CONTACT
https://sanconfind.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Proiect de suflet derulat de Școala “Cuza” din Câmpina și trei unități de învățământ din Republica Moldova

- Social -

Proiect de suflet derulat de Școala “Cuza” din Câmpina și trei unități de învățământ din Republica Moldova

O școală din Câmpina și trei unități de învățământ din Republica Moldova au derulat în parteneriat un proiect educațional foarte frumos: "Datini și obiceiuri care ne unesc".

Un proiect transfrontalier desfășurat pe parcursul mai multor luni și care s-a încheiat cu o vizită de suflet a cadrelor didactice implicate în proiect în localitatea Camencea din Raionul Orhei, Republica Moldova.
Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina, Instituția Publică Gimnaziul “Mihai Viteazul” din Chircăiești, Raionul Căușeni, Instituția Publică Gimnaziul Camencea și Grădinița Izvoraș din satul Camencea, comuna Donici, Raionul Orhei sunt cele patru unități de învățământ implicate în proiectul educațional “Datini și obiceiuri care ne unesc”.
Primul obiectiv al proiectului a fost realizarea unui schimb de experiență eficient între cele patru instituții în vederea organizării și desfășurării activităților de familiarizare a copiilor de pe ambele maluri ale Prutului cu unele elemente culturale, religioase, istorice, care să stimuleze creativitatea, expresivitatea și interesul pentru datinile și obiceiurilor ce ne unesc. Cel de-al doilea obiectiv a vizat aducerea în prim-plan a adevăratelor valori culturale tradiționale prin promovarea comunicării  între elevii din instituțiile partenere, dezvoltarea cooperării şi a colaborării, valorificarea cunoştinţelor dobândite și formarea atitudinii conștiente pentru datinile strămoșești.
Multe dintre activitățile din proiect s-au desfășurat online, iar la final a avut loc această vizită la Camencea, localitate aflată la 32 km de capitala Chișinău.

Profesor învățământ primar Cristina Badea, Școala “Cuza”, inițiatorul și coordonatorul proiectului din partea României:
Această vizită a avut ca temă tradițiile și obiceiurile din ținutul Orheiului. În prima zi ne-au fost prezentate Gimnaziul și Grădinița din Camencea, am vizitat Muzeul Memorial „Alexandru Donici” și biserica ridicată de familia Donici. Apoi am mers în vizită la Cramele Cricova, așa-numitul oraș subteran Cricova, iar la finalul zilei am ajuns la minunatul Complex Mănăstiresc Curchi. A doua zi am avut bucuria să asistăm la un spectacol emoționant intitulat „Orpșelul european”, la care au participat toate școlile din Raionul Orhei, desfășurat la cel mai mare liceu din orașul Orhei, Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”. La finalul vizitei noastre am mers în Orheiul Vechi, una din cele mai emblematice destinații ale Republicii Moldova. Este un muzeu în aer liber, un important sit cultural, pe teritoriul căruia se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cât și moldovenească (sec. XV–XVI).
Mulțumim prietenelor noastre din cadrul acestui proiect pentru primirea călduroasă, pentru organizarea deosebită a tuturor activităților din timpul vizitei noastre! Ne-am simțit ca acasă, ca într-o familie primitoare. Am avut o colaborare deosebită pe parcursul celor trei proiecte desfășurate împreună, „Pe urmele personajelor din poveștile lui Ion Creangă”, „Prutul – două maluri și un suflet” (proiect finalizat cu vizita partenerelor noastre în municipiul Câmpina) și „Datini și obiceiuri ce ne unesc”. Această vizită a pus bazele unui viitor proiect care se va desfășura pe parcursul anului școlar următor.

Profesor de limba și literatură română Ana State, Școala “Cuza”, membru în proiect:
În cadrul acestui proiect am creat punți între suflete! M-am simțit de la început parte din acest colectiv minunat! Proiecte au mai fost și vor mai fi, dar legăturile dintre oameni vor dăinui în inimi! Am avut o experiență emoționantă vizitând plaiurile străvechiului Orhei , iar ghizii, colegele noastre de peste Prut, au fost desăvârșiți! MULȚUMIM!

Profesor de geografie Manuela Vintilescu, Școala “Cuza”, membru în proiect:
În timpul scurtei noastre vizite în Republica Moldova am avut parte numai de surprize plăcute, oameni calzi și primitori, locuri frumoase, cu o încărcătură istorică și emoțională deosebită. M-am simțit minunat alături de colegele mele și am revenit acasă păstrând în suflet magia amintirilor petrecute pe meleagurile camencene. Mă simt onorată să particip la acest proiect în continuare și le mulțumesc colegelor din Republica Moldova pentru zilele minunate pe care ni le-au oferit și căldura sufletească cu care ne-au înconjurat permanent.

Profesor învățământ primar Georgeta Filip, Școala “Cuza”, membru în proiect:
Am fost plăcut surprinsă să descopăr cât de mult ne asemănăm. Simbolurile sacre cusute pe pânza portului nostru popular ne adună toate tradițiile moștenite din moși-strămoși, ne leagă limba poeziilor lui Eminescu și toate cânturile adunate într-o rapsodie a neamului. Cântam aceleași colinde și însuflețim aceleași urări. Rădăcinile noastre sunt împletite și susțin ferm albiile Prutului. A fost o experiență unică, care ne-a lăsat doar cu impresii frumoase.

Profesor învățământ primar Tanța Gheorghe, Școala “Cuza”, membru în proiect:
A fost o experiență de neuitat! Ne-am simțit ca în mijlocul unei familii! Dar pentru mine cel mai emoționant moment a fost la Orhei, "orașul european". Defilarea drapelelor statelor din Uniunea Europeană s-a făcut pe melodia "Treceți batalioane române Carpații!" Am simțit și am văzut în ochii sutelor de persoane prezente dragostea pentru România, dar și dorința de aderare la UE. Mulțumim colegelor noastre pentru aceste zile minunate și emoționante!


20 May 2025 19:31 946 vizualizari


Comentarii






117 vizualizari 22 May 2025 07:25 Joi, 22 mai 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Joi, 22 mai 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Am reunit oferte privind meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi.

citeste mai mult
1629 vizualizari 21 May 2025 07:12 Apa distribuită în două localități din Prahova este contaminată cu arsen și NU poate fi folosită pentru băut sau gătit

Apa distribuită în două localități din Prahova este contaminată cu arsen și NU poate fi folosită pentru băut sau gătit

Societatea Hidro Prahova SA a anunțat, marți seară, că a fost instituită interdicția consumului apei distribuite în comunele Mănești și Cocorăștii Colț, ca urmare a depășirii valorilor admise ale unor parametri chimici în probele analizate.

citeste mai mult
406 vizualizari 20 May 2025 15:31 Acțiune de educație rutieră la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina

Acțiune de educație rutieră la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina

În cadrul amplului proiect educațional ”Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere”, marți, 20 mai, la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina a avut loc o acțiune educativ-preventivă.

citeste mai mult
443 vizualizari 20 May 2025 13:03 La Câmpina continuă activitățile din cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere

La Câmpina continuă activitățile din cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere

Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere a continuat la Câmpina cu activități specifice derulate la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, partener în cadrul acestui proiect educațional.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV