15 focare de pestă porcină africană, confirmate în Prahova. Porcii domestici din patru sate, sacrificați pentru evitarea răspândirii virusului

Social (Categoria articolului)

Virusul pestei porcine s-a extins în mai multe localități din județul Prahova după depistarea, pe 10 iulie 2019, a primului focar de boală în gospodăria unui locuitor din satul Poienarii Rali din comuna Poienarii Burchii. Pe 11 iulie au fost confirmate alte cinci focare - patru la porci domestici în Poienarii Burchii și Târgșorul Vechi și unul la porc mistreț depistat la Fondul de Vânătoare aparținând AVSP Codrii Vlăsiei. Între timp au apărut noi cazuri, astfel că, din 10 iulie și până în prezent, au fost confirmate în total 15 focare de boală.

Potrivit Prefecturii Prahova, ultimele cinci focare au fost confirmate marți, 16 iulie, în localitățile: comuna Târgșorul Vechi - sat Târgșorul Vechi, comuna Poienarii Burchii - sat Poienarii Vechi, comuna Gorgota - sat Fânari, comuna Poienarii Burchii - sat Poienarii Rali, comuna Brazi - sat Brazii de Jos. Au fost uciși 18 porci din gospodăriile respective, animalele fiind îngropate într-o groapă avizată de o comisie specială, constituită la nivel județean.
Tot marți a avut loc și ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (președintele CLCB fiind prefectul Mădălina Lupea), în cadrul căreia au fost aprobate evaluarea și uciderea preventivă a porcilor din gospodării în satele Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Podu Văleni și Cărbunari din comuna Poienarii Burchii. Conform recensământului efectuat de autoritățile locale, sunt în total 138 de porci în 60 de gospodării. Marți după-amiază, au fost uciși preventiv 62 porci, iar acțiunea a continuat și miercuri. "În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii animalelor a devenit absolut necesară", precizează Prefectura Prahova.
Astăzi, 17 iulie, 
în județ au apărut alte două suspiciuni de pestă porcină - la un porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Puchenii Mari - sat Puchenii Moșneni și la un porc mistreț vânat în Fondul de Vânătoare 15 Mănești, aparținând AJVPS Prahova. Analizele efectuate de DSVSA Prahova au ieșit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la IDSA București. Virusul pestei porcine africane este foarte rezistent. Nu afectează omul, ci doar porcii domestici și mistreți, provocând moartea animalelor infestate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă tuturor primăriilor să informeze cetățenii cu privire la respectarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului:
- nu trebuie folosite în hrana porcilor lucernă, porumb și alte vegetale pentru furajare direct de pe câmp, existând riscul ca aceste culturi să fi venit în contact cu porci mistreți bolnavi;
- dacă se descoperă cadavre de porci mistreți, să fie anunțat imediat medicul veterinar din localitate;
- utilajele agricole să fie dezinfectate de către proprietar/utilizator;
- creșterea porcilor în gospodării să se facă în spații îngrădite, fără posibilitatea ca animalele să vină în contact cu porci străini, fie ei domestici sau mistreți;
- locuitorii să nu sacrifice animalele bolnave sau suspecte de boală;
- este interzisă cumpărarea de porci vii neidentificați prin crotaliere și fără certificate sanitar-veterinare de la comercianți ambulanți.

3350 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ruxi Fulea 18.07.2019 12:55 e foarte greu de gestionat o situatie ca asta, speram sa nu fie din nou doar apa de ploaie si animalele sa fie sacrificate degeaba si oamenii lasati fara sursele de venit.

Social

1233 vizualizari
03 aug. 2020 07:24

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2146 vizualizari
02 aug. 2020 08:29

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 2 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

2055 vizualizari
02 aug. 2020 20:21

Ioan Adrian Pițigoi este candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar al municipiului Câmpina

3 comentarii

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat pe Ioan Adrian Pițigoi să intre în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Câmpina, la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Ioan Adrian Pițigoi are 42 de ani, timp de două mandate a fost consilier local, iar din 2016 până în prezent este viceprimarul municipiului Câmpina. Din punct de vedere politic, este președintele Organizației PMP Câmpina, dar și secretar executiv la nivel național al aceleiași formațiuni politice.

2548 vizualizari
02 aug. 2020 19:55

Cum explică reprezentanții Ocolului Silvic imaginile dezolante de la Podul cu Tei, din Câmpina

Podul cu Tei, de la marginea municipiului Câmpina, spre Șotrile, a fost una dintre zonele de agrement cele mai frumoase din jurul localității. Mai ales în perioada de înflorire a teiului, mulți, foarte mulți câmpineni, dar și oameni din alte localități veneau aici pentru aerul extrem de curat și pentru a savura parfumul plăcut al florilor de tei. Această zonă făcea parte, cândva, din parcul Castelului Voila, construit de prințul Dimitrie Barbu Știrbei, iar aici, la Podul cu Tei, se organizau petreceri populare la diferite sărbători.