Ce va cuprinde viitorul Muzeul ”Aurel Vlaicu” de la Câmpina

Social (Categoria articolului)

Discuțiile pe tema viitorului Muzeu ”Aurel Vlaicu”, propus de primarul Alin Moldoveanu să funcționeze în fostele ateliere ale Școlii ”Al.I. Cuza”, din spatele Parcului Durbac (pe Aleea Panduri din Cartierul Câmpinița), după reabilitarea acestora, au fost animate și sunt în continuare. Aceste discuții au dus la nașterea unor întrebări - ce va conține acest muzeu și de ce la Câmpina? În rândurile care urmează vom încerca să răspundem la aceste întrebări.

Ce va conține viitorul Muzeu ”Aurel Vlaicu”?
Gheorghe Coman, președintele Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației ”Aurel Vlaicu” Câmpina, cel care se face ”vinovat” de această idee, un împătimit al aviației și un mare admirator al lui Vlaicu, a pus la dispoziția administrației câmpinene și o listă a exponatelor pe care le poate dona pentru acest viitor muzeu. Sigur, nu vom reda integral această listă, dar vom spicui lucrurile mai interesante, care pot deveni adevărate atracții pentru viitorii vizitatori:
- trei aparate de zbor, reproduceri la scară 1:1 - planorul lui Vlaicu, aparatele Vlaicu II (cel cu care s-a prăbușit la Bănești) și Vlaicu III, pe care acesta a apucat doar să-l proiecteze și să-l realizeze, dar nu a mai apucat să zboare cu el;
- machete la scările 1:10 și 1:5 ale aparatelor lui Vlaicu;
- machete la scara 1:20 ale modelelor lui Vuia, Vlaicu și Coandă, precursori ai aeronauticii românești;
- diplome, cupe și medalii obținute de Gheorghe Coman în domeniul aviației, evidențiindu-se medalia de bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino 2009 și Medalia ”Centenarul Zborului Frânt” obținută în anul 2010;
- o colecție de reviste și cărți, inclusiv manuale de pilotaj pentru școlile de aviație, autorul fiind chiar Gheorghe Coman;
- un mic atelier pentru inițierea copiilor în construirea de machete și aeromodele.
Ar mai fi de adăugat că o parte dintre aparatele funcționale la sol ale lui Aurel Vlaicu, la scară 1:1, dar și cele mai multe dintre machete au putut fi văzute la ceremoniile de la Bănești, prilejuite de comemorarea lui Aurel Vlaicu.
De ce un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu, la Câmpina?
Poate că nu este neapărată nevoie ca, pentru a cinsti memoria unei personalități naționale, să ai nevoie doar de locul nașterii, al decesului sau al unui eveniment important din viața acelei personalități. Poate este suficient să existe un om împătimit de aviație, care de-a lungul întregii sale vieți a colecționat obiecte legate de Aurel Vlaicu, în special, dar și de aviație, în general. Iar dacă toate aceste motive nu sunt suficiente, poate mai puțină lume știe că, la numai câteva case distanță de locul unde se dorește a fi realizat acest muzeu, tot pe Aleea Panduri, a funcționat de prin anii 1890 și până prin anii 1920 morga Spitalului Câmpina, adică locul în care a fost adus Vlaicu după fatidica prăbușire de pe câmpul de lângă Bănești. Clădirea există și astăzi, fiind proprietate privată.
Dincolo de toate acestea, un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu, amenajat nu departe de celelalte două muzee reprezentative ale Câmpinei - Muzeul Hasdeu și Muzeul Grigorescu, ar putea contribui la dezvoltarea turismului în Câmpina, fie el și turism de week-end.

4901 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Vasile Baciu 08.04.2021 17:07 Eu propun sa se facă mai bine muzeul centurii Câmpinei, unde oamenii pot vedea găuri și gropi ca pe vremea neandertalienilor !!!

Social

228 vizualizari
27 nov. 2021 16:04

Premiile municipiului Câmpina pentru cei mai buni 25 de liceeni din clasa a XII-a

În cadrul ședinței Consiliului Local Câmpina din 25 noiembrie au fost acordate Premiile municipiului Câmpina, pentru cei mai buni 25 de elevi de liceu, din clasele a XII-a. 

4032 vizualizari
26 nov. 2021 11:52

Conducătorul auto, care a intrat cu mașina în betonul proaspăt turnat la "Răcitor", s-a prezentat singur la Poliția Locală Câmpina

Este vorba despre un bărbat de 68 de ani, din comuna Provița de Sus. Acesta a mers vineri dimineață la sediul Poliției Locale Câmpina, unde a recunoscut în fața agenților că el este cel care a intrat cu mașina în betonul proaspăt turnat din intersecția de la "Răcitor". Bărbatul a spus că nu a fost atent, că nu a văzut barierele și indicatoarele și și-a cerut scuze pentru incidentul creat. A fost sancționat în conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern 43/1997 privind regimul drumurilor publice.

Alte stiri recente

679 vizualizari
27 nov. 2021 16:10

Cupa Europei, la bob. Câmpineanca Georgeta Popescu a punctat din nou pentru Olimpiadă

La Altenberg, în Germania, s-a desfășurat vineri și sâmbătă Cupa Europei la bob, printre sportivii care s-au aliniat la startul întrecerilor, din lotul național României, numărându-se și câmpineanca Georgeta Popescu în probele de monobob și bob două persoane.

788 vizualizari
27 nov. 2021 14:54

Liga A Prahova, etapa a 17-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață au avut loc primele partide din ultima etapă a turului Ligii A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi: