Învățământul dual și înființarea unui centru de formare profesională la Câmpina, temele unei întâlniri care a avut loc la Liceul "Constantin Istrati"

Social (Categoria articolului)

O întâlnire extrem de interesantă și utilă a avut loc vineri, 5 aprilie 2019, la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina, între reprezentanți ai administrației locale, conducerea liceului și Ion Ionescu, inspector de specialitate discipline tehnice în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova. Discuțiile au avut ca teme principale învățământul dual și înființarea la Câmpina a unui centru de formare profesională.

Din partea administrației locale au participat doi reprezentanți ai Comisiei de Cultură, Învățământ și Sport din cadrul Consiliului Local - Florin Frățilă și Andrei Duran și doi reprezentanți ai Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului - Monica Clinciu și Adrian Pițigoi (viceprimarul municipiului fiind membru al acestei comisii). Din păcate, primarul Horia Tiseanu nu a putut onora invitația la această întâlnire. Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" a fost reprezentat de directorul Corina Gheorghe și directorul adjunct Claudia Popa. 
Aleșii locali au avut inițiativa acestei întâlniri plecând de la ideea de a le oferi tinerilor din zonă posibilitatea să învețe o meserie, dar și de la necesitatea de a revigora acest segment al învățământului profesional și de a găsi soluții pentru modernizarea și folosirea eficientă a spațiilor de la Căminul Petrol, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Trebuie să precizăm un lucru. Învățământul dual este acel tip de învățământ profesional care se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii. Asta, spre deosebire de învățământul profesional clasic, pe care elevii îl pot urma (doi sau trei ani) după ce termină clasa a VIII-a. Dar învățământul dual nu poate fi posibil fără agenți economici care să solicite înființarea unor astfel de clase, să-i sprijine financiar pe elevi plătindu-le o bursă lunară și să asigure formarea pratică a elevilor. În prezent, în județul Prahova sunt opt clase de învățământ dual, la diverse licee, iar din anul școlar 2019-2020 vor exista 12 atfel de clase, printre care și două la Câmpina - una la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" (în parteneriat cu societățile Delice International și Voipan) și una la Liceul Tehnologic Energetic (în parteneriat cu firma Michelin).

În cadrul discuțiilor s-a stabilit lansarea unei invitații către agenții economici din zonă pentru o întâlnire, probabil în luna mai, în care să li se prezinte în ce constă învățământul dual, ce poate oferi școala și ce ar trebui să ofere societățile partenere, iar dacă va exista interes și, mai ales, dacă vor exista solicitări din partea agenților economici, se vor putea demara formalitățile pentru obținerea autorizărilor necesare în vederea înființării unor noi clase de învățământ dual din anul școlar 2020-2021. În același timp, s-a discutat și despre posibilitatea înființării la Câmpina a unui centru de formare profesională, în cadrul căruia absolvenții de liceu să poată urma cursuri de calificare sau recalificare cu durata de 3-6 luni, în urma cărora să le crească șansele de a găsi un loc de muncă. În ambele situații este nevoie de implicarea administrației locale pentru a asigura baza materială și pentru a finanța demersul de obținere a acreditării specializărilor și calificărilor care vor fi cerute de piața muncii.

5622 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

8416 vizualizari
18 ian. 2020 18:08

Un tânăr de 20 de ani, din Poiana Câmpina, și-a pierdut viața strivit sub căruță

1 comentarii

Tragedia s-a petrecut sâmbătă după-amiază, în satul Bobolia din comuna Poiana Câmpina, mai exact în pădurea Pițigaia. Echipajele de intervenție au fost anunțate la numărul unic de urgență 112, că pe un drum forestier dintr-o pădure, un tânăr de 20 de ani ar fi fost victima unui accident, căruța pe care o conducea răsturnându-se peste el și strivindu-l.

8113 vizualizari
18 ian. 2020 07:42

Accident grav pe DN1, la Sinaia. Trei persoane au fost rănite

2 comentarii

Un grav accident rutier s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă pe DN1, la km 121+700m, pe raza orașului Sinaia. Două autoturisme au fost implicate în acest accident soldat cu rănirea celor doi conducători auto și a unei pasagere. Toate cele trei victime au fost transportate la spital, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.

Alte stiri recente

1599 vizualizari
19 ian. 2020 18:24

Atletismul câmpinean a început anul 2020 cu dreptul - două medalii de aur la Cupa Romanian Masters Athletics

Prima competiție de atletism a anului 2020 a avut loc vineri și sâmbătă, în sala ”Ioan Sotter” din București, acolo unde au fost programate întreceri în prima etapă a Campionatului Național de Atletism la seniori și tineret, dar și Cupa Romanian Masters Athletics pentru juniori. La această din urmă competiție au fost prezenți și doi sportivi de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de prof. Mihaela Marin, ambii sportivii urcând la finalul întrecerii pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

11997 vizualizari
19 ian. 2020 16:05

Câmpina are campioană olimpică la tineret! Georgeta Popescu a câștigat proba de monobob la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Lausanne

În perioada 6-22 ianuarie, la Lausanne, în Elveția, are loc ediția din acest an a Jocurilor Olimpice pentru Tineret. Câmpineanca Georgeta Popescu, legitimată la CSO Sinaia și componentă a lotului olimpic și lotului național al României, și-a câștigat dreptul de a participa la această competiție de elită, după ce în cursul anului 2019 s-a impus în mai multe întreceri care au contat pentru calificarea la Jocurile Olimpice pentru Tineret.