Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Procedura ieșirii efective ar putea dura până la doi ani

Eveniment (Categoria articolului)

Rezultatele finale ale referendumului organizat ieri în Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor vor să iasă din Uniunea Europeană. Prezența la referendum a fost impresionantă - 72,2%, iar 51,9% dintre participanți au votat în favoarea BREXIT-ului, adică ieșirii din UE.

Votul britanicilor a bulversat nu doar conducerile celorlalte state din Uniunea Europeană și forurile europene de la Bruxelles, ci și piața valutară. În această dimineață, lira sterlină s-a depreciat considerabil, ajungând la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii 30 de ani. La primele ore ale dimineții, lira sterlină era cotată sub nivelul de 1,35/dolar. Mai mult, premierul britanic David Cameron și-a anunțat demisia din funcție, în urmă cu puțin timp, menționând că dorește să predea treptat puterea, iar de negocierile cu UE să se ocupe un alt premier.

Acum, practic, s-a creat un precedent foarte periculos pentru viitorul Uniunii Europene. Deja sunt partide în Franța și Olanda care solicită organizarea de referendumuri similare în țările lor. Trebuie să știți, totuși, că acest referendum nu va produce efecte imediate. Referendumul are rol consultativ și trebuie ratificat de Parlamentul britanic. Probabil că Parlamentul va respecta dorința cetățenilor, dar chiar și așa, procedura de ieșire din UE este destul de complicată și poate dura până la doi ani. În această perioadă, oficialii de la Londra vor negocia ieșirea țării lor din UE. Pe toată perioada negocierilor și până la părăsirea efectivă a Uniunii Europene, Marea Britanie rămâne sub incidența tratatelor comunitare, dar nu va mai avea drept decizional.

6651 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1913 vizualizari
29 iun. 2022 21:08

Festivalul de Jazz-Rock de la Câmpina a ajuns la cea de-a X-a ediție

În perioada 5-7 august 2022, în incinta ștrandului de la Casa Tineretului, va avea loc ediția a X-a a Festivalului de Jazz-Rock, organizat de Asociația Culturală Euro Jazz Rock și Primăria municipiului Câmpina, prin proiectul ”CâmpinArtelor”, adică fără niciun leu de la bugetul local.

2523 vizualizari
26 iun. 2022 12:31

Atmosferă superbă la concertul susținut de KEMPES în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Ovidiu Ioncu (KEMPES), una dintre cele mai bune voci ale rock-ului românesc, a deschis seria concertelor pe care Casa de Cultură “Geo Bogza” le organizează în această vară în aer liber, în centrul municipiului Câmpina. Iar KEMPES a creat o atmosferă extraordinară, alături de cei doi membri ai formației sale – Mihai Neniță la vioară și Alberto Bolocan la chitară.

Alte stiri recente

197 vizualizari
02 iul. 2022 20:08

Tineri voluntari din Corpul European de Solidaritate au poposit la Câmpina

2022 este Anul European al Tineretului și în cadrul unui stagiu de voluntariat prin Corpul European de Solidaritate, zece voluntari internaționali GEYC, din mai multe țări, împreună cu elevi de la liceele câmpinene au poposit vineri, 1 iulie, și la sediul Primăriei municipiului Câmpina, unde s-au întâlnit cu primarul Alin Moldoveanu.

1118 vizualizari
02 iul. 2022 14:36

Poliția Prahova scoate la concurs mai multe posturi din sursă externă, inclusiv ofițeri și ajutor de șef de post

64 de posturi sunt scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, cu recrutare prin încadrare directă din sursă externă: patru sunt pentru ofițer, iar 60 sunt pentru agenți de poliție – dintre care 15 pentru ajutor de șef de post din specialitatea ordine publică, în mediul rural.