Angajați de la peste 400 de unități sanitare din țară și 60 de unități de asistență socială, membri ai Federației Sindicale Sanitas, au participat astăzi la o grevă de avertisment de două ore. Protestul are la bază problemele generate în sistem de aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea unitară. Mai exact, odată cu plafonarea la 30% a sporurilor, veniturile lunare ale multor angajați din spitale și de la instituțiile de asistență socială s-au diminuat cu sume cuprinse între 500 și 1.100 lei, după cum a anunțat Sanitas. La Câmpina, astăzi nu a fost grevă. Conducerile celor două spitale au găsit soluții pentru ca veniturile angajaților să nu fie afectate de reducerea unor sporuri.
Mai întâi, trebuie să precizăm câteva lucruri. De la 1 ianuarie 2018, salariile în Sănătate au fost majorate cu 25%, dar având în vedere trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, în realitate majorarea a fost de doar câteva procente. De la 1 martie 2018 a intrat în vigoare o majorare substanțială pentru medici și asistente medicale, o majorare a salariilor cuprinsă între 50% și 100% în unele cazuri. Practic, sunt medici cărora li s-au dublat salariile. În același timp, Legea Salarizării Unitare prevede și un prag pentru acordarea sporurilor de 30% din fondul de salarii.
De majorarea de la 1 martie 2018 nu au beneficiat infirmierele, îngrijitorii, brancardierii, biochimiști, personal TESA etc. Iar aceste categorii de personal sunt cele mai afectate de plafonarea sporurilor, aici înregistrându-se și cele mai multe cazuri de reduceri ale veniturilor după aplicarea noilor prevederi. Pentru că nu s-au mărit salariile și s-au redus mai redus și sporurile.
Așa stă situația la nivel național și de aici au pornit protestele sindicaștilor care amenință acum cu greva generală începând din 11 mai 2018, dacă Guvenul nu rezolvă problemele generate de noua lege.
La Câmpina, angajații celor două spitale susțin protestele colegilor de la Sanitas, dar nu au participat la greva de avertisment. Și asta pentru că atât la Spitalul Municipal, cât și la Spitalul Voila, au fost găsite soluții pentru ca veniturile să nu se reducă. La salariile de bază nu se poate umbla, pentru că sunt stabilite prin lege. În schimb, s-a "jonglat" din sporuri. La unele categorii s-au acordat sporuri mai mari, la altele mai mici, în așa fel încât să existe o compensare și să nu aibă nimeni venituri reduse comparativ cu luna anterioară. Există o singură persoană care a pierdut aproximativ 15% la venitul lunar, o îngrijitoare de la Spitalul Municipal Câmpina, de la Cabinetul TBC de pe Strada Vasile Alecsandri. La acest compartiment se acorda spor de 100%, ceea ce nu mai este posibil acum.
Primăria Câmpina a refăcut documentația tehnică și a depus din nou proiectul "Renovarea integrată a Liceului Tehnologic Energetic - Corp A", de această dată în cadrul Programului Național de Consolidare și Renovare a Clădirilor Publice prin PNRR, gestionat de Ministerul Dezvoltării.
În bugetul anului 2023 a apărut pentru prima dată ideea alocării unor fonduri pentru realizarea documentației în vederea amenajării unei piste de motocros (de antrenament), dar care să poată fi folosită și pentru ATV-uri, enduro, în general, ca parc moto de distracție.
Pe DJ 102B, în Prahova, pe raza localității Posești a avut loc marți după-amiază un accdient grav de circulație, soldat cu decesul unui bărbat de 41 ani, conducătorul unuia dintre autovehiculele implicate.
De aproape două luni au început lucrările de renovare energetică la cele trei blocuri pentru care municipalitatea câmpineană a obținut fonduri europene prin PNRR.