Rochia desenată și... visată de Iulia Hasdeu a fost realizată și expusă la Castelul de la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Iulia Hasdeu, geniala fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, nu a fost niciodată la Câmpina. Totuși, numele ei este strâns legat de acest municipiu pentru că aici, la Câmpina, tată Iuliei a decis să construiască un castel unic în lume, un templu în memoria unicei fiice dispărută prematur, cu o lună și jumătate înainte să împlinească 19 ani. Un copil genial, cu un destin tragic, iar din acest destin s-a născut Castelul Iuliei Hasdeu, despre care se spun multe, dar cu siguranță sunt și mai multe de spus.

Castelul Iuliei este, însă, un simbol al culturii câmpinene și al Câmpinei, în general. Un loc liniștit, cald, frumos, poate misterios, dar în niciun caz tenebros. Un loc construit din dragostea fără margini a unui părinte pentru copilul său plecat mult prea devreme.
La 14 noiembrie se împlinesc 154 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, iar aici, la Câmpina, la Castelul care-i poartă numele, în aceste zile au loc multe evenimente prin care i se aduce un omagiu genialei fete a lui Hasdeu, prima româncă admisă la Universitatea Sorbona din Paris și asta când avea doar 16 ani. Din multitudinea de evenimente frumoase desfășurate la Castel, am ales unul cu adevărat special – realizarea și expunerea unei rochii creată în anul de grație 2023 după schițele vechi, autentice, ale Iuliei Hasdeu. Practic, o rochie desenată de Iulia când avea aproape 17 ani și realizată în zilele noastre, în colaborare cu echipa Lace Magazin, condusă de Loredana Marin.
“Pentru mine personal este foarte emoționant pentru că o parte din Iulia, din ce a vrut ea să devină în viitorul ei, se află acum la Castelul ridicat pentru ea. Povestea a început cam așa. În vara acestui an, noi am demarat campania online #mesajpentruIulia prin care toți cei care se gândeau la un dar pentru cele două Iulii să poată face acest lucru. Am primit un telefon prin care cineva mi-a spus că vom avea o surpriză, iar la finalul manifestărilor de la Sărbătoarea celor 2 Iulii, o domnișoară a apărut îmbrăcată în această rochie. Este rochia pe care Iulia Hasdeu a desenat-o și și-a imaginat că în viitorul ei o va purta chiar ca regină a României, ea fiind îndrăgostită, la un moment dat, de prințul Ferdinand. Era o romantică și visa... Simt că Iulia Hasdeu se întoarce, și prin lucrurile create de ea, în acest spațiu”, a spus Aura Dobre, directorul Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu”.
“Totul a pornit de la colegul meu George Grigorescu, care este un mare pasionat de Hasdeu și care a descoperit în arhive o schiță a Iuliei Hasdeu cu rochia pe care visa să o poarte. Atunci m-am gândit imediat la Alexandra Catrangiu, un designer foarte talentat, și am fost sigură că ea poate realiza efectiv această rochie. Niciodată nu e prea târziu ca un vis să devină realitate! Este mesajul nostru către Iulia, că visul ei a fost împlinit!”, a afirmat Lorena Marin, fondatorul revistei Lace Magazin, singura revistă de lifestyle din județul Prahova.
Povestea a fost continuată de George Grigorescu și Alexandra Catrangiu și vă invităm să-i urmăriți în materialul video. Este o poveste frumoasă despre o rochie unică și o mână de oameni sufletiști care i-au dăruit Iuliei Hasdeu rochia pe care a visat-o.

4131 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3273 vizualizari
27 nov. 2023 18:03

La Câmpina, Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită la Câmpina printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc începând cu ora 13.30, în Parcul Trandafirilor, la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire a României.

3500 vizualizari
26 nov. 2023 17:45

Târg de Crăciun la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina

3 comentarii

Dezamăgirea de a nu avea nici anul acesta un târg de Crăciun la Câmpina, organizat de municipalitate pentru bucuria celor mici și celor mari, este estompată, iată, de inițiativa conducerii Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" de a organiza un astfel de târg chiar în grădina Castelului, în primele trei week-end-uri din luna decembrie. Este primul târg de Crăciun de la Castelul Hasdeu și va reuni artizani din zona Câmpinei și din alte localități din județul Prahova.

Alte stiri recente

239 vizualizari
30 nov. 2023 07:44

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”

La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu. 

1131 vizualizari
29 nov. 2023 21:28

Primim de la cititori. Dezastru ecologic pe albia râului Doftana - tone de griblură, pietriș și asfalt de-a valma

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o serie de imagini cu ceea ce cititorul nostru numește ”dezastrul ecologic de pe albia râului Doftana”.