S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 16 februarie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

16 februarie...
1819 – Domnitorul Alexandru Șuțu poruncea vameșilor de la Câmpina să transmită la Curtea Domnească 400 vedre cu păcură.
1855 – Prima mențiune documentară a venirii la Câmpina a familiei lui Ion Heliade Rădulescu (foto), comunicată într-o scrisoare a soției sale Maria către soțul său aflat în exil la Paris. Personalitate marcantă a culturii românești de la mijlocul secolului al XIX-lea, Ion Heliade Rădulescu a fost scriitor, filosof, publicist, om politic, dar și membru fondator al mai multor publicații, asociații și instituții, cea mai importantă dintre ele fiind Academia Română, al cărei prim președinte a fost. I.H. Rădulescu a petrecut mult timp la Câmpina, în mare parte alături de familia sa, până aproape de moartea sa, în aprilie 1872, fiind - alături de Hasdeu, Grigorescu și Istrati - una dintre marile personalități ale României a cărei viață a fost legată de Câmpina. O stradă din Câmpina de astăzi îi poartă numele.
1949 – Se năștea Ion Ivănescu, cel care avea să fie locțiitor și șef al Miliției Câmpina în perioada 1976–1983, apoi din 1993 și până la pensionarea din 1997 - comandant al actualei Școli de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

2404 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • nicolae rotaru 16.02.2020 19:08 Felicitări din partea unui fost câmpinean pentru puţin timp, la Şcoala de radiotelegrafişti de vizavi de fosta URA, care a dat tributul de sânge de la Otopenii neghiobiei cu epoleţi de general la maximum, jurnalistul şi scriitorul cu 120 de cărţi, care se mândreşte că e prieten cu ultimul nominalizat, marele Om al urbei lui Jebeleanu, colonelul drag Ion Ivănescu

Social

104 vizualizari
30 mar. 2020 09:38

Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se ”trăiește” pandemia de coronavirus în... Zaragoza, Spania

În urma tot mai multor mesaje ale unor cititori, inclusiv din afara țării, prezentăm, în serial, modul în care simt, trăiesc, înfruntă pandemia de coronavirus câmpineni aflați peste hotare. Ești din Câmpina și stai în Diaspora - cum se "trăiește" pandemia de coronavirus în orașul tău, aceasta este denumirea noului serial care va cuprinde povești adevărate, triste, dar adevărate, de la rude, prieteni (reali sau doar virtuali), cunoscuți, apropiați, oameni care se află departe de Câmpina și care au dorit să spună, să comunice, să transmită, într-un fel sau altul, mesaje celor de acasă. Dacă sunteți într-o asemenea situație sau cunoașteți câmpineni aflați în afara granițelor și care vor să ne spună cum se simte pandemia de coronavirus în orașul lor, îi așteptăm să ne transmită gândurile lor pe pagina noastră de Facebook - CampinaTV sau la adresa de e-mail: tv.online.campina@gmail.com.

69 vizualizari
30 mar. 2020 09:09

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 30 martie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1245 vizualizari
29 mar. 2020 22:30

Cele patru ordine emise de Raed Arafat pentru sistemul medical în perioada stării de urgență

Ministrul secretar de stat Raed Arafat a prezentat situația existentă duminică seara, în România, în privința pandemiei de coronavirus: 1,815 cazuri confirmate de infectare, 206 persoane vindecate, 43 decese, 770 persoane internate, dintre care 52 la Terapie Intensivă. De asemenea Raed Arafat a anunțat că a emis patru ordine ale comandantului acțiunii privind unele reguli pentru personalul medical și privind înființarea unui nou spital militar de campanie la Constanța.

1436 vizualizari
29 mar. 2020 21:46

Principalele prevederi Ordonanței Militare nr.4: plafonarea prețurilor la utilități, sarcini noi pentru administrațiile locale, amenzi mai mari pentru nerespectarea măsurilor stabilite

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat duminică seară prevederile Ordonanței Militare nr.4/2020, emisă chiar astăzi și care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Vă prezentăm în continuare principalele prevederi ale noului act normativ, cu precădere cele care interesează direct populația.