CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Elevii de la Liceul "Istrati" s-au întors de la concursul de gastronomie din Italia cu un splendid trofeu și o mulțime de povești frumoase

- Social -

Elevii de la Liceul

După cum ați putut afla deja pe site-ul nostru, în perioada 17-23 martie, la Casargo, în Italia, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional de Gastronomie pentru Elevi și Studenți, competiție la care a participat și un echipaj de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina. Echipa a fost formată din elevii Magdalena Micu, Denisa Jula, Daniel Spînu și Vlad Cangea, coordonați de profesoarele Livia Dobre și Claudia Popa. Nu s-au întors în țară cu marele premiu al acestui concurs internațional, dar eforturile lor au fost apreciate și răsplătite cu un splendid trofeu de onoare, iar tolba cu povești frumoase este plină.

Am stat de vorbă cu cei patru merituoși elevi, cu profesorii lor, dar și cu mentorul și unul dintre sponsorii lor - Carmela Dragomir, de la Cofetăriile "Delice" Câmpina. De altfel, grație sprijinului acordat de Cofetăriile "Delice" și Restaurantul "Toscano", echipajul câmpinean a avut cele mai frumoase uniforme, personalizate, cu sponsori, cu steagul României și al Uniunii Europene. În urma discuției am descoperit pasiunea lor pentru gastronomie, am aflat că Daniel Spînu este nu numai bucătorul grupului său de prieteni, dar și că are un viitor strălucit într-o carieră în acest domeniu, că Magdalena Micu face de mulți ani prăjituri acasă, cu mama ei, iar experiența din Italia a convins-o să se dedice unei cariere în realizarea de produse de cofetărie, în vreme ce Denisa Jula și Vlad Cangea au fost entuziasmați de întreaga experiență fabuloasă a acestui concurs, care le-a demonstrat că sunt buni în ceea ce fac și că trebuie să meargă mai departe. (video)
Poveștile lor din Italia sunt minunate - de la emoțiile primului zbor cu avionul, pentru cei mai mulți dintre elevi, la stresul unui adevărat maraton la care au fost supuși, de la mândria că s-au putut descurca în fața membrilor juriului și a colegilor de concurs când în engleză, când în italiană, astfel încât în febra competiției ajunseseră să vorbească și între ei în engleză, până la bucuria de la festivitatea de premiere. Ziua concursului nu a fost deloc ușoară - au locuit undeva la aproximativ trei ore de mers cu mașina de locul unde s-a desfășurat concursul. S-au trezit la patru și jumătate dimineața, au luat micul-dejun la ora cinci, o oră mai târziu se îmbarcau în autocar alături de celelalte echipaje, iar la ora nouă ajungeau la locul desfășurării concursului. Fiind multe echipaje, rândul lor a venit la ora 16.00, iar până la ora 22.00 a fost nebunia maximă. La toate acestea, adăugând tracul inerent unui asemenea concurs, stresul, concurența puternică (au participat echipaje și de la academii gastronomice din Europa), presiunea timpului (produsele trebuiau realizate într-un interval strict), avem imaginea unui adevărat maraton pe care echipa de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" Câmpina are satisfacția că l-a dus la bun sfârșit.

Meniul realizat de elevii de la Câmpina a fost unul demn de orice restaurant de lux - la aperitiv ou poșat cu legume, la felul principal - piept de rață cu sos caramelizat de portocale și piure de brocolli, iar la desert o creație intitulată "Pasiune exotică", formată din biscuiți cu inserții de cremă de zmeură, cu cremă de fructe exotice și decorat cu jeleu de zmeură. Trebuie spus că meniul realizat de fiecare echipă a avut la bază o listă de produse puse la dispoziție de organizatori. Surpriza cea mai mare a elevilor români a fost la prezentarea vinului. Ei au ales un vin românesc - "Sâmburel de Olt", vin demisec, din anul 2005. Vinul a făcut furori, membrii juriului interesându-se îndeaproape de proveniența produsului, apreciindu-i calitatea, desigur, spre marea bucurie a echipajului câmpinean.
Mai trebuie spus că la acest concurs au participat echipaje din 16 țări din Uniunea Europeană și din Rusia, că din România au mai fost echipe de la instituții de învățământ unde există și clase cu profil de alimentație publică din Onești, Călărași și Alba Iulia, dar câmpinenii au obținut cel mai mare punctaj dintre toate echipele românești. De asemenea, nu toate echipele au încheiat concursul, unele fiind descalificate dacă membrii juriului constatau greșeli majore în pregătirea sau prezentarea produselor. Câmpinenii au terminat primii de aranjat aperitivul, iar cea mai mare satisfacție a fost că farfuriile cu produsele lor s-au întors goale de pe masa juriului, ceea ce nu s-a întâmplat la toți participanții.
Mentorul echipei a fost, după cum spuneam, Carmela Dragomir, patroana Cofetăriilor "Delice". Cu importanta sa experiență în participarea la concursuri internaționale de cel mai înalt nivel, Carmela Dragomir i-a felicitat pe copii, pe profesori și a adăugat: "Pentru acești copii este un pionierat, dar au demonstrat că au talent și cu perseverență, cu multă muncă, pot avea o carieră de succes în gastronomie, ceea ce nu este deloc ușor. Performanța lor este cu atât mai valoroasă cu cât au participat într-o competiție alături de elevi și studenți care se pregătesc în academii de gastronomie. Mă bucur nespus de mult pentru ei și pentru Câmpina". (video)
De asemenea, conducerea Liceului Tehnologic "Constantin Istrati", prin vocea directorului adjunct Claudia Popa, care a și însoțit echipa în Italia, s-a declarat "foarte mulțumită de imaginea pe care acest echipaj a creat-o liceului. Sperăm ca această performanță să demonstreze că în liceul nostru se pot face și lucruri frumoase și mizăm pe sprijinul comunității locale pentru că nu vrem să ne oprim aici".


28 Mar 2019 12:00 5844 vizualizari


Comentarii






162 vizualizari 09 Jul 2025 07:08 Miercuri, 9 iulie 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Miercuri, 9 iulie 2025. Meniul zilei la restaurante din Câmpina și împrejurimi

Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.

citeste mai mult
643 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
952 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.

citeste mai mult
480 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV