La Spitalul Municipal Câmpina a avut loc vineri, 17 noiembrie, un eveniment menit să ducă la implementarea unui nou concept în maternitate - ”Ora Magică”, prilej cu care cadrele medicale din Secția de Neonatologie au putut învăța despre skin-to-skin în prima oră după naștere.
Evenimentul de la Câmpina a fost prefațat cu două zile mai devreme de conferința ”Magia maternității”, care a avut loc la București și la care au participat și medici din Câmpina. Apoi, vineri, la Câmpina, Kajsa Brimdyr și KarinCadwell, cercetători din Statele Unite ale Americii ai Healthy Children Project, împreună cu Sorana Mureșan, președinte fondator al Asociației ProMama, au vorbit despre implementarea acestui nou concept și în maternitatea din cadrul Spitalului Municipal Câmpina. La prezentarea conceptului a fost prezent și directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Călin Tiu, iar după partea teoretică, întreaga activitate s-a mutat în Compartimentul de Neonatologie al spitalului câmpinean.
Practic, conceptul ”Ora Magică” presupune ca în prima oră după naștere, nou-născutul să fie în contact permanent cu mama, ceea ce - s-a demonstrat prin cercetări - contribuie la întârirea acestei relații, dar, mai ales, la creșterea ratei de supraviețuire a nou-născutului și o evoluție ulterioară mult mai favorabilă.
”Sunt foarte fericită să ne aflăm la Câmpina, cea de-a cincea maternitate în care implementăm programul Ora Magică a nou-născutului. De data acaesta, au fost alături de noi specialiștii de la Institutul Healthy Children Project, din Statele Unite, cei mai cunoscuți și recunoscuți specialiști la nivel mondial pe procedura Ora Magică a nou-născutului. Acest program l-am adus în România împreună cu ei din anul 2012. De atunci am făcut educație prenatală, dar și educație și informare în rândul personalului medical și dorința noastră, a specialiștilor de la Asociația PoMama, este ca această procedură să devină una de rutină în întreaga țară”, ne-a declarat Sorana Mureșan, președinte fondator al Asociației ProMama și specialist în ”Ora Magică”.
La rândul său, dr. Cristina Popa, medic primar neonatolog și coordonator al Compartimentului de Neonatologie de la Spitalul Municipal Câmpina, a mai adăugat: ”Sunt recunoscătoare Asociației Promama și invitatelor din Statele Unite pentru că ne-au ales pe noi ca maternitate să implementăm Ora Magică, pentru o adaptare mai bună a nou-născutului la viața extrauterină și pentru a crește adresabilitatea populației feminine care își dorește să beneficieze de acest nou concept din prima oră de viață a bebelușului. S-a dovedit științific că toți nou-născuții care beneficiază de această Oră Magică au o rată de supraviețuire mai mare și o evoluție ulterioară mult mai favorabilă”.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.