OFL Prahova promovează învățământul profesional și dual în rândul copiilor din orașele mici și din comune

Actualitate (Categoria articolului)

Organizația Femeilor Liberale Prahova a demarat proiectul "Fii meseriaș!", un fel de caravană a meseriilor care va parcurge mai multe localități din județ. Prima oprire a fost la Filipeștii de Pădure, unde reprezentantele OFL au organizat o întâlnire la care au participat elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, părinți, conducerea liceului din localitate, reprezentantul societății comerciale Cris-Tim (care susține învățământul dual în vederea pregătirii de personal calificat). 

Discuțiile au plecat de la o serie de date statistice privind rezultatele înregistrate la bacalaureat atât la nivel național, cât și în județul Prahova, fiind scoase în evidență două aspecte: numărul mare al elevilor care nu promovează examenul și faptul că mulți absolvenți de clasa a XII-a nici nu se mai prezintă la BAC. De exemplu, în 2017, la nivel național, peste 7.000 de elevi nu s-au mai prezentat la examenul de bacalaureat, iar aproximativ 35.000 de elevi nu au luat bacalaureatul. În condițiile în care la licee se intră cu medii de 2,50 sau 3,00 sau 3,50 sau 4.00, este de așteptat ca acești copii, care ajung în liceu având o pregătire deficitară, să nu promoveze bacalaureatul. "Ca părinți, sigur că ne dorim ca fiica noastră sau fiul nostru să urmeze un liceu, dar trebuie să conștientizăm faptul că nu toți copiii au capacitatea să termine un liceu cu diplomă de bacalaureat. Pe de altă parte, nici nu trebuie ca toată lumea să aibă diplomă de bacalaureat. România are nevoie și de muncitori care să aibă diplomă de calificare și competențe. De aceea, noi încercăm să-i convingem pe părinți că unii copii trebuie ghidați spre învățământul profesional, iar aici ei pot învăță o meserie și apoi își pot găsi mai ușor un loc de muncă", ne-a declarat președintele OFL Prahova, Monica Clinciu.

În județul Prahova, multe licee au clase de învățământ profesional. În anul școlar 2017-2018, din cele 1.336 de locuri de la învățământul profesional de stat, au fost ocupate doar 441. Pentru anul școlar viitor, 2018-2019, sunt pregătite 1.148 locuri la învățământul profesional și 225 locuri la învățământul dual (clase formate la cererea agenților economici).
"Sunt multe probleme, de la cele legate de mentalitate, până la cele legate de dotarea unităților de învățământ în ceea ce privește asigurarea oreleor de practică. Dar prin campania noastră dorim să promovăm oportunitățile oferite de aceste tipuri de învățământ - profesional și dual. Elevii pot învăța astfel o meserie care să-i ajute să-și găsească mai ușor un loc de muncă, pot beneficia de burse profesionale pe parcursul celor trei ani de școală, pot lucra în timpul vacanțelor școlare la companiile la care fac practică, iar la finalul celor trei ani, se pot angaja la aceste societăți. Noi dorim să-i încurajăm pe elevi să se îndrepte spre învățământul profesional ca alternativă la învățământul liceal teoretic”, ne-a mai declarat președintele OFL Prahova, Monica Clinciu.
Campania OFL Prahova va continua și în următoarele săptămâni în mai multe localități din județ.

4388 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1113 vizualizari
21 sept. 2023 18:52

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia

Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.

1490 vizualizari
20 sept. 2023 15:59

Primim de la cititori. Pe Strada Petre Liciu problemele continuă...

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 mai multe imagini cu Strada Petre Liciu. Un subiect care, din păcate, nu este nou, despre care am mai scris, dar, iată, oamenii apelează tot la noi.

Alte stiri recente

1130 vizualizari
21 sept. 2023 21:05

La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai

Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

698 vizualizari
21 sept. 2023 16:12

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Programul și delegările

Ajunsă la etapa a 8-a, Liga A Prahova programează la finalul acestei săptămâni noi partide. Iată programul și delegările: