O câmpineancă, studentă în Olanda, a revenit acasă pentru a-și prezenta facultatea elevilor din orașul său natal

Social (Categoria articolului)

Câmpineanca Ana Paponi, absolventă a Liceului Tehnologic Energetic, promoția 2019, studentă acum la Facultatea Fontys, din orașul Venlo, Olanda, și-a prezentat facultatea foștilor ei colegi de la Energetic, dar și liceenilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” și de la Colegiul Tehnic Forestier, ambele din Câmpina. Sunt momente emoționante trăite atât de elevii care acum sunt ambasadori ai unor facultăți din străinătate, așa cum este cazul Anei, dar și pentru profesorii lor, care se bucură văzându-și foștii elevi că reprezintă cu cinste liceul, localitatea și chiar țara la univesități de prestigiu.

În anul întâi la International Marketing, Ana este student ambasador al Universității Fontys, din Olanda. În ultimele zile, fosta elevă a Liceului Energetic a prezentat facultatea la care studiază acum și a început prin implicarea participanților într-o activitate numită ”Marshmallow Challenge” cu scopul de a le arăta elevilor cum se desfășoară cursurile la Fontys. 
"Am vrut ca și prietenii mei mai mici din liceu să vadă cum sunt orele de curs de la facultate. În prima mea săptămână la cursul de Marketing Skills: presentation and creativity, am fost surprinsă să văd că profesorul universitar a folosit Marshmallow Challenge pentru a implica direct studenții, pentru a experimenta teoria lucrului în echipă și a rolurilor pe care nu le asumăm natural. Am fost împărțiți în grupuri de câte șase studenți, am primit 20 de spaghete, un metru de scotch, un metru de sfoară și o bezea. Ni s-a spus să folosim materialele date pentru a realiza o construcție stabilă care, obligatoriu, să susțină bezeaua. Timpul de lucru a fost de 18 minute, iar la final fiecare echipă a prezentat rolul pe care a simțit că l-a avut. Așa am aflat despre leadership, despre persoana care ia decizii pentru grup, cel care dă sfaturi, cel care urmează sugestiile celorlalți și cel care este indiferent. Profesorul ne-a pus teoria la dispoziție și ne-a dat ca tema să descriem experiența și să o postăm pe portalul facultății. Pentru prima dată în viață nu am simțit nevoia sa lipsesc, m-am simțit implicată și am mers la fiecare curs săptămânal. După ce am participat la cursuri, am sunat-o pe ”profa” de engleză din liceu să îi povestesc cât de încântată am fost de acest curs și că mi-ar plăcea să le vorbesc elevilor de la liceul meu despre asta", a povestit Ana cum a început totul.

După Marshmallow Challenge, Ana a prezentat facultatea, facilitățile, orașul Venlo și procesul de admitere. Elevii prezenți au pus întrebări, iar cei interesați au primit invitația de a participa la ziua porților deschise în perioada 20-22 martie, costurile cazării și ale activităților din campus fiind suportate de Facultatea Fontys, elevii interesați trebuind să-și plătească doar transportul.
"Să fii contactat de un fost elev doritor să prezinte experiența de student a fost o bucurie. Elevii se ascultă și învață foarte ușor unii de la alții. Am organizat cu entuziasm prezentările în licee alături de Ana, eu doar am asistat la prezentări. S-a maturizat mult într-un interval de câteva luni de când a terminat liceul. Să fii voluntar, să vorbești semenilor de vârsta ta despre o activitate care ție îți este utilă, pentru mine este foarte important. De aceea am încurajat-o pe Ana să vină cu prezentarea facultății în liceele din Câmpina. Ea a organizat atelierul de lucru, materialele, prezentarea. S-a întors în liceu în calitate de invitat/vorbitor/profesor. Marshmallow challenge este o activitate foarte interesantă, un exemplu de educație non-formală, pe care îl voi aplica la clasă. Mulțumesc Ana pentru activitatea desfășurată și pentru că ai venit să ne povestești despre cum sunt activitățile la facultate pentru tine”, a spus la finalul prezentărilor Georgiana Moldoveanu, ”profa” de engleză a Anei Paponi.

6727 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ion Campineanu 15.02.2020 08:51 Alo limba română. Natal se referă la locul de nastere de unde vi. Asadar din titlu rezultă că avem o facultate în Câmpina, dar din pacate nu avem asa ceva.
  • Sorin 16.02.2020 18:00 Era de ajuns o virgula după ''facultatea'' și nu mai existau confuzii...

Social

104 vizualizari
30 mar. 2020 09:38

Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Zaragoza, Spania

În urma tot mai multor mesaje ale unor cititori, inclusiv din afara țării, prezentăm, în serial, modul în care simt, trăiesc, înfruntă pandemia de coronavirus câmpineni aflați peste hotare. Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se "trăiește" pandemia de coronavirus în orașul tău, aceasta este denumirea noului serial care va cuprinde povești adevărate, triste, dar adevărate, de la rude, prieteni (reali sau doar virtuali), cunoscuți, apropiați, oameni care se află departe de Câmpina și care au dorit să spună, să comunice, să transmită, într-un fel sau altul, mesaje celor de acasă. Dacă sunteți într-o asemenea situație sau cunoașteți câmpineni aflați în afara granițelor și care vor să ne spună cum se simte pandemia de coronavirus în orașul lor, îi așteptăm să ne transmită gândurile lor pe pagina noastră de Facebook - CampinaTV sau la adresa de e-mail: tv.online.campina@gmail.com.

69 vizualizari
30 mar. 2020 09:09

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 30 martie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1245 vizualizari
29 mar. 2020 22:30

Cele patru ordine emise de Raed Arafat pentru sistemul medical în perioada stării de urgență

Ministrul secretar de stat Raed Arafat a prezentat situația existentă duminică seara, în România, în privința pandemiei de coronavirus: 1,815 cazuri confirmate de infectare, 206 persoane vindecate, 43 decese, 770 persoane internate, dintre care 52 la Terapie Intensivă. De asemenea Raed Arafat a anunțat că a emis patru ordine ale comandantului acțiunii privind unele reguli pentru personalul medical și privind înființarea unui nou spital militar de campanie la Constanța.

1436 vizualizari
29 mar. 2020 21:46

Principalele prevederi Ordonanței Militare nr.4: plafonarea prețurilor la utilități, sarcini noi pentru administrațiile locale, amenzi mai mari pentru nerespectarea măsurilor stabilite

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat duminică seară prevederile Ordonanței Militare nr.4/2020, emisă chiar astăzi și care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Vă prezentăm în continuare principalele prevederi ale noului act normativ, cu precădere cele care interesează direct populația.