CONTACT

Rochia desenată și... visată de Iulia Hasdeu a fost realizată și expusă la Castelul de la Câmpina

- Eveniment -

Rochia desenată și... visată de Iulia Hasdeu a fost realizată și expusă la Castelul de la Câmpina

Iulia Hasdeu, geniala fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, nu a fost niciodată la Câmpina. Totuși, numele ei este strâns legat de acest municipiu pentru că aici, la Câmpina, tată Iuliei a decis să construiască un castel unic în lume, un templu în memoria unicei fiice dispărută prematur, cu o lună și jumătate înainte să împlinească 19 ani. Un copil genial, cu un destin tragic, iar din acest destin s-a născut Castelul Iuliei Hasdeu, despre care se spun multe, dar cu siguranță sunt și mai multe de spus.

Castelul Iuliei este, însă, un simbol al culturii câmpinene și al Câmpinei, în general. Un loc liniștit, cald, frumos, poate misterios, dar în niciun caz tenebros. Un loc construit din dragostea fără margini a unui părinte pentru copilul său plecat mult prea devreme.
La 14 noiembrie se împlinesc 154 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, iar aici, la Câmpina, la Castelul care-i poartă numele, în aceste zile au loc multe evenimente prin care i se aduce un omagiu genialei fete a lui Hasdeu, prima româncă admisă la Universitatea Sorbona din Paris și asta când avea doar 16 ani. Din multitudinea de evenimente frumoase desfășurate la Castel, am ales unul cu adevărat special – realizarea și expunerea unei rochii creată în anul de grație 2023 după schițele vechi, autentice, ale Iuliei Hasdeu. Practic, o rochie desenată de Iulia când avea aproape 17 ani și realizată în zilele noastre, în colaborare cu echipa Lace Magazin, condusă de Loredana Marin.
“Pentru mine personal este foarte emoționant pentru că o parte din Iulia, din ce a vrut ea să devină în viitorul ei, se află acum la Castelul ridicat pentru ea. Povestea a început cam așa. În vara acestui an, noi am demarat campania online #mesajpentruIulia prin care toți cei care se gândeau la un dar pentru cele două Iulii să poată face acest lucru. Am primit un telefon prin care cineva mi-a spus că vom avea o surpriză, iar la finalul manifestărilor de la Sărbătoarea celor 2 Iulii, o domnișoară a apărut îmbrăcată în această rochie. Este rochia pe care Iulia Hasdeu a desenat-o și și-a imaginat că în viitorul ei o va purta chiar ca regină a României, ea fiind îndrăgostită, la un moment dat, de prințul Ferdinand. Era o romantică și visa... Simt că Iulia Hasdeu se întoarce, și prin lucrurile create de ea, în acest spațiu”, a spus Aura Dobre, directorul Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu”.
“Totul a pornit de la colegul meu George Grigorescu, care este un mare pasionat de Hasdeu și care a descoperit în arhive o schiță a Iuliei Hasdeu cu rochia pe care visa să o poarte. Atunci m-am gândit imediat la Alexandra Catrangiu, un designer foarte talentat, și am fost sigură că ea poate realiza efectiv această rochie. Niciodată nu e prea târziu ca un vis să devină realitate! Este mesajul nostru către Iulia, că visul ei a fost împlinit!”, a afirmat Lorena Marin, fondatorul revistei Lace Magazin, singura revistă de lifestyle din județul Prahova.
Povestea a fost continuată de George Grigorescu și Alexandra Catrangiu și vă invităm să-i urmăriți în materialul video. Este o poveste frumoasă despre o rochie unică și o mână de oameni sufletiști care i-au dăruit Iuliei Hasdeu rochia pe care a visat-o.


12 Nov 2023 12:08 4719 vizualizari


Comentarii






4313 vizualizari 01 May 2024 15:12 Din 11 mai, în Gara Câmpina se deschide o expoziție cu machete de trenuri

Din 11 mai, în Gara Câmpina se deschide o expoziție cu machete de trenuri

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 11.00, într-un spațiu amenajat în clădirea Gării Câmpina, cu acces de pe peronul liniei 1, va avea loc deschiderea unei inedite expoziții de machete de trenuri, dar și diverse amenajări feroviare.

citeste mai mult
1361 vizualizari 20 Apr 2024 22:28 Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

citeste mai mult
1377 vizualizari 31 Mar 2024 08:58 La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2166 vizualizari 25 Mar 2024 21:51 De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV