Vineri dimineață, începând cu ora 2.30 și până spre ora 5, în zona Câmpina a fost furtună puternică. O furtună precedată de anunțul meteorologilor privind instituirea codului portocaliu de vreme severă. Cod urmat de un mesaj RO-ALERT, după ce trecuse prima parte a furtunii. Efectele acesteia au fost foarte puternic resimțite atât la Câmpina, cât și în localitățile limitrofe, iar în ciuda intervenției autorităților, efectele se mai resimțeau și la mai bine de 24 de ore de la producerea furtunii. Bun, acum încercăm să vedem ce învățăm - și aici ne referim la autorități - din furtuna de vineri dimineață, pentru ca efectele unei viitoare iminente furtuni similare să nu mai aibă asemenea proporții?
Toate autoritățile implicate au fost net depășite de volumul necesar de intervenție, demonstrându-și ineficacitatea în fața forțelor naturii. Probabil că cele mai mari probleme le-au avut cei de la Electrica. Este adevărat că au fost și foarte multe puncte în care au fost nevoite să intervină echipele de la Electrica, dar considerăm inadmisibil ca până la ora 11.00 a zilei de vineri, deci la mai mult de opt ore de la începerea furtunii, tu, Electrica să ai o singură echipă de intervenție la nivelul întregului județ Prahova!
Apoi, după ora 11.00, au fost raportate nu mai puțin de 24 de echipe de intervenție, dar dacă numărul acestora ar fi fost mai mare din jurul orei 5, când s-a cam oprit furtuna peste tot, pagubele erau cu mult diminuate. În Câmpina și, foarte probabil, în multe alte localități, oamenii au fost nevoiți să-și arunce mare parte a mâncării și alimentelor din frigidere. Cine le plătește acestor oameni paguba?
Sunt situații și mai grave, în care oamenii țin în frigidere insulina, fiind dependenți de tratamentul cu aceasta. În lipsa energiei electrice pe o perioadă de peste 24 ore sau chiar mai lungă, insulina nu mai poate fi folosită. Cine le plătește acestor oameni insulina pe care au fost nevoiți să o arunce? Fără să mai vorbim că poate chiar le-a fost pusă viața în pericol...
Oprirea alimentării cu energie electrică a dus și la oprirea apei, stațiile de pompare, care funcționează pe bază de energie electrică, oprindu-se până la remedierea avariilor pe rețeaua electrică. Oare pentru operatorul HidroPrahova este chiar atât de greu să facă o investiție care să asigure generoatoare pentru toate stațiile de pompare, astfel încât furnizarea apei să nu mai fie condiționată de alimentarea cu energie electrică din rețea?
În fine, dar nu în utlimul rând, în Câmpina au căzut mulți copaci - copaci mari, efectiv smulși din rădăcină care au provocat în cele mai multe cazuri alte pagube - ruperea unor fire, deterioarea gardurilor sau a unor clădiri. Chiar este atât de greu pentru administrația locală să aibă o evidență a copacilor de pe domeniul public, periodic aceștia să fie toaletați, verificați, iar cei care reprezintă un pericol să fie tăiați? Din păcate, doar se discută foarte mult, se pasează răspunderea de colo-colo, iar când apar astfel de furtuni, asistăm neputincioși la dezastru.
Dacă toate acestea s-au întâmplat, până la urmă, doar după o furtună de vară, să ne punem întrebarea la ce să ne așteptăm după un cod roșu de vreme severă, după un cutremur sau vreo altă calamitate?!
Prahovenii au primit și în această dimineață mesaj RO-ALERT privind codul roșu de caniculă instituit de Administrația Națională de Meteorologie.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere, ploaie - în unele locuri torențială, în alte locuri din Câmpina... deloc!