S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 30 martie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

30 martie...
1916 – În sala Bulevard avea loc un concert al violonistului prahovean Sandu Albu, acompaniat de pianistul Mircea Ștefănescu. Născut la Sinaia, Sandu Albu avea, la momentul concertul de la Câmpina, numai 19 ani și era student la Conservatorul din București. A fost violonist, dar și compozitor, având în paralel și o prodigioasă carieră didactică. S-a bucurat de îndrumarea marelului George Enescu.
2000 – Consiliul Local Câmpina a aprobat o hotărâre prin care i se acorda titlul de cetățean de onoare al municipiului Câmpina lui Ioan Stoica, locotenent colonel în retragere, veteran de război, decorat cu Ordinul Militar ”Mihai Viteazul”.
2018 - Avea loc la Casa de Cultură ”Geo Bogza” cea de a III-a ediție a Conferinței Culturale Lemet, moderată de istoricul și scriitorul câmpinean Codruț Constantinescu și avându-l invitat pe Mirel Bănică. Autor al unor volume importante şi interesante despre fenomenul religios şi, mai ales, despre evoluţia ortodoxiei româneşti („Biserică, Stat şi Societate în anii 30”, „Locul celuilalt. Ortodoxia în modernitate”, „Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente” sau „Nevoia de miracol. Practica pelerinajului în România contemporană”), Mirel Bănică este şi un reporter de prim rang, după cum menţiona Luca Niculescu, actualul ambasador al României la Paris, în timpul lansării ultimului volum al lui Mirel Bănică în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus din 2014.

(Foto - Câmpina în anii 1910; sursa - Facebook.com/Campina în imagini; foto medalion - Sandu Albu; sursa - audiovideoteca.wordpress.com)

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

2703 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

898 vizualizari
16 mar. 2024 22:03

Echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina, premiată la un concurs gastronomic la Brașov

Pasionații de brutărie, patiserie, cofetărie şi gastronomie s-au reunit la Brașov, la GastroPan 2024, evenimentul emblematic al industriei panificaţiei, patiseriei, cofetăriei şi HoReCa din România.

1809 vizualizari
12 mar. 2024 11:15

”Săptămâna meseriilor” deschide porțile Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina către toți elevii

1 comentarii

În perioada 11-15 martie 2024 este ”Săptămâna meseriilor”, prilej cu care Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina își deschide porțile către toți elevii din școlile gimnaziale din Câmpina și împrejurimi.

Alte stiri recente

147 vizualizari
19 mar. 2024 10:20

DN1 s-a mutat prin Câmpina. Aglomerație, dar în limite acceptabile

După cum știți, circulația rutieră pe DN1 este oprită marți și miercuri, pentru demolarea podului feroviar peste râul Prahova, demolare care a început de la miezul nopții de luni spre marți.

2086 vizualizari
19 mar. 2024 09:37

Podul CFR dintre Câmpina și Poiana Câmpina, de peste DN1 și râul Prahova, devine amintire

În noaptea de luni spre marți a început demolarea podului feroviar dintre municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina, pod situat peste râul Prahova și peste DN1. Lucrările vor dura până miercuri, la ora 24.00, perioadă în care traficul sub 3,5 tone este deviat prin Câmpina.