Istoria se învață din copilărie, mai întâi pe înțelesul celor mici, prin cântec, prin desen, prin dans, prin jocuri care le le capteze atenția, interesul. Așa se poate sărbători inclusiv Ziua Unirii Principatelor Române, așa cum s-a întâmplat la clasele pregătitoare de la Școala Gimnazială “Ion Câmpineanu” din municipiul Câmpina.
Împreună cu doamnele învățătoare (profesori învățământ primar Delia Moldoveanu și Mihaela Oprea), cei mici au învățat ce este portul popular, au aflat cu câtă mândrie îl purtau strămoșii, ce înseamnă o horă și, mai ales, ce înseamnă pentru poporul român Hora Unirii, dansată pentru prima dată la Iași, în 1859.
La 24 Ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Copiii vor afla mai târziu cine a scris versurile (Vasile Alecsandri) și cine a compus muzica (Alexandru Flechtenmacher), rezultând “Hora Unirii”, un adevărat imn național, cântat și dansat în fiecare an la 24 Ianuarie. Deocamdată, copiii au dansat prima lor Horă a Unirii și au aflat lucruri noi despre neam și țară, chiar și prin joacă.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.