CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

La Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, Asociația ”Zi de Bine” deschide un centru medico-educațional pentru tineri

- Social -

La Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, Asociația ”Zi de Bine” deschide un centru medico-educațional pentru tineri

Profesioniştii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acestea fiind printre cele mai consumate droguri în România la ora actuală. Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicţie foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate, şi totuşi, în România, capitolul prevenţie şi tratament nu este încă bine dezvoltat.

În acest context îngrijorător, Asociaţia ”Zi de Bine”, cu susţinerea specialiştilor în domeniu, amenajează, în parteneriat public-privat, Centrul medico-educaţional pentru tineri şi adolescenţi cu adicţii, în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina. Spaţiul C.R.E.A.A.Ti.V va oferi cazare pe termen lung, un loc sigur şi modern unde tinerii pacienţi să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenţii de psihoterapie gândite pentru ei de specialişti în domeniu, de reconectare cu familiile lor, de ergoterapie, sport şi art-terapie şi unde să poată reveni oricând au nevoie.
Noul spaţiu va fi dezvoltat în Şcoala Sanatorială a Spitalului de Psihiatrie Voila. De asemenea, Asociaţia va renova două saloane, cu baie proprie, cu un total de 14 locuri, unul pentru băieţi şi unul pentru fete. Amenajarea locului va fi făcută astfel încât să nu amintească de spaţiile rigide de spital şi să încurajeze recuperarea tinerilor.
”Prin această iniţiativă, dorim să creăm un centru care să fie perceput ca un refugiu, un loc de regăsire şi vindecare pentru tinerii care se confruntă cu adicţii. Ne propunem să estompăm asocierea cu atmosfera unui spital şi să ne asigurăm că mediul oferă siguranţă, intimitate şi susţinere pentru fiecare pacient. Sperăm că acest proiect va aduce schimbări pozitive în vieţile tinerilor şi adolescenţilor şi va reprezenta pentru ei un nou început”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei ”Zi de Bine”, citate de medicalmanager.ro.

De la Spitalul de Psihiatrie Voila, doar în anul 2023 s-au externat 9.454 de pacienţi, dintre care 698 au fost copii.
”Amplasamentul Spitalului Voila, la distanţă de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfăşurăm activitatea, alături de dorinţa noastră, a echipei Voila, de a contribui la „mai binele” aproapelui nostru, fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar şi o reuşită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opţiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului şi adolescentului – un Centru rezidenţial specializat de tratament al adicţiilor la adolescenţi/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiţi în domeniul adicţiei, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, şi îmbunătăţirea condiţiilor de cazare prin aportul Asociaţiei Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie”, a declarat dr. Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina.
Medicii de la Spitalul Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie şi psihoterapie Atelier Psy Bucureşti, printre puţinii psihiatri din România cu specializare în prevenţia şi tratarea dependenţelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, uşor replicabil în spitale de stat sau private.
Problemele de consum de substanţe la tineri şi adolescenţi sunt diferite ca manifestare de aceleaşi probleme survenite la vârstă adultă şi totodată adolescenţii nu au răbdare pentru formele obişnuite de psihoterapie. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai creativ, să integreze mai multe activităţi de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament şi, în mod esenţial, să aibă şi o componentă de implicare a părinţilor şi familiei.
”Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidenţiale profesioniste, de psihiatrie şi psihologie, copiilor şi adolescenţilor care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanţe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie şi psihoterapie Atelier Psy Bucureşti, clinică specializată în tratarea dependenţelor şi prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenţilor dependenţi de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni şi instituţii care cred că dependenţele pot fi tratate şi că putem oferi o şansă de vindecare acestor tineri, al căror început de drum în viaţă a fost marcat de consumul de droguri”, a spus Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea şi tratamentul dependenţelor de substanţe în cadrul Clinicii Atelier Psy, citat de acceași sursă.


17 Jan 2024 16:49 2562 vizualizari


Comentarii


394 vizualizari 19 Jul 2024 15:14 Angajări în Jandarmerie, din sursă externă. Care sunt condițiile?

Angajări în Jandarmerie, din sursă externă. Care sunt condițiile?

Gruparea de Jandarmi ”Matei Basarab” Ploiești organizează concurs prin încadrare directă sau rechemare în activitate în vederea ocupării a 16 posturi de subofițer - 15 la Ordine Publică, iar unul la Administrarea Patrimoniului Mondial.

citeste mai mult
541 vizualizari 14 Jul 2024 19:31 La Câmpina a avut loc primul turneu de fotbal virtual, la Fantasy Club, cu premii deosebite

La Câmpina a avut loc primul turneu de fotbal virtual, la Fantasy Club, cu premii deosebite

La Fantasy Club, situat în clădirea BCR din centrul Câmpinei, a avut loc primul eveniment Pixel Pitch, un eveniment de tip turneu EAFC24 (fostul joc FIFA - simulator de fotbal).

citeste mai mult
298 vizualizari 11 Jul 2024 09:00 Creative Youth, o mobilitate Erasmus+ în care tineri din Europa își descoperă și dezvoltă creativitatea

Creative Youth, o mobilitate Erasmus+ în care tineri din Europa își descoperă și dezvoltă creativitatea

În perioada 7-13 iulie 2024, satul Trăisteni, comuna Valea Doftanei, a devenit centrul creativității tinerilor din Europa, găzduind mobilitatea Creative Youth sub egida programului Erasmus+.

citeste mai mult
1570 vizualizari 09 Jul 2024 12:44 Trei școli din Prahova inovează învățarea prin intermediul proiectelor eTwinning

Trei școli din Prahova inovează învățarea prin intermediul proiectelor eTwinning

Anul școlar 2023-2024 a însemnat pentru trei școli din județul Prahova o inovare prin colaborare. Astfel, aproximativ 60 elevi prahoveni și circa 300 elevi la nivel european au desfășurat diverse activități integrate curricular, având Luna ca și context de învățare.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV