Procesul de pe rolul Tribunalului Prahova în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este acuzat de fapte de corupție, ar putea fi oricând predat în facultățile de specialitate, fiind un foarte bune exemplu de cum... nu trebuie să se deruleze un proces penal.
Pe foarte scurt, vă reamintim că Horia Tiseanu a fost trimis în judecată în toamna anului 2017, fiind acuzat de trafic de influență, abuz în serviciu și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată, toate considerate de procurorii DNA ca fiind fapte de corupție, pentru că au fost realizate în exercitarea funcției de primar. După numeroase termene, amânări, după pandemie, în toamna anului 2021, atunci când instanța urma să se pronunțe, judecătorul care se ocupa de acest dosar a fost... promovat, astfel că totul s-a reluat. Și am ajuns în februarie 2023, când instanța rămâne în pronunțare. De atunci și până acum, instanța a amânat pronunțarea de șase ori în patru luni. Următorul termen anunțat pentru pronunțarea verdictului în prima instanță este 29 iunie 2023.
Este evident că tărăgănarea nu are alt scop decât... iminenta prescriere a faptelor. Pentru fiecare dintre faptele de care este acuzat, pedeapsa maximă este de 7 ani închisoare. Conform legii, pentru astfel de pedepse, prescripția intervine în 8 ani de la producerea faptei. Fiind vorba de fapte de corupție, conform unei legi speciale, termenul de prescriere este mai mare cu jumătate din durata normală, adică, în cazul de față, termenul de prescriere este de 12 ani. Faptele de care este acuzat Horia Tiseanu datează din anul 2014, astfel că fostul primar al Câmpinei va scăpa de răspunderea în fața legii în cursul anului 2026, adică peste 3 ani.
Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență, abuz în serviciu și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată. Alături de Horia Tiseanu au mai fost trimiși în judecată Gheorghe Ecaterinescu - fostul director al Direcției Economice Câmpina (care a decedat pe 5 martie 2018) și Carmen Gheorghe - fostul director al Poliției Locale Câmpina, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, lui Horia Tiseanu i s-a pus poprire pe venituri pentru recuperarea sumei de aproximativ 140.000 lei, considerată prejudiciu. De asemenea, vă reamintim că, în cadrul anchetei declanșate de DNA în urma unui control al Curții de Conturi, mai mulți angajați ai Primăriei Câmpina au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, instanța pronunțând sentințe de închisoare cu suspendare în cazul lor, sentințe rămase definitive.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.