Ce va cuprinde viitorul Muzeul ”Aurel Vlaicu” de la Câmpina

Social (Categoria articolului)

Discuțiile pe tema viitorului Muzeu ”Aurel Vlaicu”, propus de primarul Alin Moldoveanu să funcționeze în fostele ateliere ale Școlii ”Al.I. Cuza”, din spatele Parcului Durbac (pe Aleea Panduri din Cartierul Câmpinița), după reabilitarea acestora, au fost animate și sunt în continuare. Aceste discuții au dus la nașterea unor întrebări - ce va conține acest muzeu și de ce la Câmpina? În rândurile care urmează vom încerca să răspundem la aceste întrebări.

Ce va conține viitorul Muzeu ”Aurel Vlaicu”?
Gheorghe Coman, președintele Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației ”Aurel Vlaicu” Câmpina, cel care se face ”vinovat” de această idee, un împătimit al aviației și un mare admirator al lui Vlaicu, a pus la dispoziția administrației câmpinene și o listă a exponatelor pe care le poate dona pentru acest viitor muzeu. Sigur, nu vom reda integral această listă, dar vom spicui lucrurile mai interesante, care pot deveni adevărate atracții pentru viitorii vizitatori:
- trei aparate de zbor, reproduceri la scară 1:1 - planorul lui Vlaicu, aparatele Vlaicu II (cel cu care s-a prăbușit la Bănești) și Vlaicu III, pe care acesta a apucat doar să-l proiecteze și să-l realizeze, dar nu a mai apucat să zboare cu el;
- machete la scările 1:10 și 1:5 ale aparatelor lui Vlaicu;
- machete la scara 1:20 ale modelelor lui Vuia, Vlaicu și Coandă, precursori ai aeronauticii românești;
- diplome, cupe și medalii obținute de Gheorghe Coman în domeniul aviației, evidențiindu-se medalia de bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino 2009 și Medalia ”Centenarul Zborului Frânt” obținută în anul 2010;
- o colecție de reviste și cărți, inclusiv manuale de pilotaj pentru școlile de aviație, autorul fiind chiar Gheorghe Coman;
- un mic atelier pentru inițierea copiilor în construirea de machete și aeromodele.
Ar mai fi de adăugat că o parte dintre aparatele funcționale la sol ale lui Aurel Vlaicu, la scară 1:1, dar și cele mai multe dintre machete au putut fi văzute la ceremoniile de la Bănești, prilejuite de comemorarea lui Aurel Vlaicu.
De ce un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu, la Câmpina?
Poate că nu este neapărată nevoie ca, pentru a cinsti memoria unei personalități naționale, să ai nevoie doar de locul nașterii, al decesului sau al unui eveniment important din viața acelei personalități. Poate este suficient să existe un om împătimit de aviație, care de-a lungul întregii sale vieți a colecționat obiecte legate de Aurel Vlaicu, în special, dar și de aviație, în general. Iar dacă toate aceste motive nu sunt suficiente, poate mai puțină lume știe că, la numai câteva case distanță de locul unde se dorește a fi realizat acest muzeu, tot pe Aleea Panduri, a funcționat de prin anii 1890 și până prin anii 1920 morga Spitalului Câmpina, adică locul în care a fost adus Vlaicu după fatidica prăbușire de pe câmpul de lângă Bănești. Clădirea există și astăzi, fiind proprietate privată.
Dincolo de toate acestea, un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu, amenajat nu departe de celelalte două muzee reprezentative ale Câmpinei - Muzeul Hasdeu și Muzeul Grigorescu, ar putea contribui la dezvoltarea turismului în Câmpina, fie el și turism de week-end.

4228 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Vasile Baciu 08.04.2021 17:07 Eu propun sa se facă mai bine muzeul centurii Câmpinei, unde oamenii pot vedea găuri și gropi ca pe vremea neandertalienilor !!!

Social

5791 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

3352 vizualizari
14 apr. 2021 23:25

Agenții economici, asociațiile de proprietari și romii din localitate, invitați să se alăture proiectului "Câmpina curată"

2 comentarii

Proiectul #9ne pasă Împreună pentru ”Câmpina curată”, inițiat de mai multe organizații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiu, se apropie de prima sa acțiune din calendarul de ecologizare a mai multor zone din localitate, acțiune programată sâmbătă, 24 aprilie 2021. Primăria susține demersul societății civile, fiind partener al inițiatorilor acestui proiect, alături de Floricon Salub, Ocolul Silvic și Protoieria Câmpina. 

Alte stiri recente

2201 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3525 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.