15 focare de pestă porcină africană, confirmate în Prahova. Porcii domestici din patru sate, sacrificați pentru evitarea răspândirii virusului

Social (Categoria articolului)

Virusul pestei porcine s-a extins în mai multe localități din județul Prahova după depistarea, pe 10 iulie 2019, a primului focar de boală în gospodăria unui locuitor din satul Poienarii Rali din comuna Poienarii Burchii. Pe 11 iulie au fost confirmate alte cinci focare - patru la porci domestici în Poienarii Burchii și Târgșorul Vechi și unul la porc mistreț depistat la Fondul de Vânătoare aparținând AVSP Codrii Vlăsiei. Între timp au apărut noi cazuri, astfel că, din 10 iulie și până în prezent, au fost confirmate în total 15 focare de boală.

Potrivit Prefecturii Prahova, ultimele cinci focare au fost confirmate marți, 16 iulie, în localitățile: comuna Târgșorul Vechi - sat Târgșorul Vechi, comuna Poienarii Burchii - sat Poienarii Vechi, comuna Gorgota - sat Fânari, comuna Poienarii Burchii - sat Poienarii Rali, comuna Brazi - sat Brazii de Jos. Au fost uciși 18 porci din gospodăriile respective, animalele fiind îngropate într-o groapă avizată de o comisie specială, constituită la nivel județean.
Tot marți a avut loc și ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (președintele CLCB fiind prefectul Mădălina Lupea), în cadrul căreia au fost aprobate evaluarea și uciderea preventivă a porcilor din gospodării în satele Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Podu Văleni și Cărbunari din comuna Poienarii Burchii. Conform recensământului efectuat de autoritățile locale, sunt în total 138 de porci în 60 de gospodării. Marți după-amiază, au fost uciși preventiv 62 porci, iar acțiunea a continuat și miercuri. "În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii animalelor a devenit absolut necesară", precizează Prefectura Prahova.
Astăzi, 17 iulie, 
în județ au apărut alte două suspiciuni de pestă porcină - la un porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Puchenii Mari - sat Puchenii Moșneni și la un porc mistreț vânat în Fondul de Vânătoare 15 Mănești, aparținând AJVPS Prahova. Analizele efectuate de DSVSA Prahova au ieșit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la IDSA București. Virusul pestei porcine africane este foarte rezistent. Nu afectează omul, ci doar porcii domestici și mistreți, provocând moartea animalelor infestate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă tuturor primăriilor să informeze cetățenii cu privire la respectarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului:
- nu trebuie folosite în hrana porcilor lucernă, porumb și alte vegetale pentru furajare direct de pe câmp, existând riscul ca aceste culturi să fi venit în contact cu porci mistreți bolnavi;
- dacă se descoperă cadavre de porci mistreți, să fie anunțat imediat medicul veterinar din localitate;
- utilajele agricole să fie dezinfectate de către proprietar/utilizator;
- creșterea porcilor în gospodării să se facă în spații îngrădite, fără posibilitatea ca animalele să vină în contact cu porci străini, fie ei domestici sau mistreți;
- locuitorii să nu sacrifice animalele bolnave sau suspecte de boală;
- este interzisă cumpărarea de porci vii neidentificați prin crotaliere și fără certificate sanitar-veterinare de la comercianți ambulanți.

2822 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ruxi Fulea 18.07.2019 12:55 e foarte greu de gestionat o situatie ca asta, speram sa nu fie din nou doar apa de ploaie si animalele sa fie sacrificate degeaba si oamenii lasati fara sursele de venit.

Social

6691 vizualizari
07 dec. 2019 12:35

Trei mașini implicate într-un nou accident produs pe DN1, la intersecția cu drumul spre Florești

Pe drumul național 1, la intersecția cu drumul județean 720 care merge spre Florești, s-a produs sâmbătă, în jurul orei 11.30, un nou accident rutier grav, în care au fost implicate trei autoturisme cu șase ocupanți în total. Două persoane au fost rănite și transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești. Este vorba despre o femeie de 51 de ani și un bărbat de 62 de ani.

7740 vizualizari
06 dec. 2019 21:35

Accident în Câmpina, la intersecția străzilor Maramureș și Ana Ipătescu. Una dintre mașinile implicate s-a răsturnat

Un nou accident rutier s-a produs vineri seară în municipiul Câmpina, la intersecția Străzii Maramureș cu Strada Ana Ipătescu, o intersecție unde au loc frecvent astfel de evenimente rutiere, pe fondul neacordării de prioritate.

Alte stiri recente

3364 vizualizari
06 dec. 2019 20:31

Virgil Guran a fost numit consilier de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Orban

Moș Nicolae a fost extrem de darnic cu fostul președinte al PNL Câmpina, Virgil Guran, în prezent președintele Organizației Județene Dâmbovița a PNL. I-a adus funcția de consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial 982/5 decembrie 2019.

2812 vizualizari
05 dec. 2019 21:40

Julia Jianu și formația Talisman cântă la Câmpina, în noaptea de Revelion

Spectacolul de Revelion, de la Câmpina, va începe la ora 21.30 cu un mixaj muzical realizat de un DJ. La ora 22.15, pe scenă va urca Julia Jianu, fostă componentă a trupelor Exotic și Sexxy, care de mai mulți ani a ales o carieră solo. Apoi, de la ora 23.00, vor cânta Alin Oprea și formația Talisman, iar la miezul nopții, vom păși în 2020 în jocuri de lumini și lasere.