Consiliul Local poate scuti populația de la taxa pe apa de ploaie. Dacă se vrea și dacă bugetul local permite...

Actualitate (Categoria articolului)

În Monitorul Oficial a fost publicată, zilele trecute, Legea 215/2018 pentru modificarea și completarea Legii 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. Noutatea pe care o aduce acest act normativ este aceea că administrațiile locale îi pot scuti pe cetățeni de la plata taxei pe apa de ploaie.

Potrivit alineatului 24 introdus la articolul 31, "autoritățile deliberative ale unităților administrativ teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale (apele de canalizare care provin din precipitații atmosferice) cu suportarea de la bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație".
"Una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă", se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege aprobat de Parlament și apoi promulgat de președintele țării.

Taxa pe apa de ploaie este plătită de populația care beneficiază de canalizare. Cantitatea de apă facturată de către HidroPrahova pentru toți utilizatorii din aria de operare este de 0,2/mc/mp/an, cantitate care se împarte în 12 tranșe și se facturează lunar pentru a preîntâmpina fluctuațiile mari ale volumelor de apă în funcție de regimul precipitațiilor. Rezultă, astfel, o cantitate lunară de 16,7 litri/mp/lună, care corespunde unor coeficienți minimi de scurgere, cantitate prevăzută și în contractul de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare.
"SC HidroPrahova SA aplică aceeași cantitate tuturor utilizatorilor, indiferent de regimul pluviometric al zonei în care se află aceștia, pentru a nu crea discriminare între utilizatori, având în vedere faptul că practică un preț unic pentru apa potabilă furnizată și un preț unic pentru apa uzată preluată în canalizare", precizează operatorul de apă și canal HidroPrahova.
Odată cu modificarea Legii privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, practic se lasă la latitudinea administrațiilor locale scutirea cetățenilor de la plata taxei pe apa de ploaie și preluarea acestei cheltuieli la bugetul local. Acum, în cazul Câmpinei, depinde de Consiliul Local dacă vrea și poate să aprobe o astfel de hotărâre, dacă se face o analiză pentru a se vedea ce ar însemna preluarea acestei cheltuieli la bugetul localității, dacă sunt bani pentru asta.

3594 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 31.08.2018 16:06 Nu se vrea si nu se poate!Punct!

Actualitate

406 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.

1808 vizualizari
13 dec. 2018 19:15

Încă o amânare în procesul în care primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, este acuzat de fapte de corupție. A treia amânare în mai puțin de 30 de zile

4 comentarii

Al treilea termen al procesului în care primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, este acuzat de fapte de corupție a adus o nouă amânare. Termenul următor a fost fixat pentru 10 ianuarie 2019.

Alte stiri recente

1604 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

2844 vizualizari
13 dec. 2018 13:15

Cei patru foști angajați ai Institutului din Câmpina, premiați cu "Medalia Centenarului", invitați să viziteze fostul lor loc de muncă

3 comentarii

Conducerea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, din cadrul OMV Petrom, i-a invitat pe cei patru foști angajați, premiați de administrația locală cu ocazia Zilei Naționale a României cu "Medalia Centenarului", să viziteze instituția în care au lucrat mulți ani și pe care au reprezentat-o întotdeauna cu cinste.