Dosarele X sau dosare de... DNA? Cum a ajuns la o persoană privată un teren pentru care Primăria Câmpina negocia cu proprietarul

Actualitate (Categoria articolului)

O întrebare aparent banală a consilierului Adrian Dochia, la ”Diverse”, în cadrul ședinței Consiliului Local Câmpina din 28 noiembrie, a provocat dispute aprinse și a ridicat multe întrebări rămase fără răspuns, deocamdată. O situație parcă desprinsă din serialul ”Dosarele X”, dar care ar putea constitui obiectul unui dosar la DNA. Este vorba despre terenul pe care s-a aflat Grădina de Vară, pe Bulevardul Culturii, lângă sediul Primăriei Câmpina, un teren retrocedat foștilor proprietari în urmă cu câțiva ani, în baza Legii 10/2001. După ce au intrat în posesia terenului, proprietarii au anunțat administrația locală că sunt dispuși să-l vândă Primăriei, s-a negociat achiziționarea lui, dar, deodată, terenul a fost cumpărat de o persoană privată. O persoană despre care se spune că ar fi, de fapt, un intermediar al unui angajat din Primărie.

Întrebarea banală de la care a pornit întreaga discuție privea un gard care aparține administrației locale și care se află într-o stare jalnică. Este gardul care desparte curtea Primăriei de terenul pe care s-a aflat Grădina de Vară, acolo unde în prezent se află o parcare ad-hoc, un loc unde îți vine greu să te aventurezi când plouă. Gardul este în spatele imobilului privat de la stradă, imobil situat între Primărie și terenul în cauză. După ce situația gardului s-a lămurit, consilierul Adrian Dochia a continuat: ”Și cu terenul respectiv cum a rămas, că parcă o desemnasem pe doamna secretar să discute, să negocieze cu proprietarii pentru achiziționarea acelui teren?”
Și de aici a început un întreg tăvălug, un șir haotic de discuții, multe lucruri ciudate, dincolo de care s-a conturat o schemă prin care comunitatea locală este pagubită. (video)

Încercând să punem informațiile în ordine, povestea ar fi următoarea. Încă de pe vremea în care secretar al municipiului era Paul Moldoveanu a existat o cerere de retrocedare pentru terenul pe care s-a aflat Grădina de Vară, pe Bulevardul Culturii. Primarul Horia Tiseanu susține că acel teren a fost retrocedat familiei Albu (fără nicio legătură de rudenie cu actualul consilierul local Elena Albu), dar fără acordul său, devenind astfel o proprietate privată. Totuși, trebuie menționat faptul că terenul a fost restituit proprietarilor prin Dispoziția 538/6 iunie 2015 a primarului Horia Tiseanu. Apoi, mai târziu, proprietarii au anunțat Primăria că vor să vândă terenul, în iunie 2017 Consiliul Local dându-și acordul de principiu pentru angajarea unui evaluator autorizat ANEVAR în vederea evaluării terenului respectiv de 835 mp, secretarul municipiului fiind împuternicit să negocieze cu vânzătorii terenului. 
Conform spuselor secretarului Elena Moldoveanu, proprietarii au cerut un preț de 180 euro/mp, Primăria a angajat un evaluator plătit din bani publici și în baza raportului de evaluare realizat de acesta s-a făcut o contra-ofertă de 120 euro/mp. Din acest moment lucrurile devin neclare, ca să nu spunem controversate. Inițial, în plenul ședinței din 28 noiembrie, s-a spus că oferta, contra-oferta și studiul realizat de secretarul Elena Moldoveanu, în colaborare cu arhitectul șef Didona Căliman, au fost transmise pe mail tuturor consilierilor locali. Și chiar atât secretarul municipiului, cât și consilierul juridic Laurențiu Olărașu au insistat că așa a fost, documentele au fost trimise tuturor. Reacția vehementă a consilierilor a determinat o verificare, după care juristul Laurențiu Olărașu a precizat că - în conformitate cu rezoluția primarului Horia Tiseanu - documentația a fost transmisă pe mail doar membrilor Comisiei Economice (culmea, din care face parte și Adrian Dochia, cel care a deschis subiectul). În zadar au protestat aceștia că nu au primit o astfel de documentație, că nu i-a mai băgat nimeni în seamă. Iar primarul Horia Tiseanu a spus că s-a ferit să propună Consiliului Local achiziționarea terenului pentru a nu fi acuzat că are vreun interes, așteptând o reacție de la Comisia Economică. Reacție care nu a mai venit... Mai mult, primarul a aruncat cu tâlc informația că și un teren de la intrarea la Școala ”Hasdeu”, de pe Strada Mihail Kogălniceanu, ar putea avea o soartă similară. Adică, să dispară brusc de sub nasul Consiliului Local.

În timp ce Primăria aștepta o reacție a Comisiei Economice, iar Comisia Economică habar nu avea despre ce era vorba, pentru că n-o informase nimeni, terenul respectiv a fost vândut de familia Albu unei persoane fizice private, care deja l-a revândut unei alte persoane private, cu un câștig destul de substanțial. Acum, cât de complice a fost așteptarea autorităților locale, dacă a existat sau nu la mijloc un comision, doar o anchetă a unei instituții de specialitate, cum ar fi DNA, poate stabili, dar multora dintre participanții la această ședință (oameni care știu aproape întotdeauna mai multe decât spun și nu vorbesc decât atunci când le convine o situație) le-a rămas întipărită o afirmație a secretarului Elena Moldoveanu: ”Mi-a părut atât de rău când am auzit că s-a vândut terenul respectiv...” Și ar fi foarte interesant de aflat contextul în care ”s-a auzit” de această tranzacție. Pentru că vânzătorul negocia cu Primăria, cineva din Primărie, care a avut acces la informații, vorbește cu altcineva care cumpără terenul, îl vinde la un preț mai mare, iar câmpinenii plătesc raportul de evaluare și alte documentații, dar și salariile celor care vin și joacă teatru în plenul Consiliului Local. Vom urmări dacă același lucru se va întâmpla și cu terenul de la Școala Gimnazială "Hasdeu", unde povestea este aceeași - proprietarul negociază cu Primăria să-i vândă terenul, din nou documentații, din nou raport de evaluare, din nou...

7520 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Petre 06.12.2019 15:03 Acest HAOS din Primarie este specific actualei Administratii.Exact cum este faza 4-a de betie,vorbesc toti si nu asculta nimeni.Poate DNA-ul isi face timp si intervine,sa mai invioreze putin aceasta stare de lene si iresponsabilitate daca nu si ceva spagarie.

Actualitate

1439 vizualizari
29 sept. 2022 20:01

Accident pe Strada Republicii, din Câmpina. Un pieton a fost lovit de o mașină

UPDATE - Victima accidentului este o femeie de 68 ani, care a fost transportată la spital. Conducătorul autoturismului care a produs accidentul este un bărbat de 32 ani. Atât șoferul, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cursul serii de joi, 29 septembrie, în apropierea orei 20, pe Strada Republicii, din Câmpina, a avut loc un accident rutier.

2181 vizualizari
29 sept. 2022 15:14

Târgul de Toamnă de la Breaza va avea loc în perioada 13-16 octombrie

Consiliul Local Breaza a stabilit ca Târgul de Toamnă de la Breaza să aibă loc în acest an în perioada 13-16 octombrie, în același loc ca și la precedentele ediții - Strada Ocinei și străduțele adiacente, Parcul Brâncoveanu, Strada Republicii (zona intersecției cu Strada Ocinei).

Alte stiri recente

423 vizualizari
29 sept. 2022 17:58

Liga A Prahova, etapa a 9-a. Programul și delegările

La finalul acestei săptămâni, de vineri după-amiază și până duminică la prânz sunt programate jcurile etapei a 9-a din Liga A Prahova, la fotbal. Iată programul și delegările:

1679 vizualizari
28 sept. 2022 20:11

Două handbaliste de la CS Câmpina, în vederile lotului național de cadete

În perioada 19-28 septembrie, Federația Română de Handbal a organizat, în cadrul "Programului Plan Talent", acțiuni de selecție pentru sportive născute 2008-2009, în vederea formării lotului național de cadete, acțiuni desfășurate în opt centre din țară.