Strategii în Formula 2 și Formula 3

Sport (Categoria articolului)

În funcție de condițiile pistei și de starea vremii, strategiile și setările mașinilor pot varia. Astfel, putem observa cum se schimbă dinamica curselor de la minut la altul.

Strategii de cursă în Formula 2
Diferența între posibilele strategii s-a văzut anul trecut la Spielberg, în cursa principală. După o dimineață în care ploaia și-a făcut simțită prezența, fiecare echipă a ales o abordare diferită a cursei, piloții de la începutul clasamentului fiind trimiși cu pneuri de ploaie, iar cei din a doua parte a clasamentului pe pneuri de uscat. Pneurile de ploaie nu au avut o aderență bună pe circuitul care avea trasa ideală aproape uscată, scăzând în performanță și obligându-i pe piloți să intre la boxe și să schimbe pneurile mai devreme decât ar fi fost necesar. Astfel, au fost nevoiți să prelungească al doilea stint (numărul de ture parcurs de la ultima ieșire până la prima intrare la boxe) , întâmpinând dificultăți la finalul cursei. Cei din urmă au reușit să își prelungească stint-ul cu încă 6-7 ture și să iasă astfel în puncte, fără să întâmpine scăderi în perfomanță. Așadar, clasamentul general poate fi dat peste cap cu ușurință datorită strategiilor.
Un alt exemplu relevant este cursa principală de la Bahrain în care s-a putut vedea cum un incident pe pistă a dat peste cap strategiile multor piloți. Cu 5 ture înainte de finalul cursei, mai mulți piloți ce schimbaseră cauciucurile în prima fază a cursei au ales să intre la boxe pentru a le schimba iar. Acest lucru urma să le ofere un avantaj la finalul cursei, după ce safety car-ul ar fi intrat la boxe. Chiar dacă pentru unele echipe aceasta părea să fie o idee bună, în final s-a dovedit a fi un dezastru pentru mulți piloți. Aceștia au întâmpinat dificultăți la boxe și au fost nevoiți să abandoneze. Schimburile de pneuri au fost compromise de temperaturile ridicate de la nivelul asfaltului.

Formula 3
Așa cum am putut observa în ultimii ani la Hungaroring, condițiile pistei se pot schimba brusc, iar în acel moment echipele trebuie să fie pregătite pentru un schimb de pneuri. În cursa principală a anului anterior s-a putut vedea foarte bine cum piloții din a doua parte a clasamentului au putut cu ușurință să se lupte cu liderii în finalul cursei datorită unui schimb de pneuri făcut la momentul oportun. Fiindcă pista s-a uscat destul de repede, unii piloți au ales să riște și să intre la boxe pentru a face trecerea de pe pneuri de ploaie pe pneuri de uscat. În cazul piloților Zak O'sullivan și Juan Manuel Correa, schimbul de pneuri i-a avanjatat în așa fel încât au reușit să termine cursa în puncte, după ce au început-o de la coada clasamentului. Imediat cum au ieșit de la boxe au început să stabilească noi referințe pe toate sectoarele circuitului, lucru ce trebuia imediat remarcat și de celelalte echipe. Cu toate acestea, în cazul  altor piloți, schimbul de pneuri nu le-a îmbunătățit perfomanțele datorită setărilor mașinii care au fost făcute pentru o cursă pe ploaie. Au fost, însă și echipe care au ales să nu își cheme piloții la boxe, cum ar fi Prema. În cazul lor, toate mașinile rulau în puncte și puteau cu ușurință să îi cheme fie pe Arthur Leclerc, fie pe Jak Crawford la boxe pentru un schimb pe pneurile de uscat, garantându-le victoria în cursă, totuși aceștia au rămas pe circuit și au avut de pierdut poziții importante în favoarea celor care au ales să treacă pe la boxe.

(Franco Colapinto, Formula 3, Hungaroring 2022)
Text și foto – Diana Badea

4627 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sport

669 vizualizari
31 mai 2023 20:49

Cupa României, faza județeană, sferturi de finală. Rezultate

Miercuri după-amiază au avut loc partidele contând pentru sferturile de finală din cadrul fazei județene a Cupei României.

1577 vizualizari
30 mai 2023 18:49

Cupa României, faza județeană, sferturi de finală. Programul și delegările

Miercuri, 31 mai, cu începere de la ora 17.30, au loc partidele contând pentru sferturile de finală ale fazei județene a Cupei României. Iată programul și delegările:

Alte stiri recente

12 vizualizari
01 iun. 2023 08:35

Cardurile de sănătate duplicat se pot ridica și de la sediile primăriilor, inclusiv la Câmpina

Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a anunțat că eliberarea cardurilor naționale de sănătate duplicat se pot ridica și de la sediile primăriilor, pentru localitățile cu care CAS a încheiat protocoale în acest sens.

505 vizualizari
31 mai 2023 22:55

Sărbătoarea copilăriei, la Poiana Câmpina, cu multă veselie, cadouri și 1 IUNIE "scris" din copii cu șepcuțe colorate

La Poiana Câmpina, Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită astăzi, pentru ca mâine, 1 Iunie 2023, elevii să poată participa la un eveniment devenit tradiție - "Ultimul clopoțel", la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din localitate. Evenimentul de astăzi s-a desfășurat mai întâi în Parcul Triumf, apoi pe stadionul de la Poiana, aflat chiar lângă parc.