Învățământul dual și înființarea unui centru de formare profesională la Câmpina, temele unei întâlniri care a avut loc la Liceul "Constantin Istrati"

Social (Categoria articolului)

O întâlnire extrem de interesantă și utilă a avut loc vineri, 5 aprilie 2019, la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina, între reprezentanți ai administrației locale, conducerea liceului și Ion Ionescu, inspector de specialitate discipline tehnice în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova. Discuțiile au avut ca teme principale învățământul dual și înființarea la Câmpina a unui centru de formare profesională.

Din partea administrației locale au participat doi reprezentanți ai Comisiei de Cultură, Învățământ și Sport din cadrul Consiliului Local - Florin Frățilă și Andrei Duran și doi reprezentanți ai Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului - Monica Clinciu și Adrian Pițigoi (viceprimarul municipiului fiind membru al acestei comisii). Din păcate, primarul Horia Tiseanu nu a putut onora invitația la această întâlnire. Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" a fost reprezentat de directorul Corina Gheorghe și directorul adjunct Claudia Popa. 
Aleșii locali au avut inițiativa acestei întâlniri plecând de la ideea de a le oferi tinerilor din zonă posibilitatea să învețe o meserie, dar și de la necesitatea de a revigora acest segment al învățământului profesional și de a găsi soluții pentru modernizarea și folosirea eficientă a spațiilor de la Căminul Petrol, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Trebuie să precizăm un lucru. Învățământul dual este acel tip de învățământ profesional care se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii. Asta, spre deosebire de învățământul profesional clasic, pe care elevii îl pot urma (doi sau trei ani) după ce termină clasa a VIII-a. Dar învățământul dual nu poate fi posibil fără agenți economici care să solicite înființarea unor astfel de clase, să-i sprijine financiar pe elevi plătindu-le o bursă lunară și să asigure formarea pratică a elevilor. În prezent, în județul Prahova sunt opt clase de învățământ dual, la diverse licee, iar din anul școlar 2019-2020 vor exista 12 atfel de clase, printre care și două la Câmpina - una la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" (în parteneriat cu societățile Delice International și Voipan) și una la Liceul Tehnologic Energetic (în parteneriat cu firma Michelin).

În cadrul discuțiilor s-a stabilit lansarea unei invitații către agenții economici din zonă pentru o întâlnire, probabil în luna mai, în care să li se prezinte în ce constă învățământul dual, ce poate oferi școala și ce ar trebui să ofere societățile partenere, iar dacă va exista interes și, mai ales, dacă vor exista solicitări din partea agenților economici, se vor putea demara formalitățile pentru obținerea autorizărilor necesare în vederea înființării unor noi clase de învățământ dual din anul școlar 2020-2021. În același timp, s-a discutat și despre posibilitatea înființării la Câmpina a unui centru de formare profesională, în cadrul căruia absolvenții de liceu să poată urma cursuri de calificare sau recalificare cu durata de 3-6 luni, în urma cărora să le crească șansele de a găsi un loc de muncă. În ambele situații este nevoie de implicarea administrației locale pentru a asigura baza materială și pentru a finanța demersul de obținere a acreditării specializărilor și calificărilor care vor fi cerute de piața muncii.

5847 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

216 vizualizari
04 apr. 2020 19:11

Foarte puține persoane vârstnice au apelat la ajutorul Primăriei Câmpina pentru cumpărăturile de strictă necesitate

Una dintre obligațiile impuse administrațiilor locale prin Ordonanță Militară a fost și cea de a se realiza o evidență a persoanelor de peste 65 de ani din fiecare localitate și de a identifica acele persoane, din această categorie de vârstă, care nu au pe nimeni care să le ajute. S-a stabilit o întreagă procedură, astfel încât persoanele respective să poată fi sprijinite de administrațiile locale în această perioadă dificilă.

2281 vizualizari
04 apr. 2020 16:50

Încă o asistentă medicală de la SanConfind, a patra, confirmată cu COVID-19

Încă o asistentă medicală de la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina este infectată cu COVID-19. Rezultatele testelor au venit astăzi, asistenta în cauză fiind unul dintre contacții direcți ai medicului neonatolog depistat pozitiv pe 31 martie 2020. Informația ne-a fost confirmată de asistenta șefă de la SanConfind, Gabriela Grozea. Este a patra asistentă medicală de la spitalul privat din Poiana Câmpina la care se confirmă infectarea cu noul coronavirus. 

 

Alte stiri recente

1083 vizualizari
04 apr. 2020 16:22

Prahova, sâmbătă, 4 aprilie: 3.806 persoane aflate în autoizolare (dintre care 153 la Câmpina) și 380 în carantină instituționalizată

La 4 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică 3.806 persoane aflate în autoizolare la domiciliu, dintre care 153 sunt în Câmpina. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 380 de persoane.

1672 vizualizari
04 apr. 2020 09:58

Programul de colectare a deșeurilor menajere din Câmpina și localitățile limitrofe în perioada Sărbătorilor Pascale

Operatorul de salubritate Floricon Salub SRL Câmpina a anunțat programul după care va acționa pentru ridicarea deșeurilor în perioada Sărbătorilor Pascale, la Câmpina și în localitățile limitrofe. Modificările intervin în ceea ce privește programul din 20 aprilie 2020, a doua zi de Paști, zi în care nu se lucrează.