Elevii de la Liceul "Istrati" s-au întors de la concursul de gastronomie din Italia cu un splendid trofeu și o mulțime de povești frumoase

Social (Categoria articolului)

După cum ați putut afla deja pe site-ul nostru, în perioada 17-23 martie, la Casargo, în Italia, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional de Gastronomie pentru Elevi și Studenți, competiție la care a participat și un echipaj de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina. Echipa a fost formată din elevii Magdalena Micu, Denisa Jula, Daniel Spînu și Vlad Cangea, coordonați de profesoarele Livia Dobre și Claudia Popa. Nu s-au întors în țară cu marele premiu al acestui concurs internațional, dar eforturile lor au fost apreciate și răsplătite cu un splendid trofeu de onoare, iar tolba cu povești frumoase este plină.

Am stat de vorbă cu cei patru merituoși elevi, cu profesorii lor, dar și cu mentorul și unul dintre sponsorii lor - Carmela Dragomir, de la Cofetăriile "Delice" Câmpina. De altfel, grație sprijinului acordat de Cofetăriile "Delice" și Restaurantul "Toscano", echipajul câmpinean a avut cele mai frumoase uniforme, personalizate, cu sponsori, cu steagul României și al Uniunii Europene. În urma discuției am descoperit pasiunea lor pentru gastronomie, am aflat că Daniel Spînu este nu numai bucătorul grupului său de prieteni, dar și că are un viitor strălucit într-o carieră în acest domeniu, că Magdalena Micu face de mulți ani prăjituri acasă, cu mama ei, iar experiența din Italia a convins-o să se dedice unei cariere în realizarea de produse de cofetărie, în vreme ce Denisa Jula și Vlad Cangea au fost entuziasmați de întreaga experiență fabuloasă a acestui concurs, care le-a demonstrat că sunt buni în ceea ce fac și că trebuie să meargă mai departe. (video)
Poveștile lor din Italia sunt minunate - de la emoțiile primului zbor cu avionul, pentru cei mai mulți dintre elevi, la stresul unui adevărat maraton la care au fost supuși, de la mândria că s-au putut descurca în fața membrilor juriului și a colegilor de concurs când în engleză, când în italiană, astfel încât în febra competiției ajunseseră să vorbească și între ei în engleză, până la bucuria de la festivitatea de premiere. Ziua concursului nu a fost deloc ușoară - au locuit undeva la aproximativ trei ore de mers cu mașina de locul unde s-a desfășurat concursul. S-au trezit la patru și jumătate dimineața, au luat micul-dejun la ora cinci, o oră mai târziu se îmbarcau în autocar alături de celelalte echipaje, iar la ora nouă ajungeau la locul desfășurării concursului. Fiind multe echipaje, rândul lor a venit la ora 16.00, iar până la ora 22.00 a fost nebunia maximă. La toate acestea, adăugând tracul inerent unui asemenea concurs, stresul, concurența puternică (au participat echipaje și de la academii gastronomice din Europa), presiunea timpului (produsele trebuiau realizate într-un interval strict), avem imaginea unui adevărat maraton pe care echipa de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" Câmpina are satisfacția că l-a dus la bun sfârșit.

Meniul realizat de elevii de la Câmpina a fost unul demn de orice restaurant de lux - la aperitiv ou poșat cu legume, la felul principal - piept de rață cu sos caramelizat de portocale și piure de brocolli, iar la desert o creație intitulată "Pasiune exotică", formată din biscuiți cu inserții de cremă de zmeură, cu cremă de fructe exotice și decorat cu jeleu de zmeură. Trebuie spus că meniul realizat de fiecare echipă a avut la bază o listă de produse puse la dispoziție de organizatori. Surpriza cea mai mare a elevilor români a fost la prezentarea vinului. Ei au ales un vin românesc - "Sâmburel de Olt", vin demisec, din anul 2005. Vinul a făcut furori, membrii juriului interesându-se îndeaproape de proveniența produsului, apreciindu-i calitatea, desigur, spre marea bucurie a echipajului câmpinean.
Mai trebuie spus că la acest concurs au participat echipaje din 16 țări din Uniunea Europeană și din Rusia, că din România au mai fost echipe de la instituții de învățământ unde există și clase cu profil de alimentație publică din Onești, Călărași și Alba Iulia, dar câmpinenii au obținut cel mai mare punctaj dintre toate echipele românești. De asemenea, nu toate echipele au încheiat concursul, unele fiind descalificate dacă membrii juriului constatau greșeli majore în pregătirea sau prezentarea produselor. Câmpinenii au terminat primii de aranjat aperitivul, iar cea mai mare satisfacție a fost că farfuriile cu produsele lor s-au întors goale de pe masa juriului, ceea ce nu s-a întâmplat la toți participanții.
Mentorul echipei a fost, după cum spuneam, Carmela Dragomir, patroana Cofetăriilor "Delice". Cu importanta sa experiență în participarea la concursuri internaționale de cel mai înalt nivel, Carmela Dragomir i-a felicitat pe copii, pe profesori și a adăugat: "Pentru acești copii este un pionierat, dar au demonstrat că au talent și cu perseverență, cu multă muncă, pot avea o carieră de succes în gastronomie, ceea ce nu este deloc ușor. Performanța lor este cu atât mai valoroasă cu cât au participat într-o competiție alături de elevi și studenți care se pregătesc în academii de gastronomie. Mă bucur nespus de mult pentru ei și pentru Câmpina". (video)
De asemenea, conducerea Liceului Tehnologic "Constantin Istrati", prin vocea directorului adjunct Claudia Popa, care a și însoțit echipa în Italia, s-a declarat "foarte mulțumită de imaginea pe care acest echipaj a creat-o liceului. Sperăm ca această performanță să demonstreze că în liceul nostru se pot face și lucruri frumoase și mizăm pe sprijinul comunității locale pentru că nu vrem să ne oprim aici".

5368 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1618 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

845 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

80 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

224 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.