Onorariul unui avocat din oficiu pornește de la 130 lei brut și poate ajunge la 700 lei brut, pentru o întreagă fază procesuală. Sunt sume mici, plătite și cu mare întârziere, de cele mai multe ori. Aceste onorarii au fost stabilite printr-un protocol încheiat în 2015 între Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Justiției. Avocații cer de mai multă vreme modificarea acestui protocol și majorarea onorariilor, dar Ministerul Justiției nu a dat curs solicitărilor. Acum, 14 barouri din țară, printre care și Baroul Prahova, anunță că, de săptămâna viitoare, vor începe protestele.
Potrivit comunicatului postat pe site-ul Baroului Prahova, protestul avocaților care acordă asistență judiciară din oficiu la organele de urmărire penală și la instanțe se va desfășura astfel:
- în perioada 11-24 februarie, avocații vor purta o banderolă albă pe braț
- în perioada 25 februarie-10 martie se va asigura asistență judiciară în cauzele penale exclusiv pe măsurile preventive
- începând cu 11 martie 2019 nu se va asigura asistență judiciară la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la soluționarea problemei.
Reprezentanții celor 14 barouri din țară au transmis Guvernului o adresă cu cele trei revendicări ale avocaților din teritoriu: majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor; reglementarea prin protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor; eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
În prezent, potrivit Protocolului încheiat între UNBR și Ministerul Justiției, onorariile sunt următoarele:
- minim 195 lei / activitate judiciară și un maxim de 650 lei / activitate judiciară, pentru activități specifice procesului civil
- minim 130 lei / activitate judiciară și un maxim de 195 lei / activitate judiciară, pentru activități de asistență extrajudiciară specifice ajutorului public judiciar
- minim 260 lei / activitate judiciară și un maxim de 520 lei / activitate judiciară (neluând în considerare situațiile cu mai mulți inculpați), pentru activități specifice procesului penal
- minim 400 lei / activitate judiciară și un maxim de 700 lei / activitate judiciară, pentru activități specifice accesului internațional la justiție în materie civilă
- minim 130 lei / activitate judiciară și un maxim de 420 lei / activitate judiciară, pentru activități specifice cooperării judiciare internaționale în materie penală.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.