După cum v-am informat zilele trecute, administrația locală intenționează să acceseze un credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru investiții. Propunerea a venit din partea primarului Horia Tiseanu și a fost aprobată în ședința de marți seară a Consiliului Local. Este vorba despre o linie de finanțare cu o maturitate de zece ani, cu trei ani perioadă de grație și șapte ani perioada de rambursare. Discuțiile din plenul Consiliului Local au durat aproape o oră, după care proiectul a fost supus la vot și a fost adoptat cu zece voturi pentru (PNL și PMP) și nouă abțineri (PSD și ALDE).
Primarul Horia Tiseanu, inițiatorul proiectului, a prezentat pe larg date și argumente pentru adoptarea proiectului privind accesarea acestui credit. A vorbit despre proiectele cu finanțare europeană aflate în diverse stadii și pentru care cofinanțarea de la bugetul local ajunge în unele cazuri și la peste 30%, din cauza declarării ca neeligibile a unor componente fără de care proiectul nu se poate desfășura. A explicat situația la zi a tuturor celorlalte credite accesate deja, a prezentat și o situație a ratelor pe care administrația locală le va avea de plătit, vârful fiind undeva prin anul 2023, atunci când se vor plăti peste 500.000 lei lunar rate și dobânzi pentru creditele accesate de municipalitate. Opoziția nu a avut argumente prea puternice în fața tuturor explicațiilor primarului, din partea PSD și ALDE vorbind Ion Dragomir și Daniel Ioniță, în vreme ce în favoarea proiectului au mai intervenit consilierul Elena Albu și viceprimarul Adrian Pițigoi. De altfel, acesta din urmă le-a reamintit consilierilor PSD și ALDE că "în vreme ce Guvernul Dăncilă s-a împrumutat de 15 miliarde euro, în 2018, pentru a acoperi deficitul de cont curent, noi vrem să accesăm un credit pentru dezvoltare, pentru investiții, pentru cofinanțarea unor fonduri europene, ceea ce este mult mai important". (video discuții)
Reamintim că banii din acest împrumut ar urma să fie folosiți pentru confinanțarea unor proiecte cu fonduri europene (14,4 milioane lei) și pentru reabilitare Calea Doftanei (10,6 milioane lei). Proiectele cu finanțare europeană pentru care se dorește asigurarea cofinanțării din acest credit sunt următoarele:
- Restaurarea, dotarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al obiectivului de patrimoniu Muzeul "B.P. Hasdeu" - 393.805 lei (din împrumut; valoarea totală a proiectului este de 15.810.886 lei)
- Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale din municipiului Câmpina, Blocul 12, Strada Victoriei - 290.321 lei (din împrumut; valoarea totală a proiectului este de 731.023 lei)
- Creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" - 2.150.158 lei (din împrumut; valoarea totală a proiectului este de 8.411.379 lei)
- Creșterea eficienței energetice în Spitalul Municipal Câmpina - 10.266.205 lei (din împrumut; valoarea totală a proiectului este de 26.528.353 lei)
- Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale din municipiul Câmpina, Blocul 7ABC, B-dul Carol I - 1.304.580 lei (din împrumut; valoarea totală a proiectului este de 3.045.966 lei)
În cursul zilei de vineri, 17 ianuarie, polițiștii câmpineni au depistat pe Strada Pictor Nicolae Grigorescu un autovehicul, care a fost surprins de aparatul radar cu o viteză de 70km/h, cu 20km/h peste limita de viteză din zonă.
Bărbatul pe care polițiștii l-au identificat ca fiind autorul crimei de pe Aleea Scărișoara din seara zilei de marți, 14 ianuarie 2025, se află în arestul Poliției din noaptea respectivă.
Sâmbătă dimineață au început lucrările de intervenție pentru remedierea deficiențelor constate la rețeaua de canalizare în zona Răcitor, pe Strada B.P. Hasdeu din Câmpina.
Este evident că realizarea drumului Valea Doftanei - Săcele este o prioritate pentru Consiliul Județean Prahova, acesta urmând a deveni o alternativă la cel mai aglomerat drum din România - DN1 pe Valea Prahovei.