15 focare de pestă porcină africană, confirmate în Prahova. Porcii domestici din patru sate, sacrificați pentru evitarea răspândirii virusului

Social (Categoria articolului)

Virusul pestei porcine s-a extins în mai multe localități din județul Prahova după depistarea, pe 10 iulie 2019, a primului focar de boală în gospodăria unui locuitor din satul Poienarii Rali din comuna Poienarii Burchii. Pe 11 iulie au fost confirmate alte cinci focare - patru la porci domestici în Poienarii Burchii și Târgșorul Vechi și unul la porc mistreț depistat la Fondul de Vânătoare aparținând AVSP Codrii Vlăsiei. Între timp au apărut noi cazuri, astfel că, din 10 iulie și până în prezent, au fost confirmate în total 15 focare de boală.

Potrivit Prefecturii Prahova, ultimele cinci focare au fost confirmate marți, 16 iulie, în localitățile: comuna Târgșorul Vechi - sat Târgșorul Vechi, comuna Poienarii Burchii - sat Poienarii Vechi, comuna Gorgota - sat Fânari, comuna Poienarii Burchii - sat Poienarii Rali, comuna Brazi - sat Brazii de Jos. Au fost uciși 18 porci din gospodăriile respective, animalele fiind îngropate într-o groapă avizată de o comisie specială, constituită la nivel județean.
Tot marți a avut loc și ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (președintele CLCB fiind prefectul Mădălina Lupea), în cadrul căreia au fost aprobate evaluarea și uciderea preventivă a porcilor din gospodării în satele Poienarii Rali, Poienarii Vechi, Podu Văleni și Cărbunari din comuna Poienarii Burchii. Conform recensământului efectuat de autoritățile locale, sunt în total 138 de porci în 60 de gospodării. Marți după-amiază, au fost uciși preventiv 62 porci, iar acțiunea a continuat și miercuri. "În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii animalelor a devenit absolut necesară", precizează Prefectura Prahova.
Astăzi, 17 iulie, 
în județ au apărut alte două suspiciuni de pestă porcină - la un porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Puchenii Mari - sat Puchenii Moșneni și la un porc mistreț vânat în Fondul de Vânătoare 15 Mănești, aparținând AJVPS Prahova. Analizele efectuate de DSVSA Prahova au ieșit pozitive, ele fiind trimise pentru confirmare la IDSA București. Virusul pestei porcine africane este foarte rezistent. Nu afectează omul, ci doar porcii domestici și mistreți, provocând moartea animalelor infestate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă tuturor primăriilor să informeze cetățenii cu privire la respectarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului:
- nu trebuie folosite în hrana porcilor lucernă, porumb și alte vegetale pentru furajare direct de pe câmp, existând riscul ca aceste culturi să fi venit în contact cu porci mistreți bolnavi;
- dacă se descoperă cadavre de porci mistreți, să fie anunțat imediat medicul veterinar din localitate;
- utilajele agricole să fie dezinfectate de către proprietar/utilizator;
- creșterea porcilor în gospodării să se facă în spații îngrădite, fără posibilitatea ca animalele să vină în contact cu porci străini, fie ei domestici sau mistreți;
- locuitorii să nu sacrifice animalele bolnave sau suspecte de boală;
- este interzisă cumpărarea de porci vii neidentificați prin crotaliere și fără certificate sanitar-veterinare de la comercianți ambulanți.

2334 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ruxi Fulea 18.07.2019 12:55 e foarte greu de gestionat o situatie ca asta, speram sa nu fie din nou doar apa de ploaie si animalele sa fie sacrificate degeaba si oamenii lasati fara sursele de venit.

Social

1660 vizualizari
18 aug. 2019 20:23

Emoțiile absolvirii pentru promoția 2016-2019 a Școlii Postliceale "Louis Pasteur" din Câmpina

În 2016, aproximativ 60 de tineri porneau pe un drum nou. Unii abia terminaseră liceul, alții aveau diverse meserii și au dorit să se reprofileze, alții voiau, pur și simplu, să-și încerce forțele, să se convingă dacă sunt sau nu pregătiți pentru o astfel de provocare. Cu toții au devenit colegi la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina și pentru toți au urmat trei ani grei, cu multe încercări, cu momente delicate, dar trei ani frumoși, în familia AMUS. Astăzi, acei tineri au absolvit școala, mai au de susținut examenul final și apoi vor primi diplomele de asistenți medicali generaliști.

2513 vizualizari
18 aug. 2019 10:44

Codul Rutier a fost modificat. Amendă și permis suspendat pentru șoferii care fac "live la volan"

1 comentarii

Guvernul a aprobat, la începutul săptămânii, Ordonanța de Urgență 11/2019 care modifică și completează Codul Rutier. Actul normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial. Potrivit OUG 11, se va interzice ținerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Alte stiri recente

232 vizualizari
20 aug. 2019 12:47

Peste 2 milioane de euro, valoarea echipamentelor medicale achiziționate în 2019 de Spitalul Municipal Câmpina

Din punct de vedere al investițiilor în dotarea cu aparatură medicală, 2019 este un an foarte bun pentru Spitalul Municipal Câmpina. Potrivit managerului Călin Tiu, până acum, din veniturile proprii ale spitalului, au fost achiziționate echipamente medicale extrem de necesare, la toate secțiile, în valoare de aproximativ 1 milion euro. De asemenea, este în curs de derulare achiziția altor echipamente printr-un program al Ministerului Sănătății, cu cofinanțare de 10% de la bugetul local.

312 vizualizari
20 aug. 2019 09:38

Parcul de la Soldat (rămas fără Soldat) încă nu e gata pentru efectuarea recepției tehnice

482 de zile au trecut de când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea Parcului de la Soldat, rămas între timp și fără... Soldat. Lucrarea ar fi trebuit să fie finalizată în termen de 120 de zile și probabil că va rămâne un exemplu negativ de referință pentru investițiile din Câmpina. Luni, 19 august, în Parcul de la Soldat nu era nici picior de muncitor, asta în condițiile în care mai sunt unele lucruri de făcut, iar recepția lucrării evident că nu a fost realizată.