CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Răspunsurile HidroPrahova privind criza apei potabile de la Câmpina, din luna august. De ce în anii precedenți nu a fost anunțată populația și care a fost sursa infestării

- Actualitate -

Răspunsurile HidroPrahova privind criza apei potabile de la Câmpina, din luna august. De ce în anii precedenți nu a fost anunțată populația și care a fost sursa infestării

În luna august a acestui an, Câmpina s-a confruntat cu o situație fără precedent, generată de infestarea apei potabile în punctul ”Ieșire stație apă Muscel - Spital Voila” cu bacteria Clostridium Perfringens. În cursul acestei crize s-a descoperit că astfel de situații avuseseră loc și în anii trecuți fără a fi făcute publice. Acest lucru și multe alte aspecte au ridicat semne de întrebare în rândul opiniei publice. În baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am transmis societății HidroPrahova un set de întrebări pentru lămurirea tuturor aspectelor legate de problema de la Câmpina, din luna august 2021. Veți afla răspunsurile HidroPrahova la mai multe întrebări, printre care - de ce nu a fost anunțată populația în anii precedenți, care este sursa infestării și ce măsuri s-au luat.

În anii trecuți, nivelul de infestare a apei cu Clostridium a fost mai mic – explicația pentru că populația nu a fost anunțată în anii precedenți

De ce în precedentele situații de infestare a apei cu clostridium la Câmpina, în 2018, 2019 și 2020, nu a fost anunțată populația și nu s-au luat măsuri de restricționare a consumului apei de către populație, așa cum s-a întâmplat anul acesta?
Răspuns HidroPrahova: Direcția de Sănătate Publică Prahova este autoritatea care a semnalat societății HidroPrahova SA, în data de 13 august 2021, prezența bacteriei Clostridium Perfringens numai în punctul ”Ieșire stație apă Muscel - Spital Voila”. Conform documentelor comunicate, DSP Prahova a indicat un nivel extrem de ridicat al concentrației bacteriei Clostridium Perfringens în probele analizate (10UFC/100ml), mult peste situațiile similare din anii anteriori, fapt care implica riscuri semnificative de extindere. În aceste condiții, societatea HidroPrahova SA a fost obligată să urmeze întocmai indicațiile DSP Prahova privind interdicția de consum aplicată populației din tot municipiul Câmpina, ca măsură specială de prevenție, implicit etapele procedurale prevăzute de legislație în astfel de situații, care au inclus și demersurile repetate privind comunicarea publică.
La solicitarea explicită a Direcției de Sănătate Publică Prahova, atât prin notificări directe, cât și în cadrul discuțiilor purtate în Comitetul Local pentru Situații de Urgență Câmpina, a fost menținută decizia de prevenție în privința consumului de apă potabilă pentru abonații din afara zonei Spital Voila până la confirmarea încadrării apei furnizate, din punct de vedere calitativ, în parametrii de potabilitate. Acest fapt s-a realizat în data de 20 august 2021, după două serii consecutive de rezultate conforme. Ridicarea tuturor restricțiilor a fost stabilită, tot în urma deciziei DSP Prahova, în data de 22 august 2021, după patru serii consecutive de rezultate conforme.
În toată acestă perioadă, societatea HidroPrahova SA a inițiat măsuri speciale de comunicare publică adaptate contextului și impuse de autoritatea de control DSP Prahova, situație ce nu a fost semnalată și în anii anteriori, când pentru lucrările de spălare – igienizare a componentelor întregului sistem, care s-au derulat conform procedurilor, populația a fost informată numai prin mijloace locale.
În acest context, facem precizarea că în anii 2018, 2019 și 2020 nu au existat sesizări privind un pericol la fel de grav din punct de vedere epidemiologic, valoarea concentrației bacteriei Clostridium Perfringens, așa cum a fost analizată în probele DSP Prahova, fiind la cel mai ridicat nivel în august 2021. Acesta este și motivul pentru care au și fost adoptate măsuri speciale, în strânsă colaborare cu autoritățile locale din municipiul Câmpina, la cererea expresă a DSP Prahova și a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Câmpina.
Ca și în situațiile anterioare, societatea HidroPrahova SA a inițiat în paralel cu DSP Prahova recoltarea de probe în punctele identice comunicate, dar și pe o arie extinsă a rețelei de distribuție, astfel încât zona de culegere a informațiilor să aducă dovezi relevante cu privire la calitatea și potabilitatea apei distribuite populației. După cum este deja cunoscut, rezultatul primei recoltări a DSP Prahova, cea din 10 august 2021, indica infestarea apei cu Clostridium Perfringens (10 UFC/100ml), pentru ca în data de 13 august 2021, când a avut loc a doua recoltare, rezultatul probei prelevate din același loc să fie de cinci ori mai mic (2UFC/100ml). Diferența între aceste rezultate pote fi explicată numai de reprezentanții DSP Prahova, autoritate care își asumă aceste valori.
Rezultatul raportat de HidroPrahova SA pentru proba recoltată din punctul ”Ieșire stație apă Muscel – Spital Voila” în data de 13 august 2021 (acțiune derulată în paralel cu Direcția de Sănătate Publică Prahova) și analizată ulterior în laboratorul propriu al societății, a fost de 3 UFC/100 ml Clostridium Perfringens.


Cu șase zile înainte de constatarea infestării, indicatorul la Clostridium era zero!


La ce interval de timp realizează HidroPrahova analiza apei pentru Clostridium Perfringens în punctul în care a fost depistată de fiecare dată bacteria?

Răspuns HidroPrahova: Societatea HidroPrahova SA efectuează recoltarea și analiza apei pentru parametrul Clostridium Perfringens în locațiile de colectare stabilite de către DSP Prahova, inclusiv la punctul în care a fost depistată neconformitatea, cu frecvență lunară în perioaadele reci și bilunară în periodele calde (iulie – august). Înainte de recoltarea DSP Prahova, care a indicat neconformitatea din data de 10 august 2021, ultimele prelevări de probe, urmate de analize, au fost efectuate de societatea HidroPrahova SA în 14 iulie 2021 și 4 august 2021. Rezultatele au indicat încadrarea în parametrii de potabilitate. Inclusiv monitorizarea de audit (recoltare de probe și analiză) a DSP Prahova, efectuată în data de 14 iulie 2021, a avut un rezultat conform (0UFC/100ml).


Măsuri pe termen scurt, mediu și lung

Ce măsuri a luat HidroPrahova din 2018 și până în prezent pentru ca acestă situație să nu se mai repete?
Răspuns HidroPrahova: Cu privire la acestă situație, măsurile aplicate de societatea HidroPrahova SA din 2018 și până în prezent au constat în:
- programarea lucrărilor de exploatare a Stației de tratare apă și a Stației de clorinare, cu funcționare în regim de hiperclorinare, pentru a se menține sub control toți parametrii fizico-chimici și bacteriologici. Tratarea prin clorinare s-a efectuat exclusiv respectând notificările DSP Prahova;
- spălarea rezervorului Muscel V=2.00mc și igienizarea prin hiperclorinare;
- purjări repetate la capetele de rețea;
- operațiunile de curățare, purjare la capăt de rețea și dezinfectare au fost intensificate pe tronsonul de transport și distribuție apă de la ieșire stație Muscel – firul Spital Voila, alimentat prin pompare din rezervor de înmagazinare 2.000mc Muscel – conductă de refulare;
- planificarea, organizarea și efectuarea de prelevări pentru probe de apă, din punctele stabilite cu DSP Prahova.

Are în vedere HidroPrahova o lucrare mai amplă, de înlocuire a întregii conducte de la stația Muscel la Voila, tronson care cuprinde și punctul din care s-au ridicat probele care au demonstrat prezența bacteriei Clostridium Perfringens?
Răspuns HidroPrahova: În plus față de măsurile adoptate în urma neconformităților semnalate anii anteriori, societatea HidroPrahova SA precizează că are în vedere următoarele măsuri, unele dintre acestea fiind deja realizate:
- curățarea rezervorului Muscel V=2.000mc, utilizând produse de tip biocid: OxiS – KA, TOPIX ULTRA, FITRASAN, atât în scopul eliminării biofilmului din rezervoarele de stocare a apei, din conductele de transport ale apei și din filtre, cât și pentru dezinfecția echipamentelor;
- implementarea unei soluții tehnice imediate, care să permită alimentarea Stației de pompare din conducta de distribuție, cu anularea completă a tronsonului de alimentare din conducta de refulare a rezervorului 2.000mc Muscel;
- curățarea avansată în curent de presiune a conductei de distribuție pentru zona ”Ieșire stația Muscel – firul Spital Voila”, alimentat prin pompare din rezervor de înmagazinare 2.000mc Muscel pentru străzile Drumul Taberei (de la rezevorul Muscel până la intersecția cu Strada Voila), Voila (de la intersecția cu Drumul Taberei până la Spital Voila), Silvicultorului, Buciumului, precum și Spitalul Voila – cămin branșament exterior;
- achiziția și amplasarea imediată a unui generator electric adecvat, care să susțină funcționarea stației de pompare și a instalației de clorinare în amplasamentul Muscel – Voila;
- reorganizaarea schemei de personal care deservește Stația de tratare Voila și Stația de clorinare și înmagazinare Muscel – Voila;
- reorganizarea sucursalei Câmpina din punct de vedere al managementului operațional;
- cercetarea, identificarea și eliminarea eventualelor surse de poluare, conexiuni nepermise, afectarea etanșeității, acces nepermis la nivelul aducțiunii și impunerea respectării HGR 930/2005 și HGR 974/2004.
O componentă majoră a planurilor de îmbunătățire a sistemului de captare, tratare și distribuție apă potabilă pentru municipiul Câmpina o reprezintă implementarea celor două contracte de lucrări cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în care sunt prevăzute următoarele investiții: reabilitarea a peste 91km rețele de distribuție, realizarea de aducțiuni noi – 4,64km, reabilitarea Stației de tratare Voila și retehnologizarea acesteia, cu asigurarea unei capacități de producție apă potabilă de 450 l/s.


Cauzele infestării – o avarie ascunsă, depunerile de nămol în sistem și întreruperile în furnizarea energiei electrice


Care este, în opinia specialiștilor din HidroPrahova, cauza infestării apei cu această bacterie, mai ales că apariția acesteia are o anumită periodicitate?

Răspuns HidroPrahova: În urma tuturor analizelor și acțiunilor de depistare a prezenței bacteriei Clostridium Perfringens în zona Bazin Muscel și rețeaua de distribuție Voila, derulate în perioada 13-22 august 2021, s-au identificat și stabilit următoarele cauze ale neconformității apei potabile distribuite:
- avarie ascunsă pe tronsonul de alimentare Stația de pompare Muscel – Spital Voila, care a permis apelor din exterior să se infiltreze în sistemul de distribuție. Avaria a putut fi depistată cu monitorizarea foarte atentă a tronsonului, prin utilizarea sistemului CCTV și a aparaturii pentru detecție pierderi;
- depuneri de nămol în sistemul de refulare al Stației de pompare, cu alimentare din rezervorul de înmagazinare 2.000mc Muscel;
- riscul crescut de apariție a acestui tip de neconformitate în perioada iunie – august, caracterizată prin temperaturi ridicate, fenomene meteo extreme (ploi torențiale, aluviuni), ce au ca efecte creșterea gradului de turbiditate a apei brute, precum și întreruperile frecvente în furnizarea energiei electrice necesare funcționării Stației de pompare Voila – Muscel. Toți acești factori au asigurat un climat favorabil apariției sporilor de bacterie Clostridium și încărcării bacteriologice a apei brute, decantată și filtrată.
Menționăm că în timpul acțiunilor de depistare derulate de echipele HidroPrahova SA, nu s-a constatat niciun viciu de funcționare al Stației de tratare Voila, deși aceasta are o vechime de peste 50 de ani și necesită retehnologizare, pe fondul degradării calității sursei de suprafață – curs de apă Doftana, prin instalațiile SC ESZ Prahova SA.
În consecință, pe lângă măsurile adoptate imediat, operatorul HidroPrahova SA a planificat și implementat măsuri preventive, atât pentru Stația de tratare Voila (decantare, filtrare și alimentare tronson conductă transport), cât și la Stația de apă Muscel (dezinfecție prin clorinare, înmagazinare apă potabilă și distribuție apă către utilizatori, prin sistemul gravitațional și sistemul de pompare).


04 Oct 2021 21:56 3808 vizualizari


Comentarii






4436 vizualizari 01 Jul 2025 18:44 Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.

citeste mai mult
384 vizualizari 01 Jul 2025 12:54 ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.

citeste mai mult
1082 vizualizari 30 Jun 2025 20:11 Câmpina primește un milion de lei de la Consiliul Județean pentru investiții

Câmpina primește un milion de lei de la Consiliul Județean pentru investiții

Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.

citeste mai mult
866 vizualizari 30 Jun 2025 20:10 Zilele următoare, restricții de circulație pe DN1

Zilele următoare, restricții de circulație pe DN1

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV