Consiliul Local Câmpina a aprobat, în cadrul ședinței din această seară (30 septembrie 2021), acordarea titlului de “Cetățean de onoare” profesorului Cristian Spulber, pentru contribuția adusă la promovarea municipiului Câmpina prin activitatea desfășurată în domeniile cultural și educațional.
Proiectul a fost inițiat de consilierul Cosmin Raț și aprobat în unanimitate de consilieri. Nici nu putea fi altfel având în vedere personalitatea lui Cristian Spulber, amprenta sa puternică lăsată asupra învățământului câmpinean și asupra fiecărui cărui om care l-a cunoscut pe minunatul dascăl. În luna Mai, Cristian Spulber a împlinit 95 de ani. Din păcate, în prezent, stare de sănătate a domnului profesor este destul de precară.
Cristian Spulber s-a născut pe 20 mai 1926 în satul Durostor, comuna Popina, în Cadrilater (partea de sud a Dobrogei, cedată Bulgariei în 1940). A fost al treilea copil din cei șase ai familiei, tatăl său - care luptase pe front în primul război mondial, fiind învățător și cel care a construit școala din Durostor. În anul 1933, tatăl profesorului Spulber a vrut să candideze pentru un loc în Parlament, dar a fost împușcat mortal la comanda prefectului din acea vreme. La numai un an distanță a murit și mama sa, astfel încât copiii au fost nevoiți să se împrăștie prin țară. După cedarea Cadrilaterului, Cristian Spulber a ajuns la Craiova, cu unchiul care îl creștea. A terminat Școala Normală, devenind învățător, la fel ca părintele său, apoi a absolvit Colegiul Național "Carol I" din Craiova, în anul 1947. S-a înscris la Facultatea de Filologie - Istorie, dar în anul următor a fost arestat, fiind acuzat de delict de uneltire contra ordinii sociale, pentru că făcuse parte dintr-o organizație anticomunistă condusă de Radu Ciuceanu. A fost condamnat și a ispășit doi ani de închisoare, după eliberare venind în Prahova.
Din 1950 este câmpinean, lucru care i-a adus multe bucurii, după cum ne-a spus într-un interviu din urmă cu doi ani, când l-am întrebat ce înseamnă Câmpina pentru domnia sa: "Câmpina este oraşul meu adoptiv. Aici am venit de la Craiova, în 1950, după doi ani de temniţă ca deţinut politic. Aici, la Câmpina, mi-am cunoscut soţia, m-am căsătorit, aici am avut cele mai mari bucurii ale vieţii. Este locul în care mă simt cel mai bine, chiar îmi place şi am marea bucurie ca de fiecare dată când ies pe stradă să simt respectul câmpinenilor, cei mai mulţi dintre ei fiind foşti elevi de-ai mei de la Liceul Grigorescu (Industrial 5, pe vremuri), Forestier (fost „Ilie Pintilie”, apoi Industrial 4), de la Şcoala 8 şi chiar de la Şcoala de Poliţie. Este un sentiment minunat, pe care tuturor le doresc să-l trăiască".
Dascăl a zeci și zeci de generații de elevi, acum pensionar, profesorul Cristian Spulber este o personalitate a Câmpinei și un om care-și are asigurat locul în sufletele noastre.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.