Proiectul de OUG privind comasarea alegerilor, în consultare publică. Primarii și președinții CJ își pot schimba partidul din aprilie până în septembrie

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernu a publicat, în consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare și alegerilor locale stabilite la data de 9 iunie 2024. Față de legislația în vigoare, acest proiect vine cu o serie de derogări interesante, iar cele mai importante prevederi vi le prezentăm în continuare. Proiectul integral poate fi consultat AICI.

Conform proiectului de ordonanță de urgență:
- Alegerile europarlamentare și alegerile locale se vor desfășura la duminică, 9 iunie 2024, între orele 7.00-22.00 (deci cu o oră mai mult decât la scrutinurile anterioare).
- Va exista un singur Birou Electoral Central pentru ambele tipuri de alegeri, format din 21 de membri.
- Biroul electoral de circumscripție județeană va fi format din 15 membri, birourile electorale din municipii și orașe – din 11 membri, iar birourile electorale din comune – din 9 membri. Este vorba despre președintele biroului, locțiitorul și reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale sau organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. Un candidat, soțul/soția, rudele până la gradul al III-lea nu pot face parte din birourile electorale de circumscripție.
- O persoană poate candida în același timp pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de primar, președinte CJ, consilier local sau consilier județean.
- Alegătorii vor vota cu aceleași ștampile pe toate buletinele de vot de la alegerile din 9 iunie, dar vor exista liste electorale distincte pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale.

- Alegătorii se prezintă la urne cu un act de identitate emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.
- Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului, îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul (față de 6 luni cât se prevede în legislația în vigoare).
- Primarii și președinții CJ pot trece de la un partid la altul, fără să-și piardă mandatul, într-o perioadă care se calculează astfel: cu mai puțin de 60 de zile înainte de data alegerilor și până la data intrării în exercițiu a mandatului obținut la alegerile din 9 iunie, adică 27 septembrie. Cu alte cuvinte, primarii și președinții CJ pot schimba partidul din 9 aprilie și până la 27 septembrie 2024, fără să-și piardă mandatul. În cazul consilierilor locali și județeni nu există o derogare de la legislație în vigoare, ei își pierd mandatul odată cu pierderea calității de membru al partidului pe lista căruia au fost aleși.
- Primarii, președinții CJ, consilierii locali și județeni, aleși în urma scrutinului din 9 iunie, își preiau mandatele la 27 septembrie 2024 (data alegerilor locale din 2020), pentru a nu se reduce mandatul actualilor aleși locali.

1354 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

3607 vizualizari
12 apr. 2024 20:57

Factura la gunoi se modifică din nou! Doar 17,26 lei din factură sunt pentru operator, restul sunt... taxe

5 comentarii

Din aprilie se modifică din nou factura la gunoi în Câmpina și localitățile limitrofe. Detalii despre această nouă modificare ne-a oferit patronul operatorului de salubritate, Florin Constantinescu.

1365 vizualizari
12 apr. 2024 15:14

Sancțiuni de peste 40.000 lei au fost aplicate de polițiștii prahoveni într-o singură zi, inclusiv la Câmpina

Polițiștii prahoveni au desfășurat activități cu caracter preventiv în mai multe localități ale județului, inclusiv la Câmpina, iar în cursul unei singure zile, 11 aprilie 2024, valoarea acestora a fost de peste 40.000 lei.

Alte stiri recente

27 vizualizari
14 apr. 2024 15:54

Baschet feminin, sub 15 ani. CS Câmpina - CSS Târgoviște 59-24

În a doua zi a turneului regional găzduit de sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P Hasdeu” Câmpina, echipa feminină sub 15 ani a CS Câmpina a învins clar formația CSS Târgoviște, cu scorul de 59-24.

60 vizualizari
14 apr. 2024 13:45

Liga A Prahova. Progresul Drăgănești - CS Câmpina 3-0

Vecine de clasament înaintea acestei etape, Progresul Drăgănești și CS Câmpina s-au angrenat într-un joc de uzură, destul de monoton și plictisitor, decis de greșeli.