O sală plină, astăzi, la Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" din Câmpina, la o lansare de carte. "Dantele interioare". Mai mult decât un titlu. Mai mult decât o autobiografie a Monicăi Radu. O mărturie incredibilă a zilelor de după accidentul de circulație de acum 20 de ani, în urma căruia Monica a rămas imobilizată într-un scaun cu rotile. Ați putea crede că este o carte tristă. Dar nu, nu este...
"Dantelele" Monicăi Radu sunt niște trăiri interioare despre care a evitat să vorbească. În schimb, a scris. Și a făcut-o în așa fel încât să înțelegem că nu avem în față un om patetic, ci unul foarte puternic. A făcut-o în așa fel încât noi, cei care citim cartea, să înțelegem cum și-a acceptat soarta, cum și-a întărit credința și cum și-a transformat crucea în coroană. Cum și-a jucat jocul vieții cu cărțile pe care le-a avut pe masă și a câștigat. Cartea Monicăi Radu este precum sufletul autoarei - delicat și tenace, în același timp. O carte care trebuie citită și care s-ar putea să vă schimbe percepția asupra unor lucruri. "Dantele interioare" este un dar al Monicăi Radu pentru noi, dar mai ales pentru ea. Poate cel mai frumos dar. Odată cu această carte, Monica și-a redescoperit pasiunea și talentul pentru scris. Așa că, la un moment dat, "Dantelele" vor rămâne în trecut și vom vorbi despre ele ca fiind prima carte a Monicăi Radu.
Astăzi, la lansarea cărții, alături de Monica s-au aflat oameni dragi, mulți oameni dragi. S-au depănat amintiri, s-au transmis emoții, s-au dăruit flori și s-au primit autografe. Despre carte au vorbit Daniela Teodorescu - editor șef al revistei "Avantaje" și scriitorul Florin Dochia. Despre Monica au vorbit prieteni, rude, colegi. Despre bucuria pe care și-a făcut-o odată cu "Dantelele interioare" a vorbit, normal, autoarea. Aproape copleșită de emoții, dar fericită. (video)
Monica Radu are 40 de ani și este mama a trei copii - Petru, Ioan și Ilinca. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București, Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Târgoviște și urmează un master în teologie. Lucrează ca registrator, traducător și translator la Spitalul SanConfind. Este o persoană foarte activă, implicată în numeroase campanii sociale, o adevărată activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. "Ceea ce pune aripi proiectelor noastre este voința", iar aceste cuvinte o descriu cel mai bine pe Monica Radu.
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.
15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale, fiind aleasă pentru această sărbătoare ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu.