La ceas de mare sărbătoare creștină - Adormirea Maicii Domnului, biserica de la Poiana Câmpina, care poartă chiar acest hram, își întâmpină credincioșii cu noua cruce ridicată pe turla sfântului lăcaș.
La Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Poiana Câmpina se desfășoară în această perioadă lucrări de consolidare și reparare a acoperișului, lucrări realizate cu sprijinul financiar al Primăriei din localitate și cu contribuția credincioșilor. Dar ceea ce atrage cel mai mult este noua cruce, frumoasă, maiestuoasă, impresionantă, înălțată pe turla bisericii și care strălucește în lumina soarelui.
Mânăstirea Poiana, de la zidirea sa în 1690, a fost cel mai vechi lăcaș de cultură spirituală din această așezare. Credincioșii au reclădit acest lăcaș atunci când asupra lui s-au abatut fie năvălirile străine, fie calamitățile naturale, cum au fost cutremurele din anii 1802, 1827, 1940, 1977. Biserica a fost grav avariată la cutremurul din 4 martie 1977, fiind distrusă aproape până la temelie. Prin strădania preotului Gheorghe Ionescu și cu ajutorul localnicilor s-au strâns fondurile necesare și s-a asigurat forța de muncă, astfel că biserica a fost reclădită în perioada 1980-1985. La reconstrucția bisericii s-a folosit aceeași cărămidă de la zidirea sa din 1690 și s-a consolidat cu stâlpi de beton, astfel încât noua construcție să poată rezista încă mulți ani.
Istoria acestui loc este impresionantă, așa cum este și credința oamenilor în Dumnezeu și încrederea în preoții care au slujit aici. Strădania părintelui Gheorghe Ionescu a fost continuată în următorii aproape 30 de ani de părintele Laurențiu Buchiu, în perioada căruia s-au realizat lucrari de finisare interioare și exterioare, construirea clopotniței, a casei parohiale, a capelei mortuare, pictarea bisericii în interior și exterior, refacerea zidurilor împrejmuitoare, fortificate. Astăzi, preot paroh este părintele Cătălin Ciubotaru.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.