Dezbatere publică, la Câmpina, pe tema noilor tarife la gunoi, care vor fi diferențiate și... foarte mari

Actualitate (Categoria articolului)

Primăria Câmpina va organiza, pe 22 august 2019, de la ora 13.00, o dezbatere publică asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea noilor tarife pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor. Proiectul se află pe site-ul Primăriei pentru a putea fi consultat de populație, iar toți cei interesați pot trimite "propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare" prin poșta clasică, poșta electronică sau prin fax. De asemenea, câmpinenii care doresc să vină la dezbatere trebuie să-și confirme participarea până la 20 august 2019, ora 14.00, la telefon 0244.336.134 sau prin e-mail, la adresa cic@primariacampina.ro. Subiectul este important, iar situația este extrem de delicată. Proiectul prevede tarife diferențiate pentru deșeurile colectate selectiv și deșeurile colectate amestecat, iar aceste tarife cu siguranță îi vor nemulțumi pe câmpineni.

Potrivit proiectului supus consultării publice, de la 1 septembrie 2019, în Câmpina, tarifele la gunoi ar fi următoarele:
Persoane fizice:
- 13,78 lei/persoană/lună pentru deșeurile colectate selectiv (tariful include TVA)
- 17,93 lei/persoană/lună pentru deșeurile colectate amestecat (tariful include TVA)
Persoane juridice de tip I (agenți economici și instituții publice, cu excepția Primăriei și a celor aflate în subordinea administrației locale)
- 109,83 lei/mc fără TVA (130,7 lei cu TVA) pentru deșeurile colectate selectiv
- 124,10 lei/mc fără TVA (147,68 lei cu TVA) pentru deșeurile colectate în amestec
Persoane juridice de tip II (Primăria și instituțiile publice subordonate)
- 106,94 lei/cm fără TVA (127,26 lei cu TVA) pentru deșeurile colectate selectiv
- 121,54 lei/mc fără TVA (144,63 lei cu TVA) pentru deșeurile colectate în amestec

Inițiatorii proiectului (Comisia de Administrație Publică Locală a Consiliului Local) precizează că la fundamentarea noilor tarife s-a luat în calcul faptul că doar deșeurile reciclabile vor fi duse la Stația de Sortare de la Boldești Scăieni, unde taxa este de 67,52 lei/tonă, în timp ce deșeurile colectate în amestec vor fi transferate la Stația de Tratare Mecano-Biologică de la Ploiești, unde taxa este 128,89 lei/tonă. 
Spuneam că situația este extrem de delicată pentru că, în acest moment, la nivelul municipiului Câmpina nu există o strategie, un plan prin care să se știe cine colectează selectiv și cine nu, cum și cui se aplică tarifele diferențiate. Vorbim despre aceste tarife diferențiate încă de anul trecut, ar fi trebuit aplicate de la 1 iulie 2019, dar iată că la Câmpina nici până acum nu s-a găsit o soluție pentru a determina populația să colecteze selectiv și nici soluții concrete pentru a stabili cine colectează selectiv și cine nu, astfel încât să se știe cui se aplică tariful diferențiat. Dacă în privința caselor s-ar putea aplica colectarea de la sursă (din poartă în poartă) cu saci puși la dispoziție de operatorul de salubritate, la blocuri e ceva mai greu. Se vorbește despre închiderea platformelor de gunoi și permiterea accesului locatarilor pe baza unei cartele personalizate, dar până acum nu s-a făcut nimic în acest sens. Prin urmare, cel mai probabil, în lipsa unei strategii clare la nivelul administrației locale și a unei investiții în infrastuctura legată de colectarea gunoiului, cel mai probabil câmpinenii vor fi obligați să plătească tariful maximal, adică 17,93 lei/persoană/pe lună.

3418 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

160 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

179 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

563 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

667 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.