100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu

Social (Categoria articolului)

George Enescu, cel considerat cel mai mare muzician român din toate timpurile, a susținut mai multe concerte la Câmpina, atât la Vila Sava (pe Câmpinița, unde locuia unul dintre directorii societății "Steaua Română" din perioada interbelică), dar și la Sala Monovici și la Clubul Petroliștilor. „Publicul din Câmpina este cel mai competent pe care l-am întâlnit în cariera mea, fie în ţară, fie în străinătate, care iubeşte şi stimează muzica până la idolatrie”, a spus George Enescu în toamna lui 1938, după două zile de concerte la Câmpina.

Din lucrarea „George Enescu şi legăturile sale cu judeţul Prahova”, a lui Alexandru Bădulescu, aflăm că marele muzician a susținut primul concert la Câmpina pe 16 mai 1921, atunci fiind prezentate piese de rezistenţă din repertoriul violonistic internaţional. Apoi a urmat o perioadă în care George Enescu venea anual la Câmpina pentru a concerta în fața publicului: 13 noiembrie 1926, 4 ianuarie 1927, 6 decembrie 1928 etc. În toamna anului 1938, Enescu a concertat la Câmpina două zile consecutive. Mai întâi, la Sala Monovici, de pe bulevard, apoi la Clubul Petroliştilor, ca oaspete al inginerilor şi tehnicienilor din industria petrolieră. Corul „Lyra Prahovei”, condus de renumitul dirijor şi compozitor Gheorghe Danga, împreună cu edilii oraşului şi reprezentanții companiilor petroliere i-au organizat o primire deosebită marelui artist, care a făcut atunci acel frumos compliment câmpinenilor, după cum am scris mai sus.
George Enescu s-a născut la 19 august 1881 la Liveni, judeţul Botoşani. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, fiind considerat cel mai important muzician român al tuturor timpurilor. A început să cânte la vioară la 4 ani, a absolvit Conservatorul din Viena la numai 13 ani, iar pe cel din Paris la 18 ani. Până în 1946 este perioada sa cea prolifică. A compus, interpretat sau dirijat, dar după instaurarea regimului comunist în România s-a exilat definitiv la Paris, unde avea să şi moară pe 4 mai 1955, la vârsta de 64 de ani. Este înmormântat în cimitirul parizian Pere-Lachaise.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Nadia Comăneci
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu

2400 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2693 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1968 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

526 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

1340 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.