Autorităţile sunt în alertă după ce "Balena albastră" a fost la un pas să facă victime şi în România

Social (Categoria articolului)

Zilele trecute, la Iaşi, patru fete şi un băiat, cu vârste de 12 şi 13 ani, au ajuns la spital în stare destul de gravă după ce şi-au ţinut respiraţia zeci de secunde. Autoritățile încearcă acum să stabilească dacă acești copii s-au inspirat din jocul "Balena albastră", apărut pe rețele de socializare din Rusia și care în această țară a făcut deja peste 130 de victime în rândul adolescenților.

"Balena albastră" este un joc creat în spaţiul ex-sovietic, joc în cadrul căruia copiii primesc tot felul de misiuni. În funcţie de nivelul la care ajung, aceste misiuni devin din ce în ce mai periculoase, ajungându-se la desenarea pe mână a unei balene albastre cu o lamă de ras, mersul în echilibru pe balustrada unei clădiri înalte şi... sinucidere.
Autorităţile române au reacţionat după incidentul de la Iaşi. Atât Ministerul Afacerilor Interne, cât şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de dr. Raed Arafat, solicită părinţilor mai multă vigilenţă în privinţa "prieteniilor virtuale" ale copiilor lor, iar Ministerul Educației propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, acest subiect urmând să se discute cu reprezentanții MAI.

"Aveţi mereu atenţie cu cine interacţionaţi dvs. sau cei dragi pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)!
Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un custode sau mentor. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4.20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.
Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web.
Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de "prietenii" din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dvs. observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în utlima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile!", se menționează într-un comunicat al Poliţiei Române.

3814 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2771 vizualizari
12 apr. 2024 21:29

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

1737 vizualizari
07 apr. 2024 22:10

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

Alte stiri recente

90 vizualizari
16 apr. 2024 11:08

Anunț public. Asociațiile și fundațiile din Câmpina pot depune cereri pentru obținerea de finanțare în baza Legii 350/2005

Informații generale privind autoritatea contractantă: Municipiul Câmpina, cu sediul în Bd. Culturii, nr. 18, Câmpina, județul Prahova, tel. 0244/ 337454, fax 0244/371458, e-mail: web@primariacampina.ro, cod fiscal 2843272.

136 vizualizari
16 apr. 2024 10:58

Rareș Hodoiu (AIKO Câmpina), campion european la karate SKDUN

La Debrecen, în Ungaria, s-au desfășurat, în perioada 12-14 aprilie 2024, Campionatul European de Karate SKDUN și Cupa Europei SKDUN. Din lotul național al României, prezent la Debrecen, au făcut parte și doi sportivi câmpineni, de la Clubul AIKO. Este vorba despre Rareș Hodoiu și Alexandru Petre, iar rezultatele lor sunt excepționale la o competiție de un asemenea nivel.