CONTACT

Proiectul de OUG privind comasarea alegerilor, în consultare publică. Primarii și președinții CJ își pot schimba partidul din aprilie până în septembrie

- Actualitate -

Proiectul de OUG privind comasarea alegerilor, în consultare publică. Primarii și președinții CJ își pot schimba partidul din aprilie până în septembrie

Guvernu a publicat, în consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare și alegerilor locale stabilite la data de 9 iunie 2024. Față de legislația în vigoare, acest proiect vine cu o serie de derogări interesante, iar cele mai importante prevederi vi le prezentăm în continuare. Proiectul integral poate fi consultat AICI.

Conform proiectului de ordonanță de urgență:
- Alegerile europarlamentare și alegerile locale se vor desfășura la duminică, 9 iunie 2024, între orele 7.00-22.00 (deci cu o oră mai mult decât la scrutinurile anterioare).
- Va exista un singur Birou Electoral Central pentru ambele tipuri de alegeri, format din 21 de membri.
- Biroul electoral de circumscripție județeană va fi format din 15 membri, birourile electorale din municipii și orașe – din 11 membri, iar birourile electorale din comune – din 9 membri. Este vorba despre președintele biroului, locțiitorul și reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale sau organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. Un candidat, soțul/soția, rudele până la gradul al III-lea nu pot face parte din birourile electorale de circumscripție.
- O persoană poate candida în același timp pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de primar, președinte CJ, consilier local sau consilier județean.
- Alegătorii vor vota cu aceleași ștampile pe toate buletinele de vot de la alegerile din 9 iunie, dar vor exista liste electorale distincte pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale.

- Alegătorii se prezintă la urne cu un act de identitate emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.
- Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului, îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul (față de 6 luni cât se prevede în legislația în vigoare).
- Primarii și președinții CJ pot trece de la un partid la altul, fără să-și piardă mandatul, într-o perioadă care se calculează astfel: cu mai puțin de 60 de zile înainte de data alegerilor și până la data intrării în exercițiu a mandatului obținut la alegerile din 9 iunie, adică 27 septembrie. Cu alte cuvinte, primarii și președinții CJ pot schimba partidul din 9 aprilie și până la 27 septembrie 2024, fără să-și piardă mandatul. În cazul consilierilor locali și județeni nu există o derogare de la legislație în vigoare, ei își pierd mandatul odată cu pierderea calității de membru al partidului pe lista căruia au fost aleși.
- Primarii, președinții CJ, consilierii locali și județeni, aleși în urma scrutinului din 9 iunie, își preiau mandatele la 27 septembrie 2024 (data alegerilor locale din 2020), pentru a nu se reduce mandatul actualilor aleși locali.


01 Mar 2024 07:51 1384 vizualizari


Comentarii






3195 vizualizari 03 May 2024 21:11 Primim de la cititori. Gata-gata să nu încapă nici pe două locuri de parcare!

Primim de la cititori. Gata-gata să nu încapă nici pe două locuri de parcare!

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea centrului comercial Kaufland din Câmpina.

citeste mai mult
3344 vizualizari 03 May 2024 17:09 Terenul de pe Strada Sondei, unde a existat o... sondă, ar putea deveni parcare

Terenul de pe Strada Sondei, unde a existat o... sondă, ar putea deveni parcare

La ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul lunii aprilie, consilierul Cosmin Raț a venit cu o propunere care poate aduce 20-25 locuri de parcare pe Strada Sondei.

citeste mai mult
4379 vizualizari 03 May 2024 16:46 Accident cu urmări spectaculoase la Câmpina. O mașină a retezat un stâlp de beton

Accident cu urmări spectaculoase la Câmpina. O mașină a retezat un stâlp de beton

Noaptea trecută, pe Bulevardul Carol I, chiar pe linia dreaptă din cartierul Câmpinița, a avut loc un accident de circulație soldat - din fericire - doar cu pagube materiale.

citeste mai mult
3720 vizualizari 02 May 2024 22:11 Georgeta Popescu este noul consilier personal al primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu

Georgeta Popescu este noul consilier personal al primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu

De la 1 mai, Cătălin Paraschiv a devenit manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina, în urma câștigării unui concurs, astfel că postul de consilier personal al primarului Alin Moldoveanu, ocupat de acesta până la finalul lunii aprilie, a rămas vacant.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV