În ultimii 12-13 ani, administrația locală câmpineană s-a tot împrumutat pe piața bancară internă, creditele luate fiind destinate exclusiv investițiilor. Că s-a procedat bine sau nu, aici poate exista o întreagă discuție, cu argumente pro și contra. Cert este că, în 2018, în fața unui buget dezechilibrat, care nu permite prea multe investiții, s-a luat în calcul inclusiv varianta unui nou împrumut bancar și s-a ajuns la concluzia că suma nu ar putea fi prea mare, deoarece municipiul Câmpina a ajuns destul de aproape de gradul maxim de îndatorare permis de lege. În 2018, administrația locală are de achitat la bănci rate, dobânzi și comisioane în valoare totală de 4,1 milioane lei, adică aproximativ 900.000 euro.
Conform bugetului municipiului, aprobat de Consiliul Local pe 19 februarie, în acest an cheltuielile cu băncile sunt următoarele:
- rambursări de credite interne – 3.450.000 lei
- dobânzi aferente creditelor interne garantate – 630.000 lei
- comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor – 20.000 lei.
În total, 4,1 milioane lei. Aceste rambursări reprezintă una dintre cheltuielile importante ale bugetului local, un buget din care, vă reamintim, pentru investiții s-au alocat doar 10,3 milioane lei, adică excedentul anului precedent, dar probabil că nici jumătate din investițiile de pe listă nu vor fi realizate.
Concret, în momentul de faţă, administraţia locală are în curs de achitare următoarele credite:
- credit în valoare de 1.350.000 euro, de la BCR, contractat septembrie 2007 pentru o perioadă de 12 ani;
- credit în valoare de 675.000 euro, de la BCR, contractat în septembrie 2010 pentru 9 ani;
- credit în valoare de 4 milioane lei, de la BCR, contractat în noiembrie 2010 pentru 10 ani;
- credit în valoare de 8 milioane lei, de la CEC, contractat în octombrie 2011 pentru 10 ani;
- credit în valoare de 8 milioane lei, de la BRD, contractat în ianuarie 2015 pentru 10 ani (acesta este ultimul credit accesat și a fost destinat construcției blocului de necesitate).
Precizăm faptul că toate aceste credite au avut și perioade de grație de până la trei ani, în care s-a plătit doar dobânda. Și mai precizăm că au existat și alte credite care au fost achitate între timp. Din păcate, Primăria Câmpina nu mai publică din 2012, pe site-ul propriu, situația datoriei publice locale, pentru ca toată lumea să știe cum stau lucrurile, deși legea prevede acest lucru.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.