Înaintea marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - Crăciunul copilăriei mele, în care diverse personalități ale Câmpinei vor povesti exact despre această mare sărbătoare creștină.
În rândurile de față, a răspuns provocării noastre Șerban Băleanu, unul dintre oamenii care s-a aplecat cel mai mult și cel mai apăsat asupra istoriei urbei noastre.
”Îmi amintesc cu plăcere despre primele sărbători de Crăciun din viața mea. Se petrecea prin 1961 – 1962 (n.n. - de atunci de câdn datează și imaginile puse la dispoziție de invitatul nostru: Șerban Băleanu în fața casei sale, alături de părinți și bunică). Erau alte vremuri, aveam o casă plină de chiriași impuși de autoritățile vremii. Și, totuși, ai mei părinți și bunici încercau cu ce posibilități aveau ca eu să simt altfel Crăciunul. Era o perioada dificilă, anumite alimente încă erau pe cartelă. În Câmpina acelor vremuri era un singur magazin de jucării. Și, totuși, ai mei se pregăteau, se făceau prăjituri, se împodobea bradul cu globuri și ornamente, unele făcute din capacele de staniol ale sticlelor de lapte, dar și nuci vopsite cu bronz argintiu. Astăzi mai păstrez câteva dintre ornamentele de atunci, inclusiv instalația de beculețe care este funcțională. În seara de ajun, în așteptarea moșului, adormeam, iar rezultatul vizitei lui îl vedeam dimineața, când mă trezeam. De regulă, în acea perioadă a Crăciunului era zăpadă, zăpadă mare, după cum se poate vedea și din imagini. Ziua mă jucam cu cei cinci copii de pe strada noastră, asta până la apariția blocurilor din vecinătate. Ne dădeam cu sania, făceam oameni de zăpadă și inevitabila bătaie cu bulgări. La acea vreme Crăciunul nu era atât de comercial ca astăzi, avea farmecul lui, dar poate sunt eu nostalgic. Un lucru vă pot spune cu certitudine, că niciodată în familia mea Moș Crăciun nu s-a numit Moș Gerilă! Crăciun binecuvantat dumneavoastră și câmpinenilor!”
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.