"Avem în Câmpina o amforă de care eu sunt foarte mândru şi care este foarte frumoasă, dar care stă pe pământul altora. Amfora aceea e plină de buruieni. Vă rog să faceţi ceva cu ea!", a fost rugămintea adresată Primăriei Câmpina de consilierul Dragomir Enache, la şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii iulie. (video)
Aceasta a fost interpelarea, dar totul a rămas la stadiul retoric, pentru că nu a răspuns nimeni. Deşi pare simplă, problema amforei nu este deloc aşa. Amfora este catalogată ca monument de for public, dar în acest moment se află pe un teren proprietate privată, acel spaţiu verde din centrul Câmpinei, de la intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada Republicii. Cum a ajuns acel loc să fie proprietate privată, este o altă poveste, destul de complicată, cu o retrocedare destul de ciudată a unui teren inclus în categoria spațiilor verzi și a cărei destinație proprietarul oricum nu o poate schimba. Poate că administrația locală ar trebui să aranjeze puțin această amforă sau chiar să o mute într-un loc în care să fie mai bine pusă în valoare. Așa cum ar trebui puse în valoare și cele două amfore mult mai mici, din fața Hotelului Muntenia.
Trebuie să știți că amfora de la Câmpina este una dintre cele patru amfore turnate în bronz și care flancau fântâna arteziană din parcul de pe Domeniul Cantacuzino de la Florești. Primul conac de pe Domeniul Cantacuzino a fost construit între 1840 și 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino. Format din mai multe pavilioane cu unul sau cu doua niveluri, cu mici balcoane şi console de lemn, cu faţadele canelate orizontal şi ornamentate în stuc, cu elemente de stil clasic. În mijloc se afla un mic parc, cu o fântâna arteziană înconjurată de patru amfore. Una dintre ele se află acum în centrul Câmpinei, plină de buruieni...
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.