, să recunoaștem, nu ne face cinste. Să mergi în vacanță și să dai nas în nas cu ursul pe străzile unei stațiuni, nu e tocmai o experiență plăcută. În cazul celorlalte localități menționate, urșii creează panică printre localnici, care se tem pentru animalele din gospodărie, dar și pentru viața lor.
Cum s-a ajuns la această situație? Principalele cauze sunt schimbările climaterice și mai ales intervenția omului în habitatul natural al urșilor. Urșii nu mai găsesc mâncare în pădure, iar în unele zone nu mai găsesc nici... pădurea. În munte, ursul ar avea, în mod normal, destule surse de hrană, dar defrișările masive din ultimii ani au distrus cadrul natural al animalului. Și este cunoscut faptul că ursul are nevoie de un areal mare de unde să-și procure hrana. În plus, urșii s-au înmulțit, iar habitatul lor natural s-a redus, astfel că animalele caută mâncare oriunde e posibil. În alte județe ale țării, urșii au făcut ravagii în gospodăriile oamenilor și sunt localități unde, de teama urșilor, oamenii nu mai ies din casă după ce se înserează. Un lucru este cert, viața omului este mai importantă, trebuie să fie mai importantă decât viața ursului!
Care sunt soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme ce pare a deveni tot mai gravă? Pădurea nu crește la loc peste noapte, hrana nu este suficientă, țintele urșilor sunt acum tomberoanele de gunoi sau animalele din gospodării. Deci, ce facem? 
Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un act normativ care prevede uciderea a 140 de urși și 94 de lupi pe teritoriul României, "în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante". Deci uciderea animalelor ar fi o soluție, în opinia guvernanților. Soluții neletale? S-a vorbit destulă vreme de garduri electrificate în unele zone, câini specializați, tomberoane anti-urs, dar nu s-a făcut nimic. Nici măcar un recensământ al populației de urși din România, să se știe câți sunt, unde, să se poată face un plan de relocare. În condițiile în care urșii s-au înmulțit considerabil în ultimii ani, stabilirea unor cote de ucidere va rezolva situația? Probabil că nu, deci problema ar trebui gândită serios și rezolvată într-un timp cât mai scurt, pentru că deja pare scăpată de sub control. 

(Foto cu caracter ilustrativ, sursă Adevărul)

7231 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Duțu Florentina 16.06.2019 23:27 Duminică seară in jurul orei 19 30 a fost pe strada podul lui cocoș eu cu copii mergând pe strada spre casă într-o curbă am dat cu ochi de urs a traversat strada dintr-o parte in alta nici acum nu ne-am revenit
  • Stefan Costan 17.06.2019 05:43 Pe timpul lui Ceasescu,se punea in locuri special amenajate ptr.animale,hrana necesara lor.Era mai simplu,mai eficient si mai ieftin,iar animalele nu mai coborau in localitati
  • Stefan 17.06.2019 13:37 1. Oprirea defrisarilor prin lege timp de 20 de ani si obligarea celor care folosesc lemnul (a tuturor companiilor) sa porneasca programe de reimpaduriri masive. 2. Până una alta s-ar putea căuta zone de pe mapamond care ar accepta să fie trimiși urșii în zona lor, căci prin alte părți e penurie de animale sălbatice. Să se tranchilizeze, să se urce într-un avion și duși acolo, până una alta. 3. Să se construiască mai multe rezervații naturale pentru urși , cum este cea de la Zărnești. Există așa de mult exces de hrană ce se aruncă de la supermarketuri ...
  • Ardeleanu Teodor 19.06.2019 21:11 Ursi sunt si ei suflete gasiti alte solutii

Social

1725 vizualizari
18 iul. 2019 11:16

Locurile de agrement din Câmpina de altădată. Satul de vacanță... din care nu a mai rămas nimic

Tabăra Voila sau satul de vacanță, cum i se mai spunea, era un loc superb unde nu doar că veneau copii din toată țara, dar aici se organizau diverse activități și pentru copiii din Câmpina. Poate că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiți de ceea ce reprezenta odată satul de vacanță, de tot ceea ce era aici: spații de cazare (27 de cabane/căsuțe), sală de mese, birouri, terenuri de sport și nu în ultimul rând trenulețul cu care te puteai plimba prin aproape toată tabăra. Astăzi, nu mai există nimic. Au rămas doar porțile, dar a dispărut până și gardul.

1968 vizualizari
17 iul. 2019 21:44

15 focare de pestă porcină africană, confirmate în Prahova. Porcii domestici din patru sate, sacrificați pentru evitarea răspândirii virusului

1 comentarii

Virusul pestei porcine s-a extins în mai multe localități din județul Prahova după depistarea, pe 10 iulie 2019, a primului focar de boală în gospodăria unui locuitor din satul Poienarii Rali din comuna Poienarii Burchii. Pe 11 iulie au fost confirmate alte cinci focare - patru la porci domestici în Poienarii Burchii și Târgșorul Vechi și unul la porc mistreț depistat la Fondul de Vânătoare aparținând AVSP Codrii Vlăsiei. Între timp au apărut noi cazuri, astfel că, din 10 iulie și până în prezent, au fost confirmate în total 15 focare de boală.

Alte stiri recente

93 vizualizari
18 iul. 2019 22:20

Strada Tineretului din Câmpina va fi... NU asfaltată, ci doar expertizată tehnic, deocamdată

Strada Tineretului se află pe lista administrației locale pentru asfaltare în acest an. Adică în 2019. Bine, s-a mai aflat și anul trecut, când Consiliul Local a alocat banii necesari, iar Primăria Câmpina chiar a promis că lucrarea va fi gata în toamna lui 2018. Nu s-a întâmplat așa, iar în 2019 o regăsim din nou pe listă. Iar noi, ca și locuitorii de pe Tineretului, așteptam licitația pentru stabilirea firmei care să execute lucrările.

587 vizualizari
18 iul. 2019 21:46

Încep, în sfârșit, lucrările de reabilitare a aleilor de la Casa Tineretului din Câmpina

Casa Tineretului a finalizat noua procedură de achiziție publică pentru reabilitarea aleilor, licitația fiind câștigată de societatea Sisănelu Forexim SRL Ploiești, cu prețul de 207.361 lei fără TVA. Lucrarea urmează să înceapă în aceste zile. Am spus "noua procedură" pentru că, poate vă amintiți, o licitație similară a fost organizată și în toamna lui 2017, fiind câștigată tot de o societate din Ploiești - Polaris Construct. Numai că, după finalizarea achiziției publice și semnarea contractului, firma respectivă nu s-a mai prezentat la treabă. I-au fost trimise mai multe notificări, iar în cele din urmă contractul a fost reziliat și a fost reluată procedura de achiziție publică.